• Turkhane Logo

Belarus'ta olaylar giderek kızışıyor

Belarus'ta muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova ve muhaliflerin avukatı Maksim Znak'ın ulusal güvenlikle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı açıklandı.

20:21 09 Eylül 2020 Çarşamba
Belarus'ta olaylar giderek kızışıyor
Belarus'ta muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova ve muhaliflerin avukatı Maksim Znak'ın ulusal güvenlikle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı açıklandı.

Belarusta muhaliflerin ülkeyi 26 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenkoya karşı başlattığı geniş protesto hareketi devam ederken, Soruşturma Komistesi muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova ve muhaliflerin avukatı Maksim Znakın ulusal güvenlikle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığını duyurdu.

Kolesnikovanın avukatı Lyudmila Kazak muhalif siyasetçinin Minskte bir cezaevinde olduğunu ve beş yıla kadar hapis cezası istendiğini açıkladı. Avukat, Kolesnikovanın pasaportunu yırttığını doğruladığını söyledi.
Muhalefetten yapılan açıklamada ünlü muhalif politikacı Maria Kolesnikovanın, pazartesi günü Minskte kimliği bilinmeyen kişilerce kaçırıldığı belirtilmişti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Kolesnikova salı günü zorla Ukraynaya sınır dışı edilmesine pasaportunu yırtarak direnç göstermişti. Belarus sınır muhafaza yetkilileri Kolesnikovanın gözaltına tutulduğunu doğrulamıştı, ancak nerede olduğu ile ilgili açıklama yapılmamıştı.
Belarusta muhaliflerin avukatı Maksim Znakın destekçileri Znakin maskeli kişilerce tutuklandığını duyurmuştu. Belarustaki muhalif güçleri aynı çatı altında toplayan Koordinasyon Konseyinin basın sözcülüğünden Telegram üzerinden konuyla ilgili bir açıklama paylaşılmıştı. Açıklamaya göre Avukat Znakın çarşamba sabahı bir video konferansa katılması gerekiyordu, ancak Znak bu toplantıya katılmadı. Sadece maskeler yazan bir mesaj gönderdi. Görgü tanıkları 39 yaşındaki avukatın bürosunun yakınlarından sivil kıyafetli ve maskeli kişilerce kaçırıldığını aktardı. Grup, avukat Znakın maskeli kişilerce götürülürken çekilmiş bir fotoğrafını da paylaştı.
Avukat Maksim Znak, Nobel edebiyat ödülü Belaruslu yazar 72 yaşındaki Svetlana Aleksiyeviç ile birlikte Koordinasyon Konseyinin Belarusta serbest olarak bulunan son iki üyesinden biriydi. Diğer muhalif isimler ya ülke dışına kaçtı ya da tutuklandı.
AB yaptırımlarına Kıbrıs engeli
Belarustaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrasında yaşananların ardından Avrupa Birliği ağustos ayı ortasında Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenkoyu destekleyenler için yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Ancak AB planlanan yaptırımlarla ilgili olarak uzlaşma sağlayamıyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdenizde Türkiye ile hidrokarbon kaynaklarını çıkartma yetkisi üzerinden yaşanan sorun konusunda ABnin Türkiye’ye karşı tavrını sertleştirmemesi halinde ABnin Belarus yaptırımları kararını veto edebileceği sinyalini verdi.
Ne olmuştu?
Belarusta 9 Ağustosta yapılan tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ülkeyi 26 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Lukaşenkoya karşı geniş protesto gösterileri düzenleniyor. Resmi verilere göre Lukaşenkonun yüzde 80 oyla kazandığı seçimlerin ardından protesto gösterileri dinmedi. Pazar günkü gösterilerde en az 600 kişi gözaltına alındı.
Devlet Başkanı Lukaşenko çarşamba günü devlet televizyonundan yayınlanan bir söyleşide erken seçim olasılığını dillendirdi. Cumhurbaşkanlığı için erken seçim yapılması fikrine doğru yöneliyorum. Bu olasılığı tamamen dışlamıyorum diyen Lukaşenko ancak seçimlerin kendisi tarafından önerilen anayasa değişikliklerinin ardından yapılması gerektiğini belirtti.

Son güncelleme: 20:21 09.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı