• Turkhane Logo

Biden: Putin hakkındaki yakalama kararı haklı

ABD Başkanı Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında aldığı yakalama kararının doğru olduğunu belirtti.

15:38 18 Mart 2023 Cumartesi
Biden: Putin hakkındaki yakalama kararı haklı
ABD Başkanı Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında aldığı yakalama kararının doğru olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkardığı yakalama kararının haklı olduğunu dile getirdi. Putinin açık bir şekilde savaş suçları işlediğini ifade eden Biden, UCM hükümlerinin kendileri de dahil pek çok ülke tarafından tanınmamasına rağmen, alınan kararın çok güçlü bir işaret olduğunu vurguladı.

CNN televizyonunda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Direktörü John Kirby, Vladimir Putinin ABDye gelmesi durumunda, UCMnin kararı doğrultusunda tutuklanıp tutuklanmayacağı ile ilgili soruya, Rus liderin ABDye gelmesini ihtimaller dahilinde görmediğini belirterek yanıt verdi.

Hollandanın Lahey kentinde bulunan UCM, Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında, Ukraynada işlediği savaş suçlarını gerekçe göstererek yakalama kararı çıkarmıştı. Mahkeme, Cuma günü aldığı kararda, Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında yaşayan çok sayıda çocuğun Rusyaya götürülmesinin savaş suçu olduğuna hükmetmiş ve Putinin bu suçlarda şahsi sorumluluk taşıdığı hükmüne varmıştı.

UCMnin aldığı kararlar, Rusya ve ABDnin yanı sıra Çin tarafından da tanınmıyor. Hukukçulara göre, söz konusu ülkeler Mahkemenin kararlarını tanımayarak, siyasi sorumlularını ve askerlerini hukuki sorumluluktan korumayı amaçlıyor. 1998 yılında İtalyanın başkenti Romada toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Konferansında UCMnin kurulması, Roma Statüsü adı altında kararlaştırılmıştı. Karar bugüne dek, 120den fazla ülke tarafından kabul edildi.

Son güncelleme: 15:38 18.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı