• Turkhane Logo

Avrupa ve Amerika'da havaalanlarında neden kaos yaşanıyor?

Koronavirüs salgınının etkilerinin azalmasıyla insanlar seyahat etmeye yeniden başlarken, Avrupa ve ABD'deki havalimanlarında yaşanan personel eksikliği yaz tatili döneminde kaosa neden oluyor.

17:59 28 Ağustos 2022 Pazar
Avrupa ve Amerika'da havaalanlarında neden kaos yaşanıyor?
Koronavirüs salgınının etkilerinin azalmasıyla insanlar seyahat etmeye yeniden başlarken, Avrupa ve ABD'deki havalimanlarında yaşanan personel eksikliği yaz tatili döneminde kaosa neden oluyor.


Salgın döneminde durma noktasına gelmesinin ardından keskin bir toparlanma yaşayan hava yolu sektörü, personel sıkıntısıyla ve grevlerle karşı karşıya bulunuyor.

Avrupa ve ABDdeki havalimanları ve hava yolu şirketleri, yer hizmetleri, güvenlik personeli ve uçuş görevlileri dahil olmak üzere tüm alanlarda ciddi bir personel yetersizliğiyle mücadele ediyor.


Birkaç Avrupa hava yolu şirketi ve havaalanlarında son haftalarda grevler görülürken, gelecek ay daha fazla seyahat kesintisi bekleniyor. Londra, Amsterdam, Roma ve Frankfurt gibi şehirlerdeki büyük havalimanları uçuş iptalleri ve uzun yolcu kuyruklarıyla uğraşmak zorunda kalıyor.

Hava yolu sektöründe personel sıkıntısı yaşanan ülkelerde, seyahatler giderek işkence haline dönüşüyor.


Hava koşulları ve Covid-19 vakalarındaki artış hava yolu sektöründe ek baskı oluşturuyor

Hava yolu şirketleri yüksek yolcu hacmi nedeniyle aksamalara ve daha uzun bekleme sürelerine karşı uyarırken, havalimanında personel yetersizliği nedeniyle bazı uçuşların iptal edilmesiyle yolcular evlerine geri dönmek zorunda kalıyor. Bazen uçuşlar son dakikada iptal edilmek zorunda kalındığından bazı yolcular, havalimanına gelene kadar uçuşlarının iptal edildiğini bilmiyor.

Covid-19 krizi sırasında birçok çalışan işini kaybederken, son haftalarda hava koşulları ve Covid-19 vakalarının artması hava yolu sektöründe ek baskı oluşturuyor.

Bazı hava yolu şirketleri uçuşları önceden iptal ederek aksamaları en aza indirmeye çalışırken, havaalanlarındaki hizmetlerin aksamasıyla yolcular saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Hava yolu şirketleri hizmetlerini uçuş planına göre yürütmekte zorlanırken, uçuş iptalleri yeni normal haline geliyor.

Almanyada Covid-19un alt varyantları personel sıkıntısını artırıyor

Son derece bulaşıcı olan Omicron alt varyantı Almanyada etkili olurken, havacılık sektörünün düzenli personel rahatsızlıklarını ve izolasyon düzenlemelerini de hesaba katması gerekiyor. Bu durum sektörde personel sorunlarını önemli ölçüde artırıyor.

Havalimanlarında kaos yaşayan yolcular, sosyal medya hesaplarından durumu paylaşıyor.

Bazı Alman politikacılar, çözüm olarak federal polisin havalimanlarında kontrol geçişlerinde de yer almasını ve yabancı işçileri getirmeyi öneriyor.

Uzmanlar, bu acil durum önlemlerinin yakın gelecekte birçok yapısal sorunu çözmesinin pek olası görünmediğine dikkati çekiyor.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, ülkenin en büyük havalimanı olan Frankfurt Havalimanınında hava kargo trafiğinde de personel eksikliği nedeniyle sorun yaşanıyor. Kargo uçuşları, yoğun zamanlardan trafiğin daha az olduğu zamanlara taşınıyor veya iptal ediliyor. Lufthansa Kargonun operasyonlarında Frankfurttaki personel eksikliği nedeniyle 1 Temmuz’da 4 uçuş iptali ve bazı gecikmelerin yaşandığı belirtiliyor.

Lufthansa ve yan kuruluşları uçuşlarını iptal ediyor

Lufthansanın yan kuruluşları Eurowings, EasyJet ve Swiss de tatil döneminin yavaş yavaş başladığı bir dönemde uçuşları iptal etmek zorunda kalıyor.

Alman hava yolu firması Lufthansa’nın Denetleme Kurulunun 6 Temmuz’da hava trafiğindeki mevcut kaosu ve şirkete yönelik ekonomik sonuçlarını görüşmek üzere toplanacağı biliniyor.

Covid-19 salgının neden olduğu 10 milyar avroyu aşan zararın baskısı altındaki Lufthansa, Almanyanın en büyük havalimanları olan Frankfurt ve Münih havalimanlarında planlanan 80 bin uçuşun 3 bini iptal etmek zorunda kaldı. Şirketin, kronikleşen personel sıkıntısına Covid-19 dalgasının eklenmesiyle daha fazla uçuşu iptal etmesi bekliyor.

2020de toplamda 9 milyar avroluk devlet kredisiyle iflas etmekten kurtulan Lufthansanın 2021 sonunda çalışan sayısını 4te 1 oranında azalttığı kayıtlarda yer alıyor.

Birleşik Hizmet Sendikası, (Ver.di) mevcut durumun daha da kötüleşmesine ilişkin olarak Lufthansanın Covid-19 krizi sırasında ciddi şekilde küçülmeye gitmesini eleştiriyor.

Durumun 2023e kadar normale dönmesi beklenmiyor

Lufthansa’da yolcu kabulde, çağrı merkezlerinde çalışanlar aşırı iş yükü altında kaldıklarını hissederken, uçaktaki personel ise yolcuların öfkesiyle karşı kaşıya kalıyor. Lufthansa, çalışanlarını korumak için daha fazla güvenlik personelini görevlendiriyor.

Öte yandan Lufthansada yaklaşık 300 pilotun geçen yıl erken emeklilik gönüllü programını kabul etmesi nedeniyle 1 Ağustosta şirketten ayrılması bekleniyor.

Alman Ekonomi Enstitüsünün tahminlerine göre, halihazırda Alman havaalanlarında yaklaşık 7 bin 200 kişilik kalifiye işçi sıkıntısı yaşanıyor.

Almanyanın 16 eyaletinden sadece ülkenin en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalyada (KRV) okullar tatile girerken, kalan 15 eyalette de okulların temmuz ve ağustos aylarında tatile girmesi bekleniyor. Okulların tatile girmesi ve seyahat edecek insan sayısının artmasıyla sorunların daha da yoğunlaşabileceği belirtiliyor.

Almanya’daki havalimanları ve hava yolu şirketlerinde personel eksikliği nedeniyle haftalardır yaşanan sorunlar uçuş iptalleri ve gecikmelere de neden olurken, Alman hava yolu firması Lufthansa bu durumun 2023 yılına kadar normale dönmesini beklemiyor.

Almanyada Türkiye’den geçici işçi getirilmesine yeşil ışık

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliğinin (BDL), Federal Çalışma Bakanlığına havalimanlarında çalışacak personelin ülke dışından getirilmesi konusunda yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif sunmuştu.

Alman hükümeti havalimanlarındaki personel sıkıntısını çözmek için ülke dışından, özellikle de Türkiyeden geçici işçi getirmeye yeşil ışık yaktı.

(EURONEWS)

Son güncelleme: 17:59 28.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı