• Turkhane Logo

Bahmut'ta 20 binden fazla Wagner savaşçısı öldü

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusunun verdiği rakam, birçok açıdan çelişkili olsa da uzmanlar Bahmut'ta on binlerce askerin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

08:16 25 Mayıs 2023 Perşembe
Bahmut'ta 20 binden fazla Wagner savaşçısı öldü
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusunun verdiği rakam, birçok açıdan çelişkili olsa da uzmanlar Bahmut'ta on binlerce askerin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Rus paralı asker grubu Wagnerin kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukraynanın doğusunda yer alan Bahmuttaki mücadelede 20 bin savaşçısını kaybettiklerini bildirdi. Bu rakam 15 aydır sürmekte olan Ukraynadaki savaşta mücadele etmeleri için eski hükümlülerden oluşan 50 bin kişilik grubun yüzde 20sine tekabül ediyor.

Prigojinin verdiği rakam, savaşta toplam 6 bin askerini yitirdiğini ileri süren Moskovanın iddiasıyla da çelişiyor.

Bu rakamın ayrıca Sovyetler Birliğinin resmi tahminlere göre 1979-1989 yılları arasındaki Afganistan Savaşında kaybettiği 15 bin askerden de oldukça fazla olması dikkat çekti.

AP haber ajansına göre uzmanlar yalnızca dokuz aydır süregelmekte olan Bahmut savaşının on binlerce askerin hayatına mal olduğunu belirtiyor ve aralarında çok az eğitimle cepheye sürülen eski hükümlülerin olduğu bilgisini veriyor.

Rusya ile Ukraynanın açıklamaları çelişiyor
Prigojin birkaç gün önce yaptığı açıklamada Bahmutu tamamen ele geçirdiklerini açıklamış ve 25 Mayısa kadar kentte kalmayı sürdüreceklerini, sonrasında ise kentin kontrolünü Rus ordusuna devredeceklerini belirtmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in savaşçılarını ve Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerleri Bahmut şehrini ele geçirdikleri için tebrik etti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise kentte şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirterek mücadelenin henüz bitmediğine işaret etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiyin “Artık orada Bahmut diye bir kent kalmadı, Bahmut artık bizim kalbimizde yaşayacak.” şeklindeki ifadeleri yenilgiyi kabul etmek olarak anlaşılmış, daha sonra yapılan açıklama ile Ukraynalı liderin sözlerinin yanlış anlaşıldığı ifade edilmişti.

Bahmut, Rusyanın geçen sonbaharda yasadışı olarak ilhak ettiği ve sadece kısmen kontrol ettiği dört vilayetten biri olan Donetskte yer alıyor.

Son güncelleme: 08:16 25.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı