• Turkhane Logo

Biden: ABD Ukrayna'ya F-16 göndermeyecek

Başkan Joe Biden ABD'nin Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik etmeyeceğini söyledi.

09:55 31 Ocak 2023 Salı
Biden: ABD Ukrayna'ya F-16 göndermeyecek
Başkan Joe Biden ABD'nin Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik etmeyeceğini söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikovun başdanışmanı Yuriy Sak geçen hafta yaptığı açıklamada Ukraynanın, Batı ülkelerinden aralarında Alman Leopard ve Amerikan Abrams tanklarının da olduğu muharip tank tedarik sözü almasının ardından, bu kez ABD yapımı F-16lar gibi dördüncü nesil savaş uçakları için bastıracağını belirtmişti.

Ukrayna Hava Kuvvetlerinden bir sözcü ise bu tür savaş uçaklarının pilot eğitimlerinin altı ay uzun sürdüğünü söylemişti.

Biden ABDnin F-16laro tedarik edip etmeyeceği sorulduğunda Hayır yanıtını verdi.

Başkan Joe Biden, yakın zamanda bir Avrupa seyahatinin gündemde olduğuna dair haberlerin çıkmasının ardından bugün Polonyayı ziyaret edeceğini açıkladı; ancak ziyaretin ne zaman gerçekleşeceğini henüz bilmediğini belirtti.

Ukrayna geçen hafta, uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların aşılması ve Almanya ile ABDnin ağır tank tedarik etme kararı almasıyla Rus işgaline karşı büyük destek sağlamıştı.

Ukraynanın batı sınırı komşusu Polonya, Kiev hükümetinin en güçlü savunucularından biri.

Zelenski: Rusya intikam saldırılarına başladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise bugün Odesada yaptığı açıklamada Rusyanın Ukrayna direnişinin intikamını almak için, ülkenin doğusunda art arda saldırılar yürüttüğünü söyledi.

Zelenski, Moskovanın Ukraynanın güneyi ve doğusunda cephe hattı boyunca yaklaşık iki aydır çatışmaların çıkmaza girmesinin ardından Ukraynaya saldırılarını arttırmayı planladığını haftalardır söylüyordu.

Ukraynanın doğusundaki Donetsk vilayetinin Rus kontrolundaki bölgelerinin Ukraynalı yöneticisi Denis Puşilin, daha kapsamlı yeni bir Rus saldırısına dair işaret olmasa da, Rus birliklerinin savaşın başlangıcından beri Ukraynanın kalesi konumundaki bir kömür madeni kasabası olan Vuhledarda yer edindiğini söyledi.

Puşilin, Ukrayna güçlerinin Donetskin batısında kuzeyden güneye Bahmut, Marinka ve Vuhledar kasabalarına destek göndermeyi sürdürdüğünü söyledi.

Puşilinin danışmanı Yan Gagin, Rus paralı asker gücü Wagnere bağlı savaşçıların, aylardır Moskovanın ana odak noktası olan Bahmuta giden bir ikmal yolunun kontrolunu kısmen ele geçirdiklerini kaydetti.

Wagner grubunun lideri dün, savaşçılarının Bahmutun kuzeyindeki Blahodatneyi ele geçirdiklerini öne sürmüştü.

Kiev, Blahodatne ve Vuhledardaki saldırıları püskürttüğünü iddia etti. Reuters haber ajansı bu haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulayamadı.

Öte yandan Rusyanın ele geçirdiği toprakları karşı saldırıyla geri alması için Ukraynaya Batı tarafından söz verilen yüzlerce modern tank ve zırhlı aracın sevkiyatına daha aylar var.

Moskova, Wagner paralı asker grubunun Rus hapishanelerinden silah altına aldığı binlerce mahkumu Bahmut civarında savaşmaya gönderdi.

Bu hamle Rusyaya, binlerce yedek askeri silah altına aldığı sırada ordusunu yeniden yapılandırmak için zaman tanıyacak.

Zelenski Batıya, taahhüt edilen silahların tedarikini hızlandırma çağrısı yapıyor.

Peskov: Silah sevkiyatı savaşın gidişini değiştirmez

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Batının silah tedarikinin, NATO ülkelerini savaşa gittikçe daha fazla dahil ettiğini ancak bunun olayların gidişini değiştirme olasılığının olmadığını söyledi.

Merkezi ABDde bulunan Savaş Çalışması adlı düşünce kuruluşu, Kievin sahadaki ilerlemesinin Kasım ayından bu yana durmasının gerekçesi olarak, Batının geçen sene Ukraynaya gerekli malzemeleri sağlama konusunda başarısız olmasını gösterdi.

Son güncelleme: 09:55 31.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı