• Turkhane Logo

Avrupa’da sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 200’e yaklaştı

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısının 164’e çıktığı bildirildi.

14:29 19 Temmuz 2021 Pazartesi
Avrupa’da sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 200’e yaklaştı
Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısının 164’e çıktığı bildirildi.



Belçika’da 31 kişinin öldüğü belirlendi, kayıpların sayısı da 163’e yükseldi. Böylece felakette hayatını kaybedenlerin sayısı 195 oldu.
Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da Çarşamba gününden bu yana devam eden sağanak yağış ve sellerin yarattığı felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor.

Koblenz polisinden yapılan açıklamada, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının Rheinland-Pfalz eyaletinde 117’ye ulaştığı, yaralıların sayısının da 749 olduğu belirtildi.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanlığı da eyalette selde yaşamını yitirenlerin sayısının 46’e yükseldiği bilgisini paylaştı.

Bavyera eyaletinde ise 1 olarak kaydedilen can kaybı sayısında artış olmazken, ülkede sel ve su baskınlarında ölenlerin toplam sayısı 164’e çıktı.

Şu ana kadar 31 kişinin cesedinin bulunduğu Belçika’da da, kayıp olan 163 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Ülkede 20 Temmuz’da bir günlük milli yas ilan edildi.

Selden en çok etkilenen ülke olan Almanya, Belçika ve Hollanda’da toplam kayıp sayısı ise 1000’in üzerinde. Yetkililer can kaybının artmasından endişe ediyor.

YAĞIŞLAR DOĞUYA KAYDI

Çarşamba gününden itibaren Almanya’nın batı bölgeleri ile Lüksemburg, Belçika’nın doğusu ve Hollanda’nın güneyinde etkili olan şiddetli yağışlar, dünden itibaren doğuya kaydı.

Şiddetli sağanak yağış nedeniyle Almanya’nın güney ve doğu bölümleri ile Avusturya Alpleri’nde su baskınları yaşanıyor. Sağanak yağış Bavyera ve Saksonya eyaletlerinde etkili oluyor.

Almanya ve Belçika’da kayıp olan yüzlerce kişiyi arama çalışmalarına sivil savunma birliklerinin yanı sıra askerler de katılıyor. Her iki ülkede de, felaket bölgesindeki binlerce eve elektrik ve doğalgaz verilemiyor.

Almanya’da acil yardım ve savunma ekipleri, felaket mağdurlarına su ve gıda maddesi dağıtıyor.

Almanya’nın batısı, Belçika’nın doğusu ve Hollanda’nın güneyindeki nehirlerde su seviyesinin düşmeye başlamasına rağmen tehdidin hala devam ettiği belirtiliyor.

MERKEL: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ACELE ETEMELİYİZ

/

ABD ziyaretini tamamlayarak ülkesine dönen Almanya Başbakanı Angela Merkel, felaketten en çok etkilenen Rheinland-Pfalz eyaletini ziyaret etti.

Adenau ilçesinde selden etkilenenleri ziyaret eden Angela Merkel, “Korkunç, Almanca dilinde bu yıkımı tarif edecek bir kelime yok.” dedi.



Merkel, sel felaketi için, “İklim değişikliğiyle mücadele konusunda çok daha hızlı davranmalıyız. Avrupa Birliği’nin şu an bunun için çalıştığına inanıyorum. Bu yüzyılın ortasında karbonsuz ilk kıta olacak olmamız önemli. Almamız gereken ikinci ders ise, buna adapte olmaya çok ama çok fazla dikkat etmeliyiz.” açıklaması yaptı.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, sel mağdurları için en az 300 milyon euroluk acil yardım ve milyarlarca euroluk bir yeniden yapılanma programı sağlayacaklarını söyledi.

ALMANYA’DA SON YÜZYILDAKİ SEL FELAKETLERİ

Almanya’da 2016 yılında ülkenin güneyindeki Baden-Württemberg eyaletinde meydana gelen selde 11 kişi hayatını kaybetti.

1962 yılında Hamburg kentinde meydana gelen sellerde ise 60 bin kişi etkilendi ve 315 kişi hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 14:29 19.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı