• Turkhane Logo

Avrupa Parlamentosu Rusya'yı 'SWIFT Sistemi'nden çıkarmayı oylayacak

Avrupa Parlamentosu, ‘Ukrayna'nın güneydoğusundaki gerginliği tırmandırmaya son vermemesi durumunda’ Rusya'ya yönelik etki önlemlerinin öngörüldüğü bir karar taslağı hazırladı. Belgenin bugün yapılacak genel toplantıda oylamaya sunulması bekleniyor.

12:07 29 Nisan 2021 Perşembe
Avrupa Parlamentosu Rusya'yı 'SWIFT Sistemi'nden çıkarmayı oylayacak
Avrupa Parlamentosu, ‘Ukrayna'nın güneydoğusundaki gerginliği tırmandırmaya son vermemesi durumunda’ Rusya'ya yönelik etki önlemlerinin öngörüldüğü bir karar taslağı hazırladı. Belgenin bugün yapılacak genel toplantıda oylamaya sunulması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu (AP), ‘Ukraynanın güneydoğusundaki gerginliği tırmandırmaya son vermemesi durumunda’ Rusyaya yönelik etki önlemlerinin öngörüldüğü bir karar taslağı hazırladı.

Taslakta önerilen önlemler şu şekilde sıralandı:
*Rusya’nın SWIFT banka ödemeleri sisteminden çıkarılması;*Kuzey Akım-2 projesinin durdurulması;*Yolsuzluk suçları ile ilgili yaptırım düzenlemesinin başlatılması ve ‘Rus oligarkların’ da bu kapsama alınması.
APnin bugün oylayacağı tasarının metninde, Avrupa Parlamentosu, Rusyanın saldırganlığından ve Ukraynada devam eden istikrarsızlaştırmadan, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerine yönelik düşmanca davranışlardan kaynaklanan AB ile Rusya arasındaki ilişkilerin mevcut durumundan üzüntü duyuyor ifadelerine yer verildi.
Belgede, Avrupa Parlamentosu, AByi insan hakları ihlallerine yönelik küresel yaptırım mekanizmasına ek olarak yolsuzlukla mücadele yaptırım mekanizmasını onaylamaya çağırıyor, AB üyesi ülkelerin bundan böyle menşei belirsiz Rus zenginlik ve yaptırımlara misafirperverlik yapmaması gerektiğinin altını çiziyor ifadelerine yer verildi.
Kıbrıs, Bulgaristan, Malta gibi ülkelerin altın pasaport uygulamasına son vermesi gerektiği kaydedilen tasarıda, Rusyanın Ukraynaya askeri müdahalesi durumunda, iktidara yakınlığıyla bilinen Rus oligarkların ve ailelerinin ABdeki varlıklarını dondurma, vizelerini iptal etme çağrısı yer aldı.
APnin kararları AB ülkeleri için bağlayıcı değil, sadece tavsiye niteliğini taşıyor.
Borrell: ABnin Rusya üzerindeki baskı araçları sınırlı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise AP Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, AB kurumlarının Rusya üzerindeki baskı araçlarının sınırlı olduğu itirafında bulunarak, dış politikanın birliğe üye ülkelerin ayrıcalığı olmaya devam ettiğini söyledi.
Borrell, AB devletleri ortak tutumu korumalı. Rusyaya yönelik politikayı AB başkentleri belirliyor. ABde birleşik bir dış politika çizgisi oluşturmaya çalışıyoruz, ancak hoşumuza gitsin ya da gitmesin, dış politika üye devletlerin ayrıcalığı olmaya devam ediyor. Birlik olmazsa, ortak bir Avrupa politikası olmaz. AB liderleri Brükselde bir şey söyleyip, başkentlerine döndükten sonra farklı davranmamalı dedi.
Borrell, AP milletvekillerinin Rusyayı SWIFT sisteminden çıkarma ve Kuzey Akım-2 projesinin uygulanmasını durdurma taleplerine dikkat çekerek, SWIFT uluslararası bir özel kuruluştur, bu anlamda ABnin yetkisi yoktur. Kuzey Akım-2 tartışmalı bir konudur. Avrupa Komisyonu, bu projenin AB enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine hizmet etmediğini daha önce açıklamıştı. Ancak bu, özel şirketlerin sorumluluğunda, AB bu özel projenin kaderini belirleyecek araçlara sahip değil ifadelerini kullandı.
Borrell, ayrıca Rusya ile ilişkilerde hazır olmaları gereken uzun bir çatışma dönemi olacağına vurgu yaparak Rusya, Avrupa ve ABD ile çatışmanın iktidarın meşruiyetini güçlendirmenin en kolay yolu olduğundan emin diye konuştu.
Borrell, Rus yetkililerin ekonomideki başarılarının ve beklentilerinin pek parlak olmadığını belirterek, Evet, gerekli gördükleri durumlarda Suriye, Kafkasya ve Libyada olduğu gibi kullanabilecekleri askeri güce sahipler. Ancak, ekonomi açısından Rusya, İspanyanın biraz önünde, İtalya ile aynı durumda dedi.
Rusyanın Çin ile yakınlaşmasını da değerlendiren Borrell, sözlerini şöyle sürdürdü: Enerji konusu Rusya için çok önemlidir, rant ekonomisi Rusya için bir sorundur ve ‘yeşil anlaşma’ bu sorunu daha da derinleştirecektir. Rusya giderek Çine daha fazla yakınlaşıyor ve bu da onu bu ülkeye daha da bağımlı hale getirecektir. Ancak bu, Avrupanın Rusyadan petrol ve doğalgaz almayı bırakması halinde onlar için tek çözüm olacaktır.

Son güncelleme: 12:07 29.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı