• Turkhane Logo

Belarus Savunma Bakanlığı: Wagner askerlerimizi eğitiyor

Belarus Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada,

21:10 14 Temmuz 2023 Cuma
Belarus Savunma Bakanlığı: Wagner askerlerimizi eğitiyor
Belarus Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada,

Euronewsten Mustafa Bagın haberine göre Belarus Savunma Bakanlığı, Rus özel güvenlik şirketi Wagnere bağlı savaşçıların Belarus askerlerini eğittiğini açıkladı.

Ayrıca bakanlık, Wagner savaşçılarının başkent Minskin 90 km güneyinde Osipovichi kasabası yakınlarındaki bir askeri alanda Belarus askerlerine eğitim verdiğini gösteren bir video da yayınladı.

Savunma Bakanlığı, Wagner savaşçıları, bir dizi askeri disiplinde eğitmen olarak görev yaptı ifadesine yer verdi.

Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, Wagnerin 23-24 Hazirandaki kısa süreli silahlı isyanı sırasında Moskova ile grup arasındaki sorunu kansız şekilde sonra erdiren ara buluculuk yapmıştı.

Anlaşma uyarınca Wagner şefi savaşçılarını geri çekmiş Moskova, açılan davayı düşürmüş ve Yevgeny Prigojin de Belarusa yerleşmeyi kabul etmişti.

Prigojin, 24 Haziranda Rusyanın Ukrayna sınırı yakınındaki Rostov kentinden ayrılmasından sonra kamuoyunda görülmedi.

Putinin Prigojine bir başka isim lehine çekilmeyi teklif ettiği iddiası

Bu arada Rusyanın önde gelen gazetelerinden Kommersant, Putinin Wagner lider kadrosu ile Kremlinde yaptığı görüşme sırasında bu kişilere Ukraynada savaşa devam etmelerini ancak grubun kurucusu Prigojine bir başka isim lehine kenara çekilmesini önerdiğini yazdı.

Batılı bazı uzmanlara göre Lukaşenkonun girişimiyle yapılan söz konusu anlaşma hala gizemini koruyor ve Prigojin de o tarihten bu yana kamuoyu önünde hiç bulunmadı.
Putin: Wagner diye bir şey yok

Kremlin, hafta başında yaptığı açıklamada Putinin isyandan beş gün sonra yani 29 Haziranda Wagner komutanları ve Prigojin ile bir araya geldiğini teyit etmişti.

Ancak Kommersant, deneyimli Kremlin muhabiri Andrei Kolesnikovun, Rusya lideri Putin ile yaptığı sohbetin detaylarını yayınladı.

Buna göre Putin, Wagner ve Prigojinin geleceğinin şüpheli olduğunu söylüyor.

Rus lider, mülakatta, Wagnerin bir savaş unsuru olarak korunup korunmayacağı yönündeki soruya Wagner diye bir şey yok. Özel güvenlik şirketleriyle ilgili bir yasa yok. Yani böyle bir şey yok. yanıtını veriyor.

Putinin bu ifadelerinin ardından Kremlin, cuma günü yaptığı bir açıklamada Wagner adında bir tüzel kişilik bulunmadığını ve bu tür şirketlerin yasal statüsünün üzerinde düşünülmesi gereken karmaşık bir konu olduğu belirtildi.

Haberde, Putinin Kommersant muhabirine, Kremlinin 29 Haziranda 35 Wagner komutanıyla yaptığı ve kendilerine savaşa devam etmeleri için Sedoi (gri saç) takma adıyla bilinen bir başka üst düzey Wagner liderinin komutayı devralması dahil çeşitli seçenekler önerdiği toplantının ayrıntılarını anlattığı yer aldı.

Avrupa Birliği yaptırım belgeleri ve konuya vakıf kaynaklara göre Sedoi, üst düzey bir Wagner komutanı olan Andrei Troshevin takma adı.

Rusyanın Afganistan ve Çeçenistanda yürüttüğü savaşlardaki rolünden ötürü madalya sahibi olan Troshev, Putinin memleketi St Petersburgdan ve başkanla çokça fotoğrafları var.

Kommersantın aktardığına göre Putin, komutanların birçoğunun bu öneriye başlarını evet anlamında salladığını ancak ön tarafta oturan Prigjinin bunu görmediğini söyledi.

Putin, Prigojinin daha sonra Hayır, çocuklar böyle bir kararı kabul etmeyecektir dediğini aktardı.

Bu arada Reutersa göre bu ifadeler, Kremlindeki resmi dökümünde yer almıyor.

Son güncelleme: 21:10 14.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı