• Turkhane Logo

Avrupa'dan Rusya'ya karşı birlik mesajı

Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ikinci zirvesi bugün Moldova'da yapıldı. Zirvede Rusya'ya karşı birlik mesajı verilirken, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik talebi yine karşılık bulmadı.

23:37 01 Haziran 2023 Perşembe
Avrupa'dan Rusya'ya karşı birlik mesajı
Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ikinci zirvesi bugün Moldova'da yapıldı. Zirvede Rusya'ya karşı birlik mesajı verilirken, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik talebi yine karşılık bulmadı.

DWde yer alan habere göre Avrupalı liderler bugün Avrupa Siyasi Topluluğunun (AST) ikinci zirvesi için Moldovanın tarihi Mimi Kalesinde bir araya geldi.

Ukraynaya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Mimi Kaleside toplanan 50ye yakın lider, Rusyaya karşı birlik mesajı verdi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, bu zirve ile kıtayı daha istikrarlı ve güvenli hale getirebilmek için Avrupa ailesinin bir arada durduğunu söyledi. Sandu, ülkesinin de Avrupa Birliğine (AB) giden dönülmez yolda olduğunu belirtti. AB, geçen yıl Ukrayna ile birlikte Moldovanın da üyelik başvurusunu kabul ederek, adaylık statüsü vermişti.

AB üyesi ülkeler ile AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği zirvedeki,  en önemli gündem maddesi Ukrayna savaşı oldu. Zirveye katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusyanın saldırganlığına karşı Avrupa Birliğinin (AB) ve NATOnun doğuya doğru genişlemesini hızlandırılmasını talep etti.

Zelenskiy, Barışa ihtiyacımız var. Bu nedenle de, Rusya ile sınırı olan ve Rusya tarafından parçalanmak istemeyen her Avrupa ülkesi AB ve NATOnun tam üyesi olmalı şeklinde konuştu.

NATOya davet istiyor

11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanyada yapılacak NATO zirvesine işaret eden Zelenskiy, Yazın Vilniusta yapılacak NATO zirvesinde Ukraynaya net bir davet gerekiyor dedi. Zelenskiy, bu gerçekleşene kadar da güvenlik garantilerinin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ancak ABD ve Almanya gibi NATO üyeleri Ukraynaya 2008 yılında verilen sözlerin ötesinde vaatlerde bulunmaktan kaçınıyor. 2008 yılında NATOya üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Ukrayna ve Gürcistanın NATOya üye olmasını kabul etmiş fakat bunun ne zaman olacağı konusunu açık bırakmışlardı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, Moldovadaki zirvede savaş nedeniyle Ukraynanın NATOya tam üyeliğinin şu aşamada mümkün olmadığını tekrarladı.

Zelenskiy Patriot koalisyonu kurulmasını istedi

Zelenskiy, Rusyanın saldırılarına karşı koyabilmek için Avrupa liderlerine acilen Patriot hava savunma sistemi ve savaş uçakları gönderilmesi talebini de tekrarladı.

Ukrayna verilebilecek askeri desteğin iki unsuru olduğuna işaret eden Zelenskiy, Rusyanın saldırılarına balistik füzelerle son verecek bir Patriot koalisyonu ve vatandaşlarımıza karşı terörün hiç şansının olmadığını kanıtlayacak bir modern savaş uçağı koalisyonu şeklinde konuştu.

ASTnin ilk toplantısı geçen sene Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun önerisiyle 6 Ekimde Pragda düzenlenmişti. Rusyanın Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa Birliğinin (AB) değişen tehdit algısı ile Avrupa başkentlerinin Kremline karşı safları sıkılaştırma arayışının AST sürecinin başlatılmasında etkili olduğu belirtiliyor.

Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da davet edilmişti, ancak Erdoğan zirveye katılmadı.

Son güncelleme: 23:37 01.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı