• Turkhane Logo

Batılı ülkelerden Rusya'ya Navalni tepkisi: Ölürse sonuçları olur!

Ölüm orucundaki tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalny'nin sağlık durumunun kötüye gittiği açıklaması sonrası Batılı ülkelerden Kremlin'e tepki geldi. Avrupa Birliği, ABD, Fransa ve Almanya Kremlin'e harekete geçmesi çağrısında bulundu.

18:39 18 Nisan 2021 Pazar
Batılı ülkelerden Rusya'ya Navalni tepkisi: Ölürse sonuçları olur!
Ölüm orucundaki tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalny'nin sağlık durumunun kötüye gittiği açıklaması sonrası Batılı ülkelerden Kremlin'e tepki geldi. Avrupa Birliği, ABD, Fransa ve Almanya Kremlin'e harekete geçmesi çağrısında bulundu.


Navalninin destekçileri de Rusyada 21 Nisanda Hayatını Kurtar sloganıyla düzenlenecek protesto gösterisi için bir kez daha meydanlara inecek.

Eylem çağrısında bulunan Rus muhalifin sağ kolu olarak bilinen Leonid Volkov, sosyal medya hesabındaki paylaşımında Vakit kalmadı. Artık mesele sadece Navalnynin özgürlüğü değil, hayatı söz konusu. Mahkum ettikleri yerde öldürülüyor. Daha fazla vakit kaybedemeyiz dedi.


PUTİNE AÇIK MEKTUP

Sanat, edebiyat ve akademi dünyasından 78 isim de iki gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine hitaben bir mektup kaleme alarak Navalnİnin ivedilikle tedavi edilmesi için çağrıda bulundu.

Yazarlar Elif Şafak ve Orhan Pamukun da imzasının bulunduğu mektupta, Navalnİnin bir Rus vatandaşı olarak kendi tercih ettiği bir doktor tarafından muayene ve tedavi edilme hakkına kanunen sahip olduğu vurgulandı.

The Economistte yayınlanan mektupta, Sayın Devlet Başkanı, Aleksey Navalnİnin ihtiyacı olan tedaviyi bir an önce görmesi için size çağrıda bulunuyoruz. Bu, onun yasal hakkı. Kanunları uygulamaya ant içen biri olarak bunu yerine getirmek zorundasınız denildi.

BEYAZ SARAYDAN KREMLİNE UYARI: NAVALNİ ÖLÜRSE SONUÇLARI OLUR

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da Navalnİnin sağlık durumunun ağırlaşmasına sessiz kalmadı. Kremline tepki gösteren Biden, Navalnİnin gördüğü muamele için Tamamen haksızlık dedi.

Bidenın tepkisi Washington ile Moskova arasında yeni bir gerilimin yaşandığı döneme denk geldi. Geçtiğimiz günlerde, siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerine müdahaleyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın ABDden sınır dışı edileceği açıklanmış, Rusyaya yönelik yeni yaptırım kararları alınmıştı. Kremlin de Beyaz Saraya aynı şekilde karşılık vereceğini duyurmuştu.

Beyaz Saraydan yapılan ayrı bir açıklamada ise Navalnİnin ölmesi halinde bunun sonuçları olacağı şeklinde Rusyaya uyarıda bulunuldu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNNe verdiği bir röportajda, Navalnynin hayatını kaybetmesi halinde Rusyaya karşı nasıl adım atacağımıza bakıyoruz. Ne tür yaptırımlar olacağını şu an paylaşamam ama Rusya için sonuçlarının olacağını belirtmiştik dedi.

BERLİNDEN ÇAĞRI: TEDAVİ HAKKINI VERİN

Alman hükümetinden gelen tepkide de Navalninin bir an önce tedavi edilmesi talebi yinelendi. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bild gazetesine verdiği bir demeçte Rus muhalifin güvendiği doktorlarla görüşmesi için Kremline çağrı yaparken (Navalninin) tıbbi tedavi hakkı daha fazla vakit kaybedilmeden güvence altına alınmalıdır dedi.

44 yaşındaki Navalny geçen yıl ağustos ayında, sinir sistemini etkileyen bir ilaçla zehirlenmesinin ardından 5 ay Berlinde tedavi görmüştü. Alman hükümeti, Rus muhalifin Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlendiğinin tespit edildiğini duyurarak olaydan Kremlini sorumlu tuttu. Moskova ise tüm iddiaları yalanlıyor.

Öte yandan Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrellin pazartesi günü Kremlin ile Navalninin durumunu ele alacağı bildirildi. (Euronews)

Son güncelleme: 18:39 18.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı