• Turkhane Logo

Ay kaynaklarının yağması için yarış başladı

Rusya Uzay Ajansı Başkanı Yuri Borisov, başarısız Luna-25 misyonunun ardından yaptığı açıklamada

10:51 22 Ağustos 2023 Salı
Ay kaynaklarının yağması için yarış başladı
Rusya Uzay Ajansı Başkanı Yuri Borisov, başarısız Luna-25 misyonunun ardından yaptığı açıklamada

Rusya Uzay Ajansı (Roskosmos) Başkanı Yuri Borisov, Ay kaynaklarını keşfetme ve geliştirme yarışının başladığını söyledi.

Rus Luna-25 uzay aracının düşmesinin ardından konuşan Borisov, 47 yıl sonra ilk Ay görevinin başarısız olmasına rağmen Rusyanın bu alanda bir oyuncu olarak kalması gerektiğini kaydetti.

Borisov, Ay programı hiçbir durumda kesintiye uğramamalı, bu en kötü karar olur dedi.

Ay programına yaklaşık 50 yıl boyunca ara verilmesinin Luna-25in başarısızlığının ana nedeni olduğunu ifade eden Borisov, Seleflerimizin 1960lar ve 1970lerde biriktirdiği paha biçilmez deneyim, programın kesintiye uğraması sırasında fiilen kayboldu diye konuştu.

İnsansız uzay aracı Luna-25in kontrolsüz bir yörüngeye girdikten sonra Aya çarptığı açıklandı.

Kazanın nedeni
Kazanın uzay aracının düzeltme motorundaki bir sorundan kaynaklandığını belirten, Borisov, Luna-25i iniş öncesi yörüngeye oturtması gereken motor planlanan 84 saniye yerine 127 saniye çalıştı. Aracın düşmesinin ana nedeni buydu. diye konuştu.
Borisov, ayrıca özel bir komisyonun olayın kesin nedenlerini araştırmaya başladığını kaydetti.

Luna-25, 11 Ağustosta Moskovanın 5 bin 500 kilometre doğusundaki Vostoçniy uzay üssünden Soyuz 2.1b roketiyle fırlatıldı.

Uzay aracı, bilim insanlarının donmuş su ve değerli elementlerin önemli rezervleri olabileceğine inandıkları bir bölge olan Ayın güney kutbuna inen ilk araç olmayı hedefliyordu.

Luna-25, 14 Temmuzda fırlatılan bir Hint uzay aracıyla yarış halindeydi. Her iki aracın da 21-23 Ağustos tarihleri arasında Aya ulaşması bekleniyordu.

Bugüne kadar sadece Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, Aya başarılı inişler gerçekleştirdi.

Uzmanlara göre prestij misyonundaki başarısızlık, Moskovanın 1957de Dünya yörüngesine ilk uyduyu fırlattığı (Sputnik 1) ve Sovyet kozmonot Yuri Gagarinin 1961de uzaya çıkan ilk insan olduğu Soğuk Savaş rekabetinden bu yana Rusyanın uzay gücündeki düşüş olarak değerlendiriliyor.

Hindistanın 2019da güney kutbuna yaptığı bir önceki iniş girişimi, uzay aracının Ayın yüzeyine çarpmasıyla sona ermişti.

Son güncelleme: 10:51 22.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı