• Turkhane Logo

Avrupa'da artan silahlanma raporlara yansıdı: 'Çok endişe verici bir durum'

Avrupa ülkelerinin giderek artan ölçüde silahlanması raporlara da yansıdı.

17:52 14 Mart 2022 Pazartesi
Avrupa'da artan silahlanma raporlara yansıdı: 'Çok endişe verici bir durum'
Avrupa ülkelerinin giderek artan ölçüde silahlanması raporlara da yansıdı.


Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) raporuna göre, Ukrayna savaşının patlak vermesinin ardından, Avrupada hızlı bir silahlanma başladı.

Raporun bulgularına göre, Avrupa ülkelerindeki silahlanma oranı yüzde 19 oranında arttı.


DW Türkçenin haberine göre, SIPRI araştırmasını yapan uzmanlardan Pieter Wezeman, verileri Çok endişe verici bir silahlanma şeklinde değerlendirdi.

SIPRInin Avrupa Güvenliği Bölümü Başkanı ve Rusya uzmanı Ian Anthony de Askeri alandaki silahlanmada görülen artışın, NATOnun 2014te Rusyanın Kırımı ilhakına ve Donbasstaki Rus saldırganlığına verilmiş bir karşılık olduğu dedi. Anthony, NATOnun yıllarca yürüttüğü savunma harcamalarını azaltma politikasından 2014 yılından itibaren geri döndüğünü ve bu alana daha fazla harcama yapmaya yöneldiğini belirtti.

SIPRInin raporu, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda ipuçları da içeriyor. SIPRI raporunun hazırlayan uzmanlardan Wezeman, Avrupaya silah ihracatını tetikleyen, çoğu Avrupa ülkesinin Rusya ilişkilerinin kötüleşmesi oldu diye konuştu. Wezeman, Öncelikle de kendi ihtiyacını tamamen karşılayamayan devletler epeyce alım yaptı diye sözlerini sürdürdü.

Raporda, ABDnin askeri ihtiyacını kendi karşılayamayan ülkeler başta olmak üzere en büyük silah satışını gerçekleştirdiği belirtildi. Ağırlıklı olarak da savaş uçağı satıldığı aktarılıyor. İngiltere, Norveç ve Hollandanın toplamda ABDden 71 F-35 jeti aldıkları bilgisi aktarılıyor.

ABDye verilen son siparişlere bakıldığında da ağırlıklı olarak Rusyanın çevresindeki ülkelerin harekete geçtiği gözleniyor. 2020-2021de örneğin Finlandiyanın 64, Polonyanın da 32 adet F-35 ısmarladığı dikkat çekiyor. Almanyanın da ABDden beş P-8A denizaltı avcı uçağı satın almak istediği kaydediliyor.

Son güncelleme: 17:52 14.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı