• Turkhane Logo

Arjantin'de de ekonomik kriz halkı sokağa döktü

Arjantin'de yüksek enflasyon rakamları, artan yoksulluk ve borç yükü nedeniyle halk sokağa döküldü. Protestocuların cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçtiği Arjantin'de Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez ise birlik çağrısı yaptı.

18:21 10 Temmuz 2022 Pazar
Arjantin'de de ekonomik kriz halkı sokağa döktü
Arjantin'de yüksek enflasyon rakamları, artan yoksulluk ve borç yükü nedeniyle halk sokağa döküldü. Protestocuların cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçtiği Arjantin'de Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez ise birlik çağrısı yaptı.


euronews’de yer alana habere göre, başkent Buenos Airesde toplanan kalabalık hükümetin politikalarını ve yaşanan sosyo-ekonomik zorlukları protesto etti. Büyük Meydanda toplanan protestocular genel grev çağrısında bulundu. Sonrasında protestocular cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçti.

YÜZDE 60I AŞAN ENFLASYON


Arjantinin bağımsızlık günü dolayısıyla bir konuşan ve birlik kavramına vurgu yapan yapan Fernandez, Tarih bize bu değeri en zor günlerde korumamız gerektiğini öğretti diye konuşu.

Dünyanın en büyük mısır ve soya üreticilerinden olan Güney Amerika ülkesi yıllık yüzde 60ı aşan enflasyon, para birimi üzerindeki büyük baskılar ve zayıf döviz rezervinin akaryakıt ithalat maliyetindeki artış karşısında tükenmesiyle mücadele ediyor.

BAŞARISIZ EKONOMİK POLİTİKALARDAN IMF SORUMLU TUTULUYOR

Arjantin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2018de başarısızlığa uğrayan ekonomik programın yerine 44 milyar dolarlık yeni bir borç yapılandırma anlaşması imzaladı. Ülkede birçok kişi sıkı ekonomik politikalardan IMFyi sorumlu tutuyor.

Başkenti dolduran protestocular cumartesi günü ellerinde IMFden ayrıl ve Dışarı. Fon. Dışarı! yazan dövizlerle yürüdü. Eylemciler hükümetten borç ödemesinin yapılmaması çağrısında bulunuyor.

Yürüyüşe katılan sosyalist Milletvekili Juan Carlos Giorgano, Arjantin IMFnin yarı sömürgeci prangalarında. Bugün, Arjantinin ikinci bağımsızlığı için buradayız. Arjantin IMF ile bağlarını kesmeli, IMF, 21’inci yüzyılın İspanya İmparatorluğu diye konuştu.

EKONOMİ BAKANI İSTİFA ETMİŞTİ

Fernandez hükümetinin geçen ay IMF ile müzakereleri yürüten Ekonomi Bakanı Martin Guzman istifa etmişti. Guzmann yerinde ekonomist Silvina Batakis atandı.

Merkez-solda yer alan Cumhurbaşkanı Fernandez, özellikle iktidarı oluşturan koalisyon içindeki militan sol kanattan gelen baskı altında. Arjantin İşçi Partisi, artan yoksulluk ve yüksek enflasyon karşısında halka destek olmak amacıyla devlet harcamalarının rahatlatılmasını istiyor.

HALKIN ÇOĞUNLUĞU YARDIMLARLA HAYATTA KALIYOR

Milyonlarca Arjantinlinin aşevleri ve devlet yardımları sayesinde hayatta kalmayı başardığı belirtiliyor. Resmi rakamlara göre artan fiyatlar ve düşük ücretler ülke nüfusunun yüzde 37sini etkileyen yoksulluğun daha da kötüye gideceğine işaret ediyor.

Son güncelleme: 18:21 10.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı