• Turkhane Logo

Avrupa Parlamentosu AB'yi 'LGBTİ+ özgürlük bölgesi' ilan etti

Avrupa Parlamentosu, Polonya ve Macaristan'daki homofobik açıklamalara ve hükümet destekli ayrımcılığa tepki olarak Avrupa Birliği'ni "LGBTİ+ özgürlük bölgesi" ilan etti.

19:28 11 Mart 2021 Perşembe
Avrupa Parlamentosu AB'yi 'LGBTİ+ özgürlük bölgesi' ilan etti
Avrupa Parlamentosu, Polonya ve Macaristan'daki homofobik açıklamalara ve hükümet destekli ayrımcılığa tepki olarak Avrupa Birliği'ni "LGBTİ+ özgürlük bölgesi" ilan etti.


Avrupa Parlamentosu (AP), Polonyada bazı belediyelerin LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bölge yaratma girişimi ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbanın homofobik açıklamalarına yanıt olarak, Avrupa Birliğini (AB) LGBTİ+ özgürlük bölgesi ilan etti. Parlamento üyelerinin büyük bölümü tarafından desteklenen kararda, AB sınırları içerisinde LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü nefret ve ayrımcılığın, AB Temel Haklar Şartı ile temel insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu belirtildi.

BBC Türkçeden Yusuf Özkanın haberine göre, AP tarafından kabul edilen kararda, Polonya İnsan Hakları Kamu Baş Denetçisinin (Ombudsman) LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bazı bölge, ilçe ve belediyeler hakkında dokuz şikayette bulunduğu anımsatıldı. Polonyadaki idari mahkemeler, şu ana kadar bu kararlardan dördünün anayasaya aykırı olduğuna karar vermiş durumda.


LGBTİ+ BİREYLER AB SINIRLARI İÇİNDE ÖZGÜRDÜR

AP karar metninde ayrıca, Macaristandaki yasal düzenlemelerin de LGBTİ+ bireylerin temel haklarını önemli ölçüde engellediği vurgulandı. Macaristandaki anayasa değişikliğiyle evli olmayan çiftlerin evlat edinme hakkından mahrum bırakıldığına işaret edildi. Avrupa Parlamentosu kararında, AB sınırları içinde LGBTİ+ bireylerin; hoşgörüsüzlük, ayrımcılık veya zulüm korkusu olmaksızın yaşamalarının ve cinsel yönelimlerini, cinsiyet kimliklerini, cinsiyet ifadelerini ve cinsiyet özelliklerini kamuya açık bir şekilde sergilemelerinin güvence altına alındığı vurgulandı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçen hafta hükümetine yönelik eleştirilere tepki verirken, LGBTİ+ çılgınlığı ifadelerini kullanmıştı. 

AP kararında, birlik üyesi ülkelerin tümünün, LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılık yapmak yerine; eşitliği ve temel hakları koruması, desteklemesi ve haklarını tam olarak garanti etmesi istendi ve Parlamento, Avrupa Birliğini, LGBTİ+ bireyler kişiler için bir özgürlük bölgesi olarak ilan eder denildi.

KENDİNİZ OLMAK BİR İDEOLOJİ DEĞİLDİR

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de APnin kararını destekliyor. Komisyon, ABnin yürütme organı. Von der Leyen, AP Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Polonya ve Macaristan tarafından kullanılan, LGBTİ+ ideolojisi ifadesine tepki göstererek, Kendiniz olmak bir ideoloji değildir. Bu senin kimliğin, kimse onu asla elinden alamaz demişti.

Avrupa Parlamentosunda Muhafazakar Reformist Grup üyesi Polonyalı Pole Ryszard Legutko ise APnin kararını saçma buldu.
Batı Avrupanın anaokulundan itibaren ideolojik propaganda yaptığını savunan Legutko, Bu ideolojinin okullarımıza, anne-babaların isteklerine karşı gelmesini istiyor muyuz? dedi. 

Son güncelleme: 19:28 11.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı