• Turkhane Logo

Beşar Esad, Le Mesurier’i Türk istihbaratının öldürmüş olabileceğini iddia etti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Beyaz Baretliler’in kurucularından eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Le Mesurier’in İstanbul’da ölümünü yorumladı.

15:36 15 Kasım 2019 Cuma
Beşar Esad, Le Mesurier’i Türk istihbaratının öldürmüş olabileceğini iddia etti
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Beyaz Baretliler’in kurucularından eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Le Mesurier’in İstanbul’da ölümünü yorumladı.



Rus medyasına konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, James Le Mesurier’in ölümünden CIA’in ve “bir bütün olarak Batı istihbaratının” sorumlu olabileceğini söyledi.

Esad, “Bu elbette istihbarat servislerinin işi. Ama hangi istihbarat servisleri? Tabii ki bir bütün olarak Batılı istihbarat servisleri, Türk istihbaratı ve bölgedeki diğer bazılarından söz ediyoruz. Bunlar egemen devletlerin istihbarat servisleri değil de esas olarak CIA birimleridir. Bu birimler, tek bir sahibe bağlı olarak, birbirleriyle koordinasyon içinde çalışıyor” dedi.


Esad, Batı istihbarat servislerinin talimatıyla bu görevi Türk istihbaratının yerine getirmiş olabileceğini belirtti.

Beşar Esad, “Büyük ihtimalle Türk istihbaratı, yabancı özel servislerin talimatıyla bu görevi yerine getirdi. Bunun bir tahminden ibaret olduğunu tekrar ediyorum ama Batılı özel servisler ve onlara çalışan, birbiriyle işbirliği içinde olanların tipik işleyiş şekli böyledir.”

EŞİNE YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI

İstanbul’da önceki Salı günü ölü bulunan James Le Mesurier’e ilişkin otopsi raporundaki ilk bulgularda ölüme, “düşmeye bağlı travmanın” neden olduğu belirtildi. Mesurier’in eşi Emma Hedvig Chirsitan Winber’e ise soruşturma tamamlana kadar yurt dışı yasağı getirildi.

Winber’e poliste yapılan sorgusunda evlerinde bulunan ve inceleme altına alınan bilgisayar, tablet ve cep telefonlarından oluşan 7 elektronik eşyayla ilgili sorular soruldu.

Polisin en başta intihar olarak değerlendirdiği ölümün nedeninin aydınlatılması için Le Mesurier’in psikolojik sorunları için gittiği hastanelerin kayıtları da inceleniyor.

JAMES LE MESURIER


Eski İngiliz asker James Le Mesurier Salı günü İstanbul’da evinin yakınlarında ölü bulunmuştu.

Suriye’de acil yardım çalışmaları yürüten Beyaz Baretliler grubunun destekçisi Mayday Kurtarma Vakfını da kuran İngiliz vatandaşı James Le Mesurier’in evinin balkonundan düştüğü ve cansız bedeninin ilk olarak çevredeki caminin müezzini tarafından fark edildiği açıklanmıştı.

İngiliz ordusunun eski bir askeri istihbarat görevlisi olan 48 yaşındaki İngiliz vatandaşı Le Mesurier, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askeri olarak eski Yugoslavya’da görev yapmıştı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 2016 yılında, “Suriye’deki sivil savunma ve sivillerin korunmasıyla ilgili yaptığı hizmetlerden ötürü” Le Mesurier’e şövalyelik unvanı verdi.

RUS DIŞİŞLERİ AJANLIKLA SUÇLADI

Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Le Mesurier’nin eski bir MI6 – İngiliz Dış İstihbarat Servisi- ajanı olduğunu, yıllarca Balkanlar ve Orta Doğu’da görev yaptığını söyledi.

Son güncelleme: 15:36 15.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı