• Turkhane Logo

Avrupa'da Hamas adına eylem hazırlığı şüphesiyle operasyon

Almanya, Hollanda ve Danimarka'da Hamas adına Yahudi kurumlarına saldırı planladığı iddia edilen 7 kişi gözaltına alındı. Bazı şüphelilerin örgütün askeri kanadıyla bağlantılı olduğu bildirildi.

22:10 14 Aralık 2023 Perşembe
Avrupa'da Hamas adına eylem hazırlığı şüphesiyle operasyon
Almanya, Hollanda ve Danimarka'da Hamas adına Yahudi kurumlarına saldırı planladığı iddia edilen 7 kişi gözaltına alındı. Bazı şüphelilerin örgütün askeri kanadıyla bağlantılı olduğu bildirildi.

DW Türkçede yer alan habere göre farklı Avrupa ülkelerinden arka arkaya Hamas adına eylem hazırlığında olduğundan şüphelenilen kişilere yönelik eş zamanlı operasyon haberleri geldi. Almanyada Federal Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre başkent Berlinde yakalanan üç kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin Avrupadaki Yahudi kurumlarına saldırı planladığı öne sürülüyor. Bu şüphelilerle bağlantılı olduğu iddia edien bir kişi de Hollandada yakalandı. Rotterdam kentinde gözaltına alının kişinin Hollanda vatandaşı olduğu, Almanyadaki şüphelilerden ikisinin ise Lübnan doğumlu olduğu, diğerinin ise Mısır vatandaşı olduğu açıklandı.

Savcılığın açıklamasına göre dört kişi hakkında da Hamas üyeliği ve örgütün askeri kanat liderleriyle yakın bağlara sahip olma şüphesi bulunuyor. Şüphelilerden birinin Lübnandaki Hamas yöneticileri tarafından silah bulmakla görevlendirildiği, silahların Yahudi kurumlarına saldırılarda kullanılmak üzere Berlinde hazır edilmesi planlandığı açıklandı.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann gözaltılarla ilgili yaptığı açıklamada Hamasın İsrail halkına yönelik korkunç saldırılarının ardından ülkemizde de son haftalarda Yahudilere yönelik saldırılar arttı dedi.

Buschmann, bu nedenle Almanyadaki Yahudilerin bir daha güvenlik endişesi yaşamaması için çabaladıklarını söyledi.

Avrupalı yetkililer, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle radikalleşen İslamcı grupların saldırı riskinin arttığı uyarısında bulunuyor.
Danimarkada operasyon

Danimarkalı yetkililer, gözaltıların yurt dışı bağlantılı ve suç çeteleriyle ilgili olduğunu söylemek dışında, bir terör eylemi hazırlığında olup olmadıklarına dair detay vermekten kaçındı. Yetkililer, şahısların ülkede yasaklı olan göçmen çetesi Loyal to Familia ile bağlantılı olabileceğine işaret etti.

Danimarka Güvenlik ve İstihbarat Servisinin operasyonel başkanı Flemming Drejer, polisin Yahudi kurumlarına yönelik tehditlere odaklandığını kaydetti.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada ise Danimarkada gözaltına alınan şüphelilerin Hamas adına hareket ettikleri bildirildi. Açıklamada, Danimarkalı yetkililerin bildirdiğinden farklı olarak yedi kişinin yakalandığı kaydedildi.

İsrailden yapılan açıklamada Hamas terör örgütü, ölümcül operasyonlarını Avrupaya yaymak ve böylece bu ülkelerin iç güvenliğine tehdit oluşturmak için durmaksızın ve kapsamlı bir şekilde çalışmaktadır denildi.

Son güncelleme: 22:10 14.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı