• Turkhane Logo

Atina’dan Ankara’ya: Navtex yasadışıdır, şantaj kabul etmiyoruz

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi yeniden tırmanıyor.

15:38 10 Ağustos 2020 Pazartesi
Atina’dan Ankara’ya: Navtex yasadışıdır, şantaj kabul etmiyoruz
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi yeniden tırmanıyor.





Türkiye’nin Oruç Reis gemisini Meis adasının güneyine sismik araştırma için göndermesini Yunanistan yasadışı ilan etti. “Yunanistan herhangi bir şantajı kabul etmeyecektir denildi.


Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın yeni yayınladığı Navtex’i ‘yasadışı’ olarak niteledi. Açıklamada Türkiye’ye sismik araştırmaya son verme çağrısı yapılırken, Ankara’nın adımları ‘bölgede barış ve güvenliğin altını oyan provokatif, yasadışı eylemler’ olarak nitelendi.

Yunan Dışişleri, “Yunanistan herhangi bir şantajı kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

ANKARA, ORUÇ REİS GEMİSİ İÇİN NAVTEX İLAN ETTİ 

Türkiye ile Yunanistan arasında geçtiğimiz hafta patlak veren Meis krizi Almanya’nın devreye girmesiyle yatışsa da, Yunanistan’ın geçen hafta Mısır’la bir anlaşma imzalaması üzerine gerilim yeniden tırmanmıştı. Ankara son olarak, Antalya açıklarında bekleyen Oruç Reis araştırma gemisi için 23 Ağustos’a kadar yeni bir Navtex ilan etti.

NAVTEX NEDİR?

NAVTEX (Navigational Telex), uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemi.

Cihaz, kıyıdan 740 km (yaklaşık 400 NM) uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. Navtex yayınları 4 saatte bir ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hava raporu yayınları ise basitleştirilmiş olarak kısa formatta yayınlanır.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu’nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi’nin (GMDSS) bir parçasıdır. Navtex ilanı, Navtex cihazı üzerinden yapılan bildirimleri ifade eder.

Son güncelleme: 15:38 10.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı