• Turkhane Logo

Biden'dan Macron'a 'denizaltı' göndermesi

Avustralya yönetiminin Fransa ile olan denizaltı anlaşmasını iptal ederek ABD'ye yönelmesi sonrası ortaya çıkan krizin ardından ABD Başkanı Joe Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk kez bir araya geldi. Konuyla ilgili konuşan Biden

23:19 29 Ekim 2021 Cuma
Biden'dan Macron'a 'denizaltı' göndermesi
Avustralya yönetiminin Fransa ile olan denizaltı anlaşmasını iptal ederek ABD'ye yönelmesi sonrası ortaya çıkan krizin ardından ABD Başkanı Joe Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk kez bir araya geldi. Konuyla ilgili konuşan Biden

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası taşıyan habere göre Fransa ve ABD arasında yaşanan denizaltı krizinin ardından, ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk kez Romada biraraya gelerek, krizin ardından ilişkilerin düzelmesi için olumlu mesajlar verdi. Biden, Fransanın ABD için çok değerli olduğunu belirterek, Bazı şeyler zarafetle yapılmadı. Fransa ABD için çok değerli dedi. Macron da, Bidenın ilişkilerde güvenin yeniden oluşması için somut adımlar attığını belirterek, Bundan sonra geleceğe bakmak gerekiyor mesajı verdi.
Başkan Biden, Papa Francis ile görüşmesinin ardından, Fransanın Vatikan büyükelçilik binası Villa Napolyonda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile biraraya geldi. Fransanın Avustralya ile imzaladığı yaklaşık 56 milyar Euro değerindeki denzialtı ihalesinin ABDye verilmesiyle, Paris ve Washington arasında yaşanan krizin ardından telefonla görüşen iki devlet başkanı, krizden bu yana ilk kez yüz yüze görüştü. Biden, daha çok sembolik olan bu görüşmeye, Papa ziyaretinin uzaması nedeniyle 1 saati aşkın geç geldi.
Görüşme öncesi kameralar önünde kısa bir açıklama yapan iki lider, ilişkilerin düzelmesi arzularını dile getirdi. İlk sözü alan Macron, AUKUS olayının ardından yapılan görüşme öncesi, iki ülkenin iklim, savunma ve terörle mücadele gibi konularda son haftalarda gerçekleştirdikleri istişarelere atıfta bulunarak, Fransa ve Amerika arasında bir güven sürecini yeniden başlatan somut kararları memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bidenın taahhütlerini somuta çeviren adımlarının güven sürecini yeniden başlattığını da kaydeden Macron, Ben artık geleceğe bakmak gerektiğini düşünüyorum. Sayın Biden ile Avrupa savunması, Avrupanın egemenliği, NATO, Sahrada teröre karşı işbirliği gibi önemli konuları, ikili ilişkileri ve Hint-Pasifik işbirliği gibi bölgesel konuları ele alacağız dedi.
Zarafetle yapılmadı
Fransa ile yaşanan krizi değerlendiren Başkan Biden da, ABDnin Avustralya ile stratejik bir anlaşma imzalamasının sonucunda, Avustralyanın Fransız denizaltılarını satın almaktan vazgeçtiğini belirterek, Sanırım olanları sakarlık deyimi ile açıklayabiliriz. Bazı şeyler oldu ve olmamalıydı. Sakar bir hata yapıldı yani. Zarafetle yapılmadı. Ama şunu netleştirelim: Fransa ABDnin en eski müttefiki ve çok değerli bir ortak dedi.
Bir soru üzerine, Fransanın bu anlaşmanın uzun süredir yolunda gitmediğinden haberdar olduğunu belirten Biden, Gerçekten, dürüstçe söylüyorum, Fransanın bu anlaşmanın yürümediğini bildiğini düşünüyordum. Her durumda, birlikte çok seçim yaptık, çok acı çektik, birlikte pek çok kutlama yaptık. Bu ilişkimizi hiçbir şeyin koparamayacağı anlamına geliyor. Elbette tarih değişiyor, dünya değişiyor, durum farklı. Ama ne olursa olsun hep birlikte kalmayı dilerim diye konuştu.
Biden, Fransanın çok değerli bir ortak olduğunu ve ABD için Fransanın çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek, Basının önünde bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum: Siz değerli bir müttefiksiniz ve birlikte işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Fransa ile dünyada işbirliği yapamayacağımız hiçbir yer yok dedi.

Son güncelleme: 23:19 29.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı