• Turkhane Logo

Bashir’in oyunu 26 yıl sonra ortaya çıktı: Prenses Diana’yı resmen kandırmış

Britanya'daki bağımsız soruşturmada, dünyanın en saygın ve güvenilir medya kuruluşu olduğu iddiasındaki BBC'nin gazetecisi Martin Bashir'in 1995'te bomba etkisi yaratan röportajı, Prenses Diana'yı kandırarak gerçekleştirdiği sonucuna varıldı.

20:46 20 Mayıs 2021 Perşembe
Bashir’in oyunu 26 yıl sonra ortaya çıktı: Prenses Diana’yı resmen kandırmış
Britanya'daki bağımsız soruşturmada, dünyanın en saygın ve güvenilir medya kuruluşu olduğu iddiasındaki BBC'nin gazetecisi Martin Bashir'in 1995'te bomba etkisi yaratan röportajı, Prenses Diana'yı kandırarak gerçekleştirdiği sonucuna varıldı.


BBC gazetecisi Martin Bashirin Prenses Diananın Prens Charlestan hamile kaldığından şüphelendiği kraliyet dadısı Tiggy Legge-Bourkenin kürtaj olduğuna işaret eden sahte belgeler göstererek Prensesi evliliğiyle ilgili gerçekleri açıklamak için röportaj vermeye ikna ettiği iddiasıyla ilgili açılan bağımsız soruşturma, 6 ay sürdü. Soruşturmayı yürüten emekli yüksek yargıç John Dyson, karar metinde Bashirin kandırmacasının dolaylı ve gerçek hedefi Prenses Dianaydı diye yazdı.

BBCNİN EDİTORYEL KURALLARININ VAHİM İHLALİ


Buna göre sahte banka hesap özetleri tertip edip bunları Diananın erkek kardeşine göstererek Prensesi röportaj vermeye ikna etmesini isteyen Bashir, bu davranışıyla BBCnin dürüst iş yapma konusunda kendi editoryel kurallarını vahim şekilde ihlal etti ve uygusuz hareket etti.

BBCNİN İÇ SORUŞTIRMASI KUSURLU VE EKSİK

Geçmişte BBCnin Bashiri dürüst ve onurlu bir adam diye niteleyerek yanlış hareket etmekten aklayan iç soruşturmasını kusurlu ve yetersiz diye niteleyen Dyson, özellikle Diananın kardeşi Charles Spencerın olaylarla ilgili anlatımını dikkate almayarak Bashirin hareketlerini doğru düzgün incelemekte başarısız olduğunu belirtti.

DİNİN RÖPORTAJDA YER ALMA KARARIYLA İLGİSİ YOK

İngiliz medyasında BBCnin Di röportajı skandalı, Murdochın sahibi olduğu News of the Worldun kapanmasına neden olan tanınmış kişilerin telefonlarını hackleme skandalıyla kıyaslanıyor. 

Kurumun Lord Dysonın bulgularını tümüyle kabul ettiğini ve tam ve koşulsuz özür dilediğini açıklayan BBC Genel Direktörü Tim Davie, Bashirin sunduğu Panaroma programının kazandığı ödülleri iade edeceklerini belirtti.

Bashir de özür dileyerek sahte belge tertibinden derinden pişmanlık duyduğunu dile getirdi. Ancak bunların Prenses Diananın röportajda yer almak yönündeki kişisel tercihi üzerinde etkisinin olmadığını savundu.

Davie de Prenses Diananın BBC ile röportaj yapmaya çok hevesli olduğunu dile getirdi.

Röportajı elde etme süreci, seyircinin bizden beklediği düzeyin altında kalmıştır. Bu yüzden çok üzgünüz. Net kusurlar saptanmıştır. BBC o dönemde neler olup bittiğini dibine kadar araştırmak için daha fazla çaba sarf etmeliydi ve bildikleri hakkında daha şeffaf olmalıydı diye devam eden Genel Direktör, Ama artık BBC, o döneme kıyasla önemli ölçüde düzelttiği süreç ve prosedürler işletiyor diye ekledi.

RÖPORTAJ SONRASI ÜNLÜ BİR GAZETECİ OLDU

Kasım 2015te Panorama programında yayımlanan Di röportajının 22.8 milyon seyirciye ulaşması sayesinde ünlenen Bashir (58), ardından ABD kanallarında yüksek profilli kariyer yaptı, Michael Jackson gibi şöhretlerle röportajlar gerçekleştirdi, daha sonra BBCye din editörü olarak geri döndü. Dysonın raporunu sunmasına saatler kala da sağlığının bozukluğunu gerekçe göstererek istifa etti.

Meşhur röportajda Di, evliliğinde üç kişi - kendisi, Prens Charles ve uzatmalı metresi Camilla Parker-Bowles- olduğunu dile getirip evlilik dışı ilişki itirafında bulunmuştu. Ertesi yıl Diana ile Charles resmen boşandı, 1997de Diana otomobil kazasında öldü ve Charles 2005te Camilla ile evlendi.

Son güncelleme: 20:46 20.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı