• Turkhane Logo

Bahmut yerle bir oldu, Rusya ve Ukrayna 'kontrol bizde' diyor

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Bahmut'un 'kontrol altına alındığına' ilişkin açıklamasının ardından Putin, Wagner'i tebrik etti. Zelenskiy, Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği iddiasını reddetti.

13:26 21 Mayıs 2023 Pazar
Bahmut yerle bir oldu, Rusya ve Ukrayna 'kontrol bizde' diyor
Rusya Savunma Bakanlığı'nın Bahmut'un 'kontrol altına alındığına' ilişkin açıklamasının ardından Putin, Wagner'i tebrik etti. Zelenskiy, Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği iddiasını reddetti.

Rus paralı asker grubu Wagnerin Bahmut kentini tamamen kontrol altına aldıklarını ileri sürmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’i ve Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerleri tebrik etti. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, Donetsk bölgesindeki Bahmut’un Rusya’nın kontrolü altına alınmasına ilişkin, “Vladimir Putin, Artyömovsk’u (Bahmut) kurtarma operasyonunun tamamlanmasından dolayı ‘Wagner’ saldırı müfrezelerinin yanı sıra onlara gerekli desteği sağlayan ve kanatların korumasını yapan Rusya Silahlı Kuvvetleri birliklerinin tüm askerlerini tebrik ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, başarılı olan herkesin devlet madalyası ile ödüllendirileceği de aktarıldı.
RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: BAHMUT KONTROL ALTINDAGazete Duvarın haberine göre Putinin açıklamasından saatler önce Rusya Savunma Bakanlığı, Bahmutun kontrol altına alındığına ilişkin bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada, Artyömovsk (Bahmut) taktik yönünde Güney askeri birlikler grubunun topçu ve uçaklarının desteğiyle Wagner saldırı müfrezelerinin taarruz eylemlerinin sonucunda Artyömovsk şehrinin kurtarılması tamamlandı ifadeleri kullanıldı.

ZELENSKİY İDDİALARI REDDETTİ Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise Moskova yönetiminin iddialarını yalanladı. Zelenskiy, uzun süredir Bahmut şehri etrafında devam eden çatışmalar nedeniyle kentin yerle bir olduğunu söyledi ancak Rusyanın kontrolü ele geçirdiği iddiasını reddetti. 
G7 zirvesi için Japonyada bulunan Zelenskiy, Ukraynanın doğusundaki kentin kontrolünün Ukraynada olup olmadığı sorusuna Çok acı, trajedi ama Bahmut bugün sadece kalplerimizde yanıtını verdi. Ofisi daha sonra bir açıklama yaparak Zelenskiynin şehrin düştüğünü söylemediğini ifade etti.
BAHMUT NEDEN ÖNEMLİ?Rusya-Ukrayna başladığı günden bu yana en yoğun çatışmaların yaşandığı bölge olan, Ukraynanın doğusundaki Bahmut kenti ve çevresinde karşılıklı operasyonlar aylardan bu yana devam ediyor.  Savaşın kritik noktalarından olan Bahmut, Donetsk bölgesinin en eski ve stratejik yerleşimlerinin başında geliyor. 
Kiev yönetimi, bölgesel bir nakliye ve lojistik merkezi olan Bahmutun düşmesi durumunda Donbastaki Sloviansk ve Kramatorsk gibi diğer şehirlerin de Kremlinin kontrolüne geçebileceğinden endişeleniyor. Ayrıca Ukrayna kömür rezervinin yüzde 93ü Bahmutta bulunuyor. Kentte kontrolü sağlayan Rusyanın moral üstünlüğü ele geçirebileceği ifade ediliyor.
Savaş öncesinde yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı Bahmutta, nüfusun yaklaşık yüzde 90ının şehirden kaçtığı belirtiliyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchukun açıklamasına göre, kentte 38i çocuk 4 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. 

Son güncelleme: 13:26 21.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı