• Turkhane Logo

Avrupalı liderler Rusya'ya Moldova'dan mesaj verecek

Gözler, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Moldova'daki liderler zirvesine çevrildi. Hedef, tehdit olarak görülen Rusya'ya karşı birlik sergilemek. Türk basınında Erdoğan'ın zirveye katılımını iptal ettiği belirtiliyor.

09:30 01 Haziran 2023 Perşembe
Avrupalı liderler Rusya'ya Moldova'dan mesaj verecek
Gözler, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Moldova'daki liderler zirvesine çevrildi. Hedef, tehdit olarak görülen Rusya'ya karşı birlik sergilemek. Türk basınında Erdoğan'ın zirveye katılımını iptal ettiği belirtiliyor.

Avrupalı liderler bugün Avrupa Siyasi Topluluğunun (AST) ikinci zirvesi için Moldovada tarihi Mimi Kalesinde bir araya geliyor.

ASTnin ilk toplantısı geçen sene Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun önerisiyle 6 Ekimde Pragda düzenlenmişti. Rusyanın Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa Birliğinin (AB) değişen tehdit algısı ile Avrupa başkentlerinin Kremline karşı safları sıkılaştırma arayışının AST sürecinin başlatılmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Bu toplantılarla AB üyesi ülkeler, birlik üyesi olmayan Avrupa ülkeleriyle bir araya gelerek işbirliği yapılabilecek konuları görüşmeyi, ortak güvenlik tehditlerini masaya yatırmayı ve diyaloğu güçlendirmeyi hedefliyor.

Hedef Rusyaya mesaj vermek
ABli yetkililere göre bu sene toplantının Ukraynanın komşusu, eski Sovyet ülkelerinden Moldovada yapılıyor olması sembolik öneme sahip ve Avrupalı liderlerin geniş katılımı ile Kremline Rusyaya karşı birlik mesajı verilmesi hedefleniyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi, zirve öncesinde gazetecilere yaptığı değerlendirmede Eğer Moskovada oturuyorsanız ve yakın çevrenizdeki 47 ülkenin bir araya geldiğiniz görüyorsanız, işte bu önemli bir mesajdır ifadelerini kullandı.

Jaques Delors Enstitüsü Direktörü Sebastien Maillard da buluşma ile ilgili olarak Bu Avrupalıların stratejik çıkarlarını Amerikalılar olmaksızın da oturup tartışmaları için bir vesile değerlendirmesini yaptı.

Hangi ülke liderlerinin zirveye katılacağını merak ettiklerine de dikkat çeken Maillard, Kimlerin zirve fotoğrafında yer alacağını görmemiz gerekecek ve aynı zamanda kimin yer almadığını da diye konuştu.

Ev sahibi Moldova için bir ilk
Moldova, Avrupanın en yoksul ikinci ülkesi ve Avrupalı liderler bu ülkenin Batı yanlısı hükümetiyle dayanışma sergilemek istiyor. Geniş katılımlı bir zirvede çekilecek bir grup fotoğrafının da başlı başına siyasi bir başarı olacağı kaydediliyor.
AB, Rusyanın Ukraynaya saldırısının ardından geçen sene hem Ukrayna hem Moldovanın üyelik başvurusunu kabul etmiş, her iki ülkeye adaylık statüsü vermişti.

Ukraynaya saldıran Rusyayı kendisi için de bir tehdit olarak gören Moldova hükümeti, AB ile en kısa zamanda üyelik müzakerelerine başlamak istiyor.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandunun dış politika danışmanı Olga Rosca, Yaklaşık 50 liderin Moldovada bulunacak olması bizim için bir dönüm noktası, bu Moldovanın bugüne kadar ev sahipliği yaptığı en büyük dış politika etkinliği dedi. Rosca, Moldovanın geleceğinin Avrupada olacağını da sözlerine ekledi.

Zirvenin gündemi
Zirvenin gündeminde Rusyanın Ukrayna savaşı, AB genişlemesi ve birliğin Rusya ile Belarus dışında üye olmayan diğer ülkelerle işbirliği yer alıyor. Yine siber güvenlik, göç ve enerji güvenliği de ele alınacak konular arasında.

Avrupalı liderlerin Kosovada tırmanan gerilim hakkında da görüş alışverişinde bulunmaları bekleniyor.

Ayrıca Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış için geçen sene Pragda başlatılan görüşmelerde yol alındığı, Moldovada da bir görüşme yapılmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyanın, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Macronun katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı düzenlemeleri planlanıyor.

ASTnin nihai hedefi şekillendirilecek mi?
ASTnin Moldovada düzenlecek zirvesinde Avrupanın karşı karşıya bulunduğu ciddi sorunları çözüme kavuşturmak çok da mümkün görünmüyor.
DWden Bernd Riegertin sorularını yanıtlayan Avrupa Politika Merkezi uzmanı Amanda Paul, ABye üye olmayan ülkelerin bu zirvelerdeki önceliğini sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunmak olarak tanımladı.

Bununla birlikte artık bu zirveden, Pragda olduğundan daha fazla somut adımlar atılmasının beklendiğine vurgu yapan Pau, Bir hedef ya da kısa, orta ve uzun vadede AST ile ne hedeflendiğine ilişkin net bir yol haritası belirlenmeli. AB üyesi ülkeler ile üye olmayan ülkeleri, güvenlik politikaları konularında bir araya getirmek için bu iyi bir platform dedi.

Bir sonraki zirvenin Ekim ayında İspanyada yapılması planlandı, dördüncüsüne ise gelecek yıl İngiltere ev sahipliği yapacak.

Son güncelleme: 09:30 01.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı