• Turkhane Logo

Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsünden Gençlik Projesi: "Hayata Dön-Sesini Bul"

Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’nün düzenlediği, ve Almanya Federal Gençlik Bakanlığı tarafından desteklenen “Auf:Leben- Sprache:Finden” - “Hayata Dön-Sesini Bul“ projesi bu hafta sonu gerçekleşti.

09:31 14 Mart 2022 Pazartesi
Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsünden Gençlik Projesi:
Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’nün düzenlediği, ve Almanya Federal Gençlik Bakanlığı tarafından desteklenen “Auf:Leben- Sprache:Finden” - “Hayata Dön-Sesini Bul“ projesi bu hafta sonu gerçekleşti.


Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsünden Yasemin Aydın El Hassan projesi hakkinda, çocuk ve gençlerin pandemi döneminde günlük hayatları tamamen altüst oldu, kendi akranlarıyla bir araya gelme imkanları üst düzeyde sınırlandırıldı. Bunun üstüne eğitim hayatlarının tamamen hazırlıksız bir sekilde dijital ortama transferiyle karşı karşıya kaldılar. Projemizle, Almanya´nın dört bir yanından gelen ve %90 üzeri iltica tecrübesi olan katılımcı gençlerin pandemi döneminde yaşadıkları sorunlarla daha iyi baş etme ve üstesinden gelebilmeleri, tekrar akranlarıyla birlikte okul dışındada kaliteli vakit geçirebilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri için bir platform sunmuş olduk.“ dedi.

/


Almanya Federal Gençlik Bakanlığının Biz çocuk ve gençleri tekrar canlandırıyor, hayata döndürüyoruz sloganıyla başlattığı hibe programi kapsamında gerçekleşen projede, genc katılımcılar zihinlerini en çok neyin meşgul ettiini, neleri dert edindiklerini güvenli bir ortamda paylaşma imkanı bulabilirken, aynı zamanda yarının karar vericileri gençler olarak, bugünün karar vericilerine hangi konularda, ne tür mesajlar vermek istediklerini ve bunu nasıl, hangi metodlarla yapacaklarını atölye calışmaları esnasında kararlaştırdılar.

Katılımcı gençlerin ilgi alanlari ve kabiliyetleri konusunda desteklemek ve seslerini farkli metodlarla nasıl duyurabilecekleri konusunda geliştirmek icin, proje kapsamında alanında uzman kişiler tarafindan iki workshop gerçekleştirildi: DrawYourMessage“ (Dijital Cizim) & ScreenYourMessage“ (Fotografcilik ve Kamera Kullanimi).

/

Ayriyeten 2017/2018 yılları arasında Almanyanın Birleşmiş Milletler Gençlik Temsilciliğini yapmis ve halen Deutsche Gesellschaft für Vereinte Nationen kurumunda aktif olan Antonia Kuhn ile Zoom üzerinden bir söyleşi esnasinda bir genç olarak Birlesmis Milletlerde ve üst düzey kurumlarda gençlerin haklarını ve gündemlerini takip etmenin, onlara ses olmanin nasil bir tecrübe olduğu hakkında fikir alışverişinde bulundular. Antonianın Sizin Birleşmiş Milletlerden talepleriniz nedir? Hangi konulara eğilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz? Benim iletmemi istediğiniz hangi başlık var? sorusuna Göç etmek zorunda kalıp, yeni ülkelerde eğitimlerini devam ettirmeye çabalayan çocuk ve gençlerin eğitim alanında fırsat eşitliğine sahip olmadıklarını, bununla ilgili daha adil ve daha eşitlikçi bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu kendi tecrübelerini aktararak ifade ettiler.

Atölye çalışmalaları esnasında gençlere destek veren ve aynı zamanda Fotogracilik Workshop´unu yöneten Ese Altıntaş gözlemlerini şu şekilde ifade etti:

Gençlerin kendilerini ifade etme istekleri veihtiyaçlarının çok yüksek bir seviyede olduğunu, böyle bir alanın oluşturulmasının ne kadar önemli olduğunu, ve gençlerin cok motive bir şekilde bu platformu kullanmak istediklerini gözlemledim. Dertleri var ve bunu paltformu bulduklarında dillendirmekden çekinmiyorlar.“
 
Dijital CIzim Workshop´unu gerçekleştiren ve kendileri de göç tecrübesine sahip sanatçılar Karen Tuba ve Aaron Yusuf, Bu projede kapsamında gençlerde dil sorunu olmadan yargılanma korkusu olmadan kendilerini görseller, şekiller ve renkler ile rahat biçimde ifade ettiklerini gözlemledik. Sanat ile iç çığlıklarına kendileri şekil vermek için özgün dil oluşturdular. Bunun birikimi ile oluşturdukları grupta herkes kendi tecrübesi ile büyülü bir yapbozun küçük bir parçası oldular. Şunu da fark ettik ki birbirilerini tanımayan gençler aynı derdi paylaşıp mesajlarını ifade edebildiler. diye proje hakkında fikirlerini paylaştılar.

/

Gençler atölye calışmaları esnasında  Dünya Barışı, Kadın ve Cocuk Hakları, Motivasyon, Eşitlik, Entegrasyon & Dil bariyeri“ başlıkları için 5 konuda içerik üretip, paylaştılar. Proje kapsamında gerçekleştirilen gençlerin emeklerini, Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsünün Twitter (ve Instagram hesabindan (@eu_4_sd) takip etmek mümkün.

Academy Derneği bünyesinde ,Auf:Leben“ hibe programi çerçevesinde Ağustos sonuna kadar farklı yaş gruplarına yönelik yedi proje gerçekleşecektir.



 

Son güncelleme: 09:31 14.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı