• Turkhane Logo

Biden'a 'Erdoğan' mektubu: Türk hükumetini kınayın

ABD'deki Yunan lobisi Türkiye-Yunanistan arasındaki gerginlik için ABD Başkanı Joe Biden'a mektup yazdı. ABD'yi kınama mesajı yayınlamaya davet etti.

19:46 03 Ekim 2022 Pazartesi
Biden'a 'Erdoğan' mektubu: Türk hükumetini kınayın
ABD'deki Yunan lobisi Türkiye-Yunanistan arasındaki gerginlik için ABD Başkanı Joe Biden'a mektup yazdı. ABD'yi kınama mesajı yayınlamaya davet etti.

Atina-Ankara hattındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, Amerika Birleşik Devletlerindeki Yunan lobisi ABD Başkanı Joe Bidendan Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğe müdahale etmesini talep etti. Amerikan Helenik Enstitüsü (AHI) Başkanı Nikos Lariggakis imzalı mektup AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın söylemlerini aşırı kışkırtıcı diye nitelendirerek Bidena gönderildi.

Yunanistan basınının aktardığına göre Lariggakis, hükümetin sözlerine atıfta bulunarak Beyaz Sarayı Erdoğanın son açıklamalarını kesin bir dille kınamaya çağırdı. Bidena hitâben yazılan mektupta, Türk hükûmetinin tüm çirkin tehditleri ABD hükümetinin en üst düzeyinde kınanmalıdır. ABD hükûmeti yanıt vermezse, Türk hükümeti daha da cesaretlenecektir denildi.
AHI Başkanı mektubunun devamında, Erdoğanın son dönemdeki tutumunun yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanya kapsamına giren bir taktikle bağlantılı olduğu yönündeki analizlere katılmadığını ifade etti. Larrigakis, bu açıklamaların arkasında daha çok yeni Osmanlı vizyonuyla ilgili olan belirli stratejik hedefler olduğunu savundu.

Mektupta ayrıca, şu ifadelere yer verildi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükûmet üyeleri tarafından yapılan son açıklamalar, Egede Yunan egemenliğine karşı uzun vadeli bir politikanın planlandığını göstermekte ve Yunanistana yönelik açık ve mevcut bir tehdidi işaret etmektedirler. Daha geniş anlamda, (Türkiyenin) iddiaları dinî, milliyetçi ve neo-Osmanlı bir etki alanını yeniden inşa etme konusunda giderek artan bir saplantıyı yansıtmaktadır. Sonuç olarak Türkiye, ABDnin yanı sıra Yunanistan ve Kıbrısın bölgesel varlığını hegemonik emellerine yönelik bir tehdit olarak görüyor.
YUNAN LOBİSİNİN TALEPLERİLariggakis mektubunda, Başkan Bidena bir dizi öneride de bulundu. Buna göre, ABD, AB ve NATOnun Türkiyeden ABD ve Yunanistana yönelik kışkırtıcı iddialarına son vermesi, ABD ve ABnin Türkiyenin Yunanistana karşı eylemlerini durdurma ve vazgeçme çağrısında bulunması ve eşgüdümlü olarak çok boyutlu yaptırımları gündeme taşıması talep edildi.
Mektupta, ABD yönetimi yetkilileri Türk F-16larının güncellenmesine verdikleri siyasi desteği yeniden gözden geçireceklerini ifade etmelidir denildi.

Son güncelleme: 19:46 03.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı