• Turkhane Logo

Avrupa'da son 500 yılın en kötü kuraklığı

Avrupa'nın üçte ikisi, 500 yılın en üst seviyesinde bir kuraklık uyarısı ile karşı karşıya.

22:05 23 Ağustos 2022 Salı
Avrupa'da son 500 yılın en kötü kuraklığı
Avrupa'nın üçte ikisi, 500 yılın en üst seviyesinde bir kuraklık uyarısı ile karşı karşıya.


Küresel Kuraklık Gözlemevinin son raporu , kıtanın %47sinin uyarı durumunda olduğunu, yani toprağın kuruduğunu söylüyor.
Diğer bir %17 ise tetikte - yani bitki örtüsü stres belirtileri gösteriyor.
 
Rapor, kuraklığın mahsul verimini vuracağı, orman yangınlarına yol açacağı ve Avrupanın bazı güney bölgelerinde birkaç ay daha sürebileceği konusunda uyarıyor.

 
Önceki beş yılın ortalaması ile karşılaştırıldığında, AB hasat tahminleri tahıl mısır için %16, soya fasulyesi için %15 ve ayçiçeği için %12 düştü.
 
Kuraklık gözlemevi, Avrupa Komisyonunun araştırma kanadının bir parçasıdır. Buna yanıt olarak Komisyon, ön verilerin mevcut kuraklığın hala en az 500 yıldan bu yana en kötü gibi göründüğünü gösterdiği konusunda uyardı.
 
Araştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi Mariya Gabriel, devam eden sıcak hava dalgası ve su kıtlığının tüm ABdeki su seviyeleri üzerinde benzeri görülmemiş bir stres yarattığını söyledi.
 
Şu anda ortalamanın makul ölçüde üzerinde bir orman yangını mevsimi ve mahsul üretimi üzerinde önemli bir etki fark ediyoruz. İklim değişikliği şüphesiz her yıl daha belirgindir diye ekledi.
 
Rapor, Avrupadaki nehirlerin neredeyse tamamının bir dereceye kadar kuruduğu konusunda uyardı. Tekneler üzerindeki bariz etkisinin yanı sıra, kuru nehirler zaten krizde olan enerji sektörünü de vuruyor. Rapora göre, hidroelektrik gücü önemli bir %20 oranında düştü.
 
Tüm yıl boyunca birçok yerde şiddetli bir kuraklık yaşandı, ancak Ağustos başından itibaren daha da genişliyor ve kötüleşiyor diyor. Koşulların Avrupa Akdenizi boyunca bu yıl en az Kasım ayına kadar sürmesi bekleniyor.
 
Raporda, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Romanya, Macaristan, Kuzey Sırbistan, Ukrayna, Moldova, İrlanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde durumun kötüleştiği konusunda uyarıda bulunuluyor.
 
Araştırmacıların sert uyarısı, potansiyel kıtlık uyarısı ve İkinci Dünya Savaşı Nazi gemilerinin batık kalıntıları da dahil olmak üzere, geçmişin kalıntılarını açığa çıkaran Avrupa genelinde hızla batan nehir seviyelerini takip ediyor.
 
Ve birkaç bölgede resmi bir kuraklık ilan edilen Birleşik Krallıkta, bazı ağaçlar, sıcaklık nedeniyle sahte sonbahar olarak kabul edilen bir sonbaharda kumral gölgesine dönüştü. (BBC)
 

Son güncelleme: 22:05 23.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı