• Turkhane Logo

Avrupa’da provokasyonu önleme arayışı: Danimarka ve İsveç sonunda harekete geçti

16:50 04 Ağustos 2023 Cuma
Avrupa’da provokasyonu önleme arayışı: Danimarka ve İsveç sonunda harekete geçti





İsveç ve Danimarka’da yaşanan Kur’an yakma provokasyonları büyük tepki çekerken ülkeler nefret saldırılarını engellemek için arayışa geçti. Danimarka Başbakanı Frederiksen ülkesindeki Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar hakkında ilk kez konuşarak kutsal kitapların yakılması hakkında olası bir yasağın ifade özgürlüğünü kısıtlamayacağını söyledi. Kopenhag İslamofobik saldırıları tetikleyen yeni saldırın düzenlenebileceği ihtimaline karşı 10 Ağustos’tan itibaren sınır kontrollerini artıracak.



Karar’ın haberine göre, Avrupa’da İslam’ın kutsallarına yönelik saldırılar devam ederken ülkeler nefret suçlarını tetikleyen eylemleri yasaklamak için arayışa geçti. Buna yönelik İsveç ve Danimarka olası eylem planlarını görüşmeye başladı. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ülkesindeki Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar hakkında ilk kez konuşarak kutsal kitapların yakılması hakkında olası bir yasağın ifade özgürlüğünü kısıtlamayacağını söyledi. Politico haber sitesine göre, Frederiksen “Başka insanların kitaplarını yakamayacak olmanın, ifade özgürlüğüne yönelik bir kısıtlama olduğunu düşünmüyorum” dedi.



‘YASAKLAMA PROBLEM YARATMAZ’



Danimarka hükümetinin, ülkedeki kültürel ve dini temelli saldırılara karşı önlem almanın yollarını araştıracağı yönündeki açıklamaları hakkında değerlendirmede bulunan Frederiksen, olası bir yasağın ‘problem yaratabilecek bir durum oluşturmayacağını’ dile getirdi. Frederiksen, ilk kez konuştuğu saldırılar hakkında “Somut bir güvenlik riski var. Bu bizim uluslararası alanda izole olma riskimizi de ortaya çıkarıyor. Bu durum ortaklıklar ve ittifaklar kurmak için çok fazla çaba harcadığımız bu dönemde özellikle sorun teşkil ediyor” dedi.



‘SINIR GÜVENLİĞİ ARTIRACAK’



Kur’an yakma eylemleri nedeniyle güvenlik tehdidinin büyüdüğü Danimarka’da sınır kontrolleri de artırılıyor. Danimarka Adalet Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında “Yetkililer, spesifik ve mevcut tehditlere yanıt verebilmek için Danimarka’ya kimin girdiğine bu kez daha fazla odaklanmak gerektiği soncuna vardılar” denildi. Uygulamaya 10 Ağustos’tan itibaren başlanacak. Adalet Bakanı Peter Hummelgaard “Son Kur’an yakmalar, polisin bildirdiği üzere mevcut güvenlik durumunu etkilemiştir” ifadelerine yer verildi.



‘İLK ADIM İSVEÇTEN GELDİ’



İsveç’te de Başbakan Ulf Kristersson, salı günü yaptığı açıklamada sınır kontrollerini yoğunlaştırmaya hazırlandıklarını duyurmuş, İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ise polisin araç ve üst arama yetkilerinin artırılacağını ifade etmişti. Her iki ülkede hükümet Kur’an yakma eylemlerini kınamış ve bu eylemlere engel olmak için yeni yasal düzenlemeler getirmeyi düşündüklerini duyurmuştu. Danimarka’da muhalefet ise eylemleri yasaklama planına karşı çıktığını açıkladı.



‘DİPLOMATİK KRİZ ÇIKARIYOR’



Solcu Birlik Listesi’nden sağ popülist Danimarka Halk Partisi’ne yedi muhalefet partisi önceki gün ortak bir açıklama yaparak “İfade özgürlüğünün dini dogmalardan her zaman daha önemli olduğunu” vurguladı ve hükümetin söz konusu planını yeniden gözden geçirmesini istedi. İsveç ve Danimarka’da son zamanlarda sıklıkla tekrarlanan Kur’an yakma eylemleri, İslam ülkelerinde kısmen şiddetli protestolara yol açıyor ve eylemlerin gerçekleştiği iki İskandinav ülkesiyle de diplomatik krizlere neden oluyor.



Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 25 Temmuz’da, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar tasarısı kabul edilmişti.

Son güncelleme: 16:50 04.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı