• Turkhane Logo

Beyaz Saray ile Pentagon arasında Afganistan polemiği

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in

00:18 29 Eylül 2021 Çarşamba
Beyaz Saray ile Pentagon arasında Afganistan polemiği
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in

Beyaz Saray, Afganistanda asker bırakılmasının gerginliği tırmandıracağı konusunda üst düzey yetkililerin oy birliğine vardığını bildirerek, konuya ilişkin daha önce yapılan çelişkili açıklamaları yalanladı.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milleyin, bugün Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde Afganistandan çekilme sürecine ilişkin katıldığı oturumda, ABD Başkanı Joe Bidenın iddiasının aksine, kendisi ve diğer komutanların yönetime Afganistanda 2 bin 500 asker bırakılmasını tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini söylemesine üzerine Beyaz Saraydan açıklama geldi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Bidenın Afganistandan çekilme sürecinde 19 Ağustosta ABCye verdiği röportaja atıfta bulunarak şunları kaydetti:
Bidenın ABC röportajında da söylediği gibi, Afganistandaki savaşı bitirmek bizim ulusal çıkarımızaydı. Biden, bu konudaki tavsiyelerin ayrışmış olduğunu ancak üst düzey askeri danışmanların, önceki yönetimin yapmış olduğu anlaşmadan dolayı Afganistanda 2 bin 500 asker bırakmanın gerilimi tırmandırmak anlamına geldiği konusunda oy birliğine vardığını söyledi. Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve (CENTCOM Komutanı) General McKenzie de bunu vurguladı.
Biden kendisine asker bırakılması tavsiyesi verildiğini yalanlamıştı
Biden, 19 Ağustostaki ABC röportajında, Üst düzey askeri danışmanlarınız geri çekilmenin zamanlaması konusunda size tavsiyede bulundu, sizden 2 bin 500 askeri orada bırakmanızı istedi, doğru mu? sorusu üzerine, Hayır, böyle bir şey olmadı. Bu konuda ayrışma vardı ama bu doğru değil ifadelerini kullanmıştı.
Sunucunun, Size askerlerin orada kalmasını istediklerini söylemediler mi? diye tekrar sorması üzerine Biden, Hayır, ne zamanlama ne de asker kalması konusunda bize karşıt bir fikir beyan etmediler değerlendirmesinde bulunmuştu.
Milley, Bidenın yalan söyleyip söylemediğine ilişkin soruları yanıtsız bıraktıGenelkurmay Başkanı Mark Milley ise bugün ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde Afganistandan çekilme sürecine ilişkin ifade verdi.
Milley, oturumda ABD Başkanı Joe Bidenın iddiasının aksine, kendisi ve diğer komutanların yönetime Afganistanda 2 bin 500 asker bırakılmasını tavsiye ettiklerini ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.
Mark Milley, Bidenın, hiçbir komutanın Afganistanda asker bırakılması gerektiğine dair bir tavsiyede bulunmadığı iddiası hatırlatılarak başkanın bu konuda Amerikan halkına yalan söyleyip söylemediğine ilişkin soruları ise değerlendirmekten kaçındı.
ABDli general, liderlere hiçbir konuda kesin tarih vermemeleri tavsiyesinde bulunduğunu ancak son iki ABD başkanının da Afganistandan çekilme konusunda kesin tarih vererek yanlış yaptığını dile getirmişti.

Son güncelleme: 00:18 29.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı