• Turkhane Logo

Avrupa Parlamentosu'ndaki yolsuzluk skandalı büyüyor

Avrupa Parlamentosu'nda,

12:19 12 Aralık 2022 Pazartesi
Avrupa Parlamentosu'ndaki yolsuzluk skandalı büyüyor
Avrupa Parlamentosu'nda,

AB tarihinde eşi ender görülen bir yolsuzluk operasyonu başlatan Belçika polisi, Cumartesi gecesi de, yasadışı lobicilik faaliyetleri iddiasıyla Belçikalı AP milletvekili Marc Tarabellanın evine baskın düzenleyince skandalın boyutu büyüdü.

Yolsuzluk operasyonu, AP içinde tam bir deprem etkisi yaparken, Parlamento Başkanı Roberta Metsola, Kailinin Başkan Yardımcılığı görevini askıya alarak, grup başkanlarını pazartesi günü acil toplantıya çağırdı.


APnin Yunanlı vekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Eva Kaili
Dünya Kupasına ev sahipliği yaptığı sırada; üstelik ABnin Rus gazına alternatif aradığı bir sırada Doha yönetimi ile arasını iyi tutmaya çalıştığı bir dönemde patlak veren skandal, Brüksel-Doha ilişkilerini gerdi.

Belçika polisi, Cuma günü, AB kurumlarına ev sahipliği yapan Brükselde, 16 adrese baskın düzenleyerek, APnin Yunanlı vekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Eva Kaili, eşi Francesco Giorgi, eşinin danışmanlık yaptığı AP eski milletvekili İtalyan politikacı Pier-Antonio Panzeri ile 2 şahsı daha tutukladı.

Polis, AP milletvekili Eva Kailinin evinde çanta içinde 600 bin Euro nakit para buldu. Yunan parlamentere evinde bulduğu paralarla suç üstü yapıldığını kaydeden Federal savcılık, Kailinin milletvekili dokunulmazlığından yararlanamayacağına hüküm getirdi.

İlk ifadelerin alınmasının ardından Federal Savcılık, pazar günü; suç örgütüne üye olma, kara para aklama ve yolsuzluk suçlamasıyla; Kaili, Giorgi ve Panzeriyi cezaevine gönderdi. Son 48 saatte tutuklanan 6 kişiden 2si ise çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.

Belçika basınına göre, 44 yaşındaki eski TV sunucusu Eva Kailinin babası da, şüpheler ışığında göz altına alındı. İtalyan eski vekil Panzerinin eşi ve kızı da tutuklama emriyle harekete geçen İtalyan polisi tarafından İtalyada tutuklandı.

Çalışma haklarında örnek ülke Katar

İddia makamına göre Katar, önemli meblağlar ya da pahalı hediyeler vererek, Dünya Kupası karşılaşmaları öncesi, uluslararası imajını geri kazanmak için Parlamentoyu etkilemeye çalıştı.

Kaili, binlerce işçinin öldüğü stadyum inşaatındaki çalışma koşullarıyla ilgili uluslararası toplumda dile getirilen endişelere rağmen, Kasım ayı başında ülkenin çalışma bakanıyla görüştükten sonra Katarı çalışma haklarında öncü ülke olarak nitelendirdi. Eva Kaili, Katar Çalışma Bakanının huzurunda emirliğin bu sektördeki reformlarını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

ABnin Doha Büyükelçisi Cristian Tudor, bu görüşmeyi Twitter hesabından paylaştı. Eva Kaili, 22 Kasımda Avrupa Parlamentosu kürsüsünden Katar işçi hakları açısından liderdir deyince AP içinde şüpheler yükselmeye başladı. Liberal gruptan milletvekili Fransız Pierre Karleskind, Cumartesi günü Twitter hesabından Artık anlamaktan korkuyorum... mesajını paylaştı.

Metsola Maltadan Brüksele geldi

Avrupanın merkezindeki bu yolsuzluk soruşturması büyürken, Pazar günü Belçika polisinin yolsuzluk operasyonu çerçevesinde, Belçikalı AP milletvekili Marc Tarabellanın evine de baskın düzenlemesi, skandalın boyutunu büyüttü. AP Başkanı Roberta Metsola, federal polise bu ikinci aramada yardımcı olmak için Maltadan Brüksele geldi. Belçikada seçilmiş bir milletvekili hakkında böyle bir soruşturma yapılması için Belçika Anayasası gereğince AP Başkanının da hazır bulunması gerektiği açıklandı.

Gözler APnin ilk toplantısında

Cumartesi akşamı Roberta Metsola, Eva Kailiye karşı ilk yaptırımı uygulamaya karar verdi. Metsola, Kailinin kendisini Ortadoğu bölgesinde temsil etme görevi de dahil olmak üzere, verilen tüm görevlerden geri çektiğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosundaki Yeşiller ve sol grup milletvekilleri de, Cuma akşamı Yunanistan Sosyalist Partisinden (Pasok-Kinal) ihraç edilen Eva Kailinin parlamentodan istifasını istedi.

Tarihinin en önemli yolsuzluk iddilarından birisiyle sarsılan APde Pazartesi günü Katar ve Kuveyt vatandaşlarına vize rejimini kolaylaştıran ve 90 günlük turistik ziyaretlere vize muafiyeti getiren anlaşmanın onaylanmasını görüşecek oturumun hararetli geçmesi bekleniyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola Pazartesi günü Strasbourgda grup başkanlarını acil toplantıya çağırdı. Yeşil ve Sosyal Demokrat milletvekilleri, ABde Katarlılar için vize serbestisi müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıkacaklarını açıkladı

Son güncelleme: 12:19 12.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı