• Turkhane Logo

Avrupa'da gıda krizi mi geliyor: Çifttçiler protestoda, raflar boşaldı

AB 2040 İklim Hedefi oturumu, Avrupa'nın pek çok bölgesinde gündelik yaşamı etkilemeye başlayan çiftçi protestolarının gölgesinde yapıldı. Başta İtalya ve İspanya olmak üzere tüm Avrupa'da öfkeli çiftçiler, yeni bir protesto dalgasına hazırlanıyor.

19:08 06 Şubat 2024 Salı
Avrupa'da gıda krizi mi geliyor: Çifttçiler protestoda, raflar boşaldı
AB 2040 İklim Hedefi oturumu, Avrupa'nın pek çok bölgesinde gündelik yaşamı etkilemeye başlayan çiftçi protestolarının gölgesinde yapıldı. Başta İtalya ve İspanya olmak üzere tüm Avrupa'da öfkeli çiftçiler, yeni bir protesto dalgasına hazırlanıyor.

İtalyan çiftçiler, bu hafta Romada traktörleriyle şehir turu atarak gövde gösterisi yaparken, kuzeydeki meslektaşları da Milano sokaklarında bir ineği yürüttü. Protesto liderlerinden Danilo Calvani, ‘’Perşembe gününden itibaren seferberlik başlayacak’’ dedi.

CumhuriyetHte yer alan habere göre İspanyol çiftçiler, Madrid, Katalonya, Andalucía, Valencia, La Rioja, Castilla-La Mancha ve Castilla y León bölgelerinde yolları kesti, Málaga Limanını abluka altına aldılar ve Valladoliddeki büyük bir toptancı pazarına erişimi engellediler. Asıl protestolarının Perşembe günü başlayacağını ve 22 Şubata kadar süreceğini duyurdular.

Öte yandan, İtalya’da ve İspanya’da gösteriler devam ederken bazı kentlerde market raflarının boşaldığı görüldü.

Brüksel’de bir marketin raflarından paylaşılan fotoğrafta raflarda çok az ürün kalması; Çiftçilerin, yol kesme ve limanları abluka altına alma yönündeki eylemlerinin başarılı olduğu şeklinde yorumlandı.
TASARI GERİ ÇEKİLDİAvrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün AB 2040 İklim Hedefi oturumu sırasında Avrupa Parlementosu’nda yaptığı konuşmasında, kimyasal tarım ilacı olan pestisit kullanımına ilişkin tasarının geri çekildiğini açıkladı.
Avrupa Parlamentosunda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, doğanın korunmasına yönelik teşviklere duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Ursula von der Leyen, milletvekillerine yaptığı konuşmada çiftçilere selam göndererek, kimyasal bitki üretim ürünlerinin risklerinin azaltılmasına ilişkin bir teklifin geri çekilmesini önereceğini ve Komisyonun farklı bir teklif sunabileceğini söyledi.
VON DER LEYEN: DAHA FAZLA TEŞVİK GEREKLİVon der Leyen, konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:
Şu anda, Avrupadaki toprakların yüzde 60 ila 70i kötü durumda. Bu eğilimleri tersine çevirebiliriz ve pek çok çiftçi tam da bunu yapıyor, ancak daha fazlasını yapmamız gerekiyor.
Doğayı korumak ve kirliliğe müdahale etmek için cömert teşvikler sunmalıyız. Çiftçilerin doğayı iyileştirici önlemler almak için geçerli bir sebebe ihtiyacı var; belki de bu gerekçeyi ikna edici bir şekilde ortaya koyamadık.
Sadece verim kaybının ötesine geçen gerçek bir teşvik gereklidir. Kamu sübvansiyonları bu teşvikleri sağlayabilir. Başka bir deyişle, doğanın korunması, ancak aşağıdan yukarıya ve teşvik temelli bir yaklaşımla başarılı olabilir...
ÇİFTÇİLER DE TARTIŞMAYA DAHİL EDİLMELİBelçika Başbakanı Alexander De Croo, ‘’Tarım ilaçlarına ilişkin düzenlemeyi geri çekmeye hazırız’’ diyerek von der Leyen’in açıklamasına destekte bulundu.
Avrupa Halk Partisi grubunun baş müzakerecisi olan Alexander Bernhuber ise Bu, Komisyonun iklim değişikliğiyle mücadelede çiftçilere karşı değil, onlarla birlikte çalışacağına dair ilk iyi işarettir dedi.
AB tarım lobisi Copa-Cogeca, tasarının geri çekilmesi kararını olumlu karşılayarak AB komisyonu, yaklaşımının doğru olmadığını kabul etti, tepeden inme tasarı geri çekildi. Yeni tasarı sürecinde, Kamu-Özel İştiraklarının yanı sıra çiftçiler de tartışmaya dahil edilmeli dedi.
YEŞİLLERDEN YENİ TASARI TALEBİ
Yeşiller Grubu parlamento üyesi Sarah Wiener, İhtiyaç duyulan şey, tarımda gerçek bir değişim yaratacak pestisit azaltımına yönelik kurallardır. Pestisit (tarım ilacı) kullanımını azaltan çiftçilere maddi destek sağlanmalıdır diyerek yeni tasarı için güçlü bir teklif çağrısında bulundu.
Greenpeace bugün yaptığı açıklamada, Komisyonun tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma planlarında da geri adım attığı yönündeki endişelerini dile getirdi.

Son güncelleme: 19:08 06.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı