• Turkhane Logo

Biden: Rusya kimyasal silah kullanırsa karşılık veririz

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi.

21:37 24 Mart 2022 Perşembe
Biden: Rusya kimyasal silah kullanırsa karşılık veririz
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi.


NATO Liderler Zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden, Rusyanın G-20 ülkeleri içinden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bidenın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


Gıda güvenliği için çalışıyoruz. Çine, Rusyaya yardım etmesi halinde başına gelecekleri çok açık bir şekilde anlattım. Anladıklarını düşünüyorum.

Amerikalı ve başka şirketlerin Rusyanın korkunç davranışından dolayı çekildiğini biliyoruz. Çinin de ABD ve Avrupayla ekonomik büyümeyi düşündüğünü biliyoruz. Eğer Rusyaya yardım ederse kendini zor duruma düşüreceğini biliyor.

Elimizdeki istihbarat bilgileri ile fazla bir şey söylemeyeceğiz. Yarın veya pazartesi Ursula Çinle görüşecekti. 1 Nisanda görüşeceklermiş. Çin aslında ekonomik geleceğinin batıya çok bağlı olduğunu Rusyadan ziyade çok iyi görüyor. Ümit ediyorum ki Çin Başkanı da bu yardımları Rusyaya yapmaz. NATO ve ABnin sistem tesis etmesi gerekiyor. Bir teşkilat altında yatırımları kim deldi, henüz bunu yapan bir oluşum yok.

PUTİN BİZİ DAHA DA BİRLEŞTİRDİ

100 bin Amerikan gücüne ek olarak Avrupa içerisinde NATO; Macaristan, Slovakya, Bulgaristanda muharebe grupları konuşlandırıyor. Daha önceki konuşmalarımızda aslında bu uyumu Putinin beklemediğini anlatmıştım. NATO hiç olmadığı kadar uyum içerisinde. Putin tam tersi bir etki yaratmış durumda. Bizler ilkeler içinde hareket ediyoruz

Kimyasal silah tehdidiyle ilgili öncelikle şunu söylemek istiyorum. Eğer Rusya kullanırsa tabii ki mukabele edeceğiz. Kullanılan silahların içeriğine göre bizim de müdahalemiz değişecektir.

BU YAPTIRIMLAR SADECE RUSYAYI DEĞİL BİZİ DE ETKİLİYOR

Gıda kıtlığı sorunu ciddi sorun. Bu yaptırımlar sadece Rusya değil başka ülkeleri, Avrupa ve bizim ülkelerimizi de etkiliyor. Rusya ve Ukrayna Avrupanın tahıl ambarı olmuştur yıllardır. G-7 bünyesinde biz bunları tartıştık, masaya yatırdık. ABD de dünyada üçüncü büyük buğday üreticisi. Kanada aynı şekilde. Biz G-7 çerçevesinde üretimimizi nasıl artırabiliriz, dağıtımı nasıl yapabiliriz bunu ele aldık. Ticaret kısıtlamalarıyla ilgili olarak yurt dışına gıda gönderilmemesiyle ilgili olarak sorunların çözülmesi lazım. Avrupadaki dostlarımızla çalışıyoruz şu anda. Özellikle gıda kıtlığıyla ilgili sorunların giderilmesine bakıyoruz. İnsani yardım konusunda Batı olarak neler yapabiliriz. Bunu da tabii ki ele aldık.

G-20 bünyesinde ne yapılabileceğini ele aldık. Ukraynanın toplantılara katılabilmesi çok önemli bu çerçevede. Ukraynanın gözlemci olarak G-20ye katılması önemli. Ukrayna için yapılabilecek herhangi bir şeyde Ukraynanın dahil olması lazım. Ateşkesle ilgili müzakereler devam etmektedir. Bu onların vereceği bir karardır elbette. Kimyasal silah kullanıldığında NATO bu kararı o noktada verecektir.

Pek çok savaş bölgesine gittim, mülteci kamplarını gördüm. Elbette korkunç bir durum. Ailelerinden koparılmış kamplarda yaşayan küçük çocuklara baktığınızda bunu görüyorsunuz. Eşlerini kaybetmiş kadınların yüzlerindeki bakış insanın kalbine işliyor. Tanrım ben neredeyim diye düşündürüyor insanı. Bizler ABD olarak bütün bu mültecilerin yeniden yerleştirilmesinde önemli aktör olduğumuzu ortaya koyacağız. Romanya, Polonya, Almanyanın tek başına üstlenmesi gereken yük değil. Uluslararası bir sorumluluk. ABD de böyle bir yükümlülüğe sahip. Şu anda nereye gittiğimi söylemeyeyim, sadece gittiğim yerde pek çok kişiyi göreceğim diyeyim sadece.

TEKRAR BAŞKAN ADAYI OLMAYACAĞIM

Dış politika konusunda gerçekten bu süreçteki herkesten en uzun süredir çalışan kişiyim. Ben bir taahhütte bulundum seçime girerken, bir daha seçime girmeyeceğim demiştim. Tekrarlıyorum, tekrar Başkan adayı olmayacağım bir sonraki ABD seçimlerinde.

Virginiada el fenerleri taşıyan, Nazi kıyafetleri giyen kişileri gördük. Bunları gördüğümde bana sorulmuştu. Çünkü o protestolarda genç bir kadın hayatını kaybetmişti. Ben de sessiz kalmamaya karar verdim. Seçime girerken bir karar vermiştim. Demiştim ki, Hiçbir seçim için doğru olduğunu düşündüğüm şeyi yapmamayı tercih etmeyeceğim. Seçime çok uzun süre var. Biz öncelikle ABD içerisinde senato ve parlamentoyu elimizde tutmalıyız, ekonomik büyümeye devam etmeliyiz. ABD dış politikasını yönlendirip tüm dünyaya liderlik etmeliyiz diye düşünüyorum. Amerikada biz bunu tartışıyoruz. Yüzlerce kişi içeri girdiğinde ne olurdu diye soruyoruz. Başka bir yerde görseydik ne hissederdik. Senatomuza yapılan baskından bahsediyorum. Zannediyorum Avrupadaki liderler de benim bu işe uygun olmadığımı düşünmüyorlardır. İlk katıldığım G-7 zirvesi İngilteredeydi. Masaya oturduğumda Amerika geri geldi demiştim. Birisi Ne kadarlığına buradasınız demişti.

PUTİN AVRUPAYA 1-2 AYDA BOYUN EĞDİRECEK DİYORSANIZ YANILIYORSUNUZ

Yaptırımların devam ettirilmesi, daha da artırılması, baskıların arttırılması önemli. Bugünkü NATO toplantısında bunu konuştuk. Bütün bir yıl boyunca devam ettireceğiz. Putini bu durduracaktır işte. Biz burada amacımızı ve kararlılığımızı göstermek durumundayız. Birlik içerisinde hareket ediyoruz. Dünya Putinin ne kadar acımasız biri olduğunu görmeli. Yaşamını kaybeden insanların sayısını bilmeli. Putin Avrupaya 1-2 ayda boyun eğdirecek diyorsanız yanılıyorsunuz. O yüzden bu toplantıyı istedim. Tamamen birlik içerisinde kalmaya devam etmemiz gerekiyor. Çok teşekkürler.

Son güncelleme: 21:37 24.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı