• Turkhane Logo

Avrupa'da aşırı sağcılar umduğunu bulamadı, Yeşiller'den tarihi çıkış

Son yıllarda mülteci sorunu ve terörizm gibi konularda büyük bölünme yaşayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde halk Brüksel'in geleceğini belirleyecek siyasetçileri seçmek için sandığa gitti.

22:05 26 Mayıs 2019 Pazar
Avrupa'da aşırı sağcılar umduğunu bulamadı, Yeşiller'den tarihi çıkış
Son yıllarda mülteci sorunu ve terörizm gibi konularda büyük bölünme yaşayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde halk Brüksel'in geleceğini belirleyecek siyasetçileri seçmek için sandığa gitti.





Avrupalılar, geleneksel merkez sağ ve merkez sol partilerini tehdit eden aşırı sağ ve popülizm söylemlerinin gölgesinde seçimini yaptı. 


İlk verilere göre, Almanya, Belçika, Finlandiya, İrlandada Yeşillerin tarihî sonuçlar elde etti, Sosyal Demokratların bazı ülkelerde yeniden doğdu görülürken, Avrupa karşıtları ve kimlikçi aşırı sağın beklediğini elde edememesi dikkat çekiyor. APde ilk kez bir Kıbrıslı Türk de seçildi. 

Avrupa Parlamentosu seçimleri için Kıbrıs’ta sandıklar kapandı, gözler sonuçlara çevrildi. İlk sandık çıkış anket sonuçlarına göre, Niyazi Kızılyürek’in AKEL listesinde birinci sıradan seçimi kazandığı görüldü.

PIK sandık çıkış anketine göre ELAM’ın 1 milletvekilini EDEK’e kaybetme ihtimali yüksek görülüyor. Siyasi gözlemcilere göre Kıbrıslı Türk seçmenlerin beş binin üzerine çıkan oyları da seçim sonuçlarını önemli oranda etkiledi. 

AP seçimlerinde birçok ülkede 2014e göre katılım oranında artış dikkat çekti. Almanya, Fransa, İspanya ve Polonya gibi ülkelerde seçime katılım oranları yükseldi. 2014te katılım yüzde 42 civarında kalmıştı.

Ülkelerde oy sayma işlemi devam ediyor.

Macaristanda mülteci karşıtlığıyla bilinen ve Avrupalı politikacılar tarafından popülist olarak eleştirilen Başbakan Victor Orbanın partisi AP seçimlerinde Fidesz yüzde 56 oy aldı.

Euronewsin haberine göre, sandık çıkışı anket sonuçlarına göre Yunanistanda muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi yüzde 32-36 arasında oy aldı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çiprasın partisi Syriza yüzde 25-29 aralığında kaldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkeli destekleyen Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) sandık çıkışı anket sonuçlarına göre yüzde 28 oy aldı. Bu birlik 2014 seçimine göre yüzde 8 puan kaybetti.

İkinci sırada yüzde 20,5-22 aralığında Yeşiller yer alıyor. Bu partinin 2014teki oy oranı yüzde 10.7ydi. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oyunu yüzde 7den yüzde 10.5e çıkardı.
Seçimde sandık çıkışı anket sonuçlarına göre Avusturya Başbakanı Sebastian Kurzun Halk Partisi (ÖVP) yüzde 34.5 oy aldı.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti yüzde 23.5 ile ikinci ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi yüzde 17.5 ile üçüncü sırada bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu seçimleri için ilk oy verme işlemi Hollanda ve İngilterede tamamlandı.

Araştırma şirketi Ipsosun sandık çıkış anketlerine göre Avrupa Sosyalistler Partisinin Hollanda ayağı İşçi Partisi, yüzde 18lik oy oranıyla seçimlerden birinci çıktı. İşçi Partisinin Avrupa Parlamentosundaki sandalye sayısını 3ten 5e çıkaracağı öngörülüyor.

Aynı ankete göre Başbakan Mark Ruttenin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ise yüzde 15lik oy oranıyla yarışı ikinci sırada tamamladı. Parlamentoda, Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakında 3 milletvekili bulunan VVDnin ise yeni dönemde APye 4 vekil yollayacağı tahmin ediliyor.

Sandık çıkış anketi rakamları, kampanya sürecinde de en çok konuşulan aşırı sağın Avrupadaki yükselişini teyit eder nitelikte.

Ipsosun verilerine göre henüz iki yıl önce kurulan, göçmen karşıtı ve Avrupa Birliğine şüphe ile yaklaşan aşırı sağcı Demokrasi İçin Forum Partisi (FvD) ilk kez katıldığı seçimlerde 3 vekil çıkarmayı başardı.

Hollandanın Avrupa Parlamentosunda 26 sandalyesi bulunuyor.

Resmi olmayan rakamlara göre AP seçimlerine katılım oranı Hollandada yüzde 40ı bularak, 1989dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Resmi sonuçlar ise 31 Mayıs’ta ilan edilecek

Son güncelleme: 22:05 26.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı