• Turkhane Logo

BBC: Türkiye, Libya’ya silah göndermeme anlaşmasına uymuyor, kanıtlar var

BBC, yasak anlaşmasına rağmen Türkiye’nin Libya’ya silah gönderdiğine dair kanıtlara ulaştıklarını belirten bir haber yayınladı.

22:11 11 Eylül 2020 Cuma
BBC: Türkiye, Libya’ya silah göndermeme anlaşmasına uymuyor, kanıtlar var
BBC, yasak anlaşmasına rağmen Türkiye’nin Libya’ya silah gönderdiğine dair kanıtlara ulaştıklarını belirten bir haber yayınladı.


BBCnin araştırmacı gazetecilik programı Africa Eye, dış güçlerin Libyadaki savaşa nasıl müdahil olduklarını incelediği haber dizisi kapsamında 3 geminin izini sürdü.

“Türkiyeden Libyaya giden hayalet gemiler” başlıklı habere göre bu gemiler; Mayıs 2019da Libyaya giden Amazon, Ocak ayında Tunusa gideceği bildirilen ve daha sonra Libyanın başkenti Trablusa yönelen Bana, Şubat ayında önce Trablusa sonra Misrataya gönderilen Ana.


Africa Eye, Türkiyeden giden bu gemilerle gizlice Libyaya silah gönderildiğini tespit etti.

İtalyan yetkililer 2 hafta önce Bananın 6 aydır tutulduğu Cenova Limanından ayrılmasına koşullu olarak izin verdi. Cenova Savcılığının kararı uyarınca gemi Türkiye limanlarına yalnızca yük indirmek için yanaşabilecek. Libyaya ise ancak Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden geçerek gidebilecek.

Lübnan bandıralı geminin Türkiyeden Libyaya silah ve askeri araç sevkiyatı için kullanıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada, kaptan Youssef Tartoussi hala ev hapsinde tutuluyor. Tartoussi, uluslararası silah kaçakçılığıyla suçlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 29 Ocakta yaptığı açıklamada, Suriyeli paralı askerlerle Türk savaş gemilerinin son günlerde Libya topraklarına ulaştığını görüyoruz. Bu, Berlinde varılan anlaşmanın açık ve ciddi ihlalidir. Verilen sözler tutulmamıştır demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise Macronun sözleri için gerçek dışı demiş, Fransayı Libyada krizin başladığı 2011den bu yana yaşanan sıkıntılarda esas sorumluluk Fransanındır. Bu ülkenin Libyadaki doğal kaynaklar üzerinde söz sahibi olmak için (General Halife) Haftere koşulsuz destek verdiği bir değildir diyerek eleştirmişti.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMADI

BBC, araştırmaları sonucu elde ettiği bulgulara ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığıyla temas kurdu ve görüş istedi. Ancak BBCye herhangi bir açıklama yapılmadı.

Son güncelleme: 22:11 11.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı