• Turkhane Logo

Belarus'ta durum gittikçe kötüleşiyor

Belarus'ta muhalefet hareketinin önde gelen isimlerinden Maria Kolesnikova'nın kimliği belirlenemeyen kişilerce kaçırıldığı iddia ediliyor. Telefonuna çıkmayan Kolesnikova'nın nerede olduğu belirsizliğini koruyor.

20:52 07 Eylül 2020 Pazartesi
Belarus'ta durum gittikçe kötüleşiyor
Belarus'ta muhalefet hareketinin önde gelen isimlerinden Maria Kolesnikova'nın kimliği belirlenemeyen kişilerce kaçırıldığı iddia ediliyor. Telefonuna çıkmayan Kolesnikova'nın nerede olduğu belirsizliğini koruyor.

Belarusta Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenkoya karşı şekillenen muhalefet hareketinin önde gelen isimlerinden Maria Kolesnikovanın kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından bir araca bindirilerek götürüldüğü ve şu an nerede olduğunun bilinmediği belirtildi.

Belarustaki muhalefeti bir çatı altında toplamayı amaçlayan Demokrasi Hareketi Koordinasyon Konseyinin de kurucularından olan Kolesnikova, diğer çok sayıdaki muhalif ismin aksine, yurt dışına gitmeyip mücadelesine ülkesinde devam etmeyi tercih etmişti.
Koordinasyon Konseyinden yapılan açıklamada, Maria Kolesnikovanın telefonlara da cevap vermediği ayrıca Kolesnikovanın çalışanlarından Ivan Kravzov ile sözcüsü Anton Rodnenkovun da ortadan kaybolduğu bildirildi. Belarus haber portalı tut.by, bir görgü tanığının, 38 yaşındaki muhalif Kolesnikovanın bir minibüse bindirilerek kaçırıldığını gördüğünü aktardı. Ancak bu haber Koordinasyon Konseyi tarafından henüz doğrulanmadı.
Kolesnikova, Devlet Başkanı Lukaşenkoya karşı olan muhalif hareketin en önemli isimleri arasında sayılıyor. Ülkede çok sayıda muhalif ya tutuklanmış, ya ülkeden kaçmış, ya da devlet başkanlığı adaylarından, Litvanyaya kaçan Svetlana Tihanovskaya gibi gitmeye zorlanmış olmasına rağmen, Kolesnikova Belarustan ayrılmamıştı.
Uzun yıllar Almanyada yaşadı
Adı Belarus devlet başkanlığı adayları arasında geçen eski banka yöneticisi Viktor Babariko için çalışan Maria Kolesnikova, ülkede barışçıl bir iktidar değişimi talep eden Koordinasyon Konseyinin yönetiminde yer alıyor. Uzun yıllar Almanyanın Stuttgart kentinde yaşayan Kolesnikova, oradan üleksindeki pek çok kültürel projenin sorumluluğunu üstlenmişti.
Lukaşenko karşıtı gösterilerde ve kitlesel eylemlerde devamlı yer alan ve halkın ilgi ve desteğini gören Kolesnikova, son olarak pazar günü başkent Minskte düzenlenen protesto etkinliğinde de bulunmuş ve pek çok televizyona röportaj vermişti.
Söz konusu protestoların sebebi, ülkede yaklaşık dört hafta önce yapılan devlet başkanlığı seçimleri. Resmi sonuçlara göre Aleksander Lukaşenkonun oyların yüzde 80,1ini alarak kazandığı seçim sonuçlarını asıl galibin Svetlana Tihanovskaya olduğunu öne süren muhalefet kabul etmiyor. Uluslararası toplumun bir bölümü de seçimlere hile karıştırıldığı görüşünde.

Son güncelleme: 20:52 07.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı