• Turkhane Logo

Avrupa'yı sarsan rüşvet skandalında yeni gelişme

Katar'daki 2022 Dünya Kupası ile ilgili bir rüşvet skandalına karıştığından şüphelenilerek gözaltına alınan ve Brüksel'deki evinde yapılan aramalarda para dolu çantalara rastlanan Yunan Parlamenter Eva Kaili'nin Katarlı bakanla fotoğrafı çıktı.

13:33 11 Aralık 2022 Pazar
Avrupa'yı sarsan rüşvet skandalında yeni gelişme
Katar'daki 2022 Dünya Kupası ile ilgili bir rüşvet skandalına karıştığından şüphelenilerek gözaltına alınan ve Brüksel'deki evinde yapılan aramalarda para dolu çantalara rastlanan Yunan Parlamenter Eva Kaili'nin Katarlı bakanla fotoğrafı çıktı.

Belçikada yayımlanan LEcho gazetesinin haberine göre, Brükselde aralarında Kailinin evinin de bulunduğu en az 17 adrese baskın düzenlendi ve evinde para dolu çantalar bulunan Yunan parlamenter Eva Kaili gece boyunca gözaltında tutuldu.

Haberde, Kailinin babasının bir bavul dolusu nakit parayla kaçmaya çalışırken suçüstü yakalandığı da belirtildi.
Belçika medyası, Belçika Yolsuzlukla Mücadele Bürosunun Katarlı yetkililer tarafından Avrupa Parlamentosunda yasadışı finansman sağlanmasıyla ilgili olarak yürüttüğü soruşturmalar kapsamında dört kişinin daha sorgulanmak üzere gözaltına alındığını belirtti.
STRATEJİK POZİSYONLARA SAHİP KİŞİLER Kaili ve diğer dört kişinin, hakim tutuklama emri verene dek 48 saat süreyle gözaltında tutulacağı belirtilirken, suçlamaların henüz resmi olarak kendilerine okunmadığı ve hala masum olarak görüldüklerinin altı çizildi.
Belçika federal savcılığı şu ana kadar tutuklananların isimlerini resmi olarak teyit etmemiş olsa da, bu kişilerin stratejik pozisyonlara sahip kişiler olduğunun vurgulandığı bildirildi.
Atina-Makedonya Haber Ajansının (AMNA) edindiği bilgiye göre, tutuklanan diğer dört kişi arasında Kailinin ortağı Francesco Giorgi ve eski sosyalist milletvekili (2004-2019) Pier Antonio Pancherinin eski ortağı da var.
Tutuklanan bir diğer kişinin ise Uluslararası Sendikalar Konfederasyonunun (ITUC) yeni atanan genel sekreteri olan ve 11 yıl boyunca Avrupa Sendikalar Konfederasyonunun (ETUC) başkanlığını yürüten Luca Vincentini; beşinci kişinin ise Adalet Olmadan Barış Olmaz adlı STKnın direktörü Nicolo Figa Talamanca olduğu kaydedildi.
İTALYAN PARLAMENTER DE GÖZALTINDABelçika medyasında yer alan haberlere göre eski İtalyan Parlamenter Pier Antonio Pancherinin eşi ve kızı Cuma günü İtalyanın Bergamo kentinde tutuklandı. Pancheri aynı zamanda Belçika polisi tarafından soruşturulan STKlardan biri olan Fight Impunitynin de kurucusuydu.
Belçika medyasına göre Pancherinin Brükseldeki evinde 600 bin Avro nakit para bulundu.
Belçikalı yetkililerin iki Belçikalı milletvekilinin ortaklarının ev ve ofislerini aradığı ve bilgisayar ve diğer elektronik cihazlara el koyduktan sonra mühürlediği öğrenildi.
KAİLİNİN KATARA DESTEĞİKaili, 21 Kasım 2022de Avrupa Parlamentosunda Katardaki FIFA dünya kupası bağlamında insan haklarının durumu konulu bir tartışmaya katılmıştı.
Tartışma sırasında Kaili meslektaşlarına hitaben, Katardaki Dünya Kupası, spor diplomasisinin, Arap dünyasına ilham veren reformlarla bir ülkede nasıl tarihi bir dönüşüm sağlayabileceğinin kanıtıdır. Ben tek başıma Katarın işçi hakları konusunda öncü olduğunu, Kafalayı kaldırdığını ve asgari ücreti düşürdüğünü söyledim demişti.


Kailinin, kısa bir süre önce de Katarı ziyaret ederek aralarında Çalışma Bakanı Ali bin Smaikh Al Marrinin de bulunduğu üst düzey yetkililer ve bakanlarla bir araya geldiği ortaya çıktı. Katar bakanlığı attığı bir tweette Toplantı sırasında iş kanunları alanında işbirliğini arttırma ve geliştirme yolları ele alındı ifadelerine yer verdi.

AP üyesi Giorgos Kyrtsos, özel Contra TVye yaptığı açıklamada Avrupalı milletvekillerinin Kailinin konuşması ve Katarı aklama kararlılığı karşısında şok olduklarını söyledi.
Kyrtsos demecinde, Katarlıların ve diğer Orta Doğu ülkelerinin Avrupa Parlamentosunda lobi yaptıklarını biliyorduk. Ancak lobiciler böylesine tartışmasız bir kamuoyu desteği talep etmezler. Genellikle oylamalar sırasında olduğu gibi, çıkarlarını desteklemek için daha ince yollar ararlar. Kailinin konuşması olağanüstüydü ifadelerine yer verdi.
Avrupa Parlamentosunun sosyalist üyesi ve başkan yardımcısı olan Kaili, Yunan partisi PASOKtan ihraç edildi ve Parlamentonun Sosyalistler ve Demokratlar grubundan da uzaklaştırıldı.

Son güncelleme: 13:33 11.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı