• Turkhane Logo

Azerbaycan: Macron varsa biz yokuz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ barış müzakerelerine Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u arabulucu olarak dahil etmek istemesi üzerine 7 Aralık'taki görüşmeyi iptal etti.

11:24 26 Kasım 2022 Cumartesi
Azerbaycan: Macron varsa biz yokuz
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ barış müzakerelerine Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u arabulucu olarak dahil etmek istemesi üzerine 7 Aralık'taki görüşmeyi iptal etti.

DWnin haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile 7 Aralıkta Brükselde planlanan görüşmesini, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronın da katılacak olması nedeniyle iptal etti.

Aliyev, Paşinyan görüşmeye sadece Macronun arabulucu olarak katılması şartıyla geleceğini söyledi. Yani buluşma gerçekleşmeyecek dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Paşinyanı barış görüşmelerini tahrip etmeye çalışmakla suçladı.

Macron Baküyü kızdırmıştı
Azerbaycan, Fransayı Dağlık Karabağ konusunda Ermenistan yanlısı tutum izlemekle suçluyor. Ekim ayında Fransa Cumhurbaşkanı Macronun Azerbaycanı Dağlık Karabağda korkunç bir savaş başlatmak ve vahşetle suçlaması Bakünün sert tepkisine neden olmuştu. Aliyev, Macronun taraflı ifadelerinin kabul edilemeyeceğini belirtmişti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Azerbaycanın barış görüşmelerinde Fransanın arabuluculuğunu kabul etmeye zorlandığını söylemişti.

Son dönemde AB ve ABDnin arabuluculuğunda bir barış anlaşmasına imza atılması için müzakereler yürütülmeye başlanmış, Aliyev ve Paşinyan Brüksel ve Washingtondagörüşmeler gerçekleştirmişti. Azeri ve Ermeni liderler son olarakgeçen ay AB dönem başkanı Çekyanın başkenti Pragda Macron ve AB Konseyi Başkanı Charles Michelin arabuluculuğunda bir araya gelmişti.

Dağlık Karabağ sorunu nedir?
Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla Dağlık Karabağda yaşayan Ermeniler Azerbaycandan bağımsızlığını ilan etmiş, ancak bölge uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınmaya devam etmişti. Dağlık Karabağda on yıllar süren gerilim ve yaşanan çatışmalar 30 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Son olarak Azerbaycan ile Ermenistan arasında patlak veren altı haftalık savaşta Rusya arabuluculuğunda ateşkes ilan edilmiş ve Ermeni güçler Dağlık Karabağın geniş kesimlerinden çekilmek zorunda kalmıştı.

Son güncelleme: 11:24 26.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı