• Turkhane Logo

Araştırma: Iraklı din adamları kız çocuklarını pazarlayıp, 'muta nikâhı' kıyıyor

Irak'ta bazı din adamlarının Şii geleneğindeki geçici "muta nikâhını" kullanarak küçük yaştaki kız çocuklarını "cinsel ilişkiye girmeleri için pazarladıklarını" ortaya çıktı.

17:03 04 Ekim 2019 Cuma
Araştırma: Iraklı din adamları kız çocuklarını pazarlayıp, 'muta nikâhı' kıyıyor
Irak'ta bazı din adamlarının Şii geleneğindeki geçici "muta nikâhını" kullanarak küçük yaştaki kız çocuklarını "cinsel ilişkiye girmeleri için pazarladıklarını" ortaya çıktı.




BBC Arapça Servisinin yaptığı araştırmada gizlice kaydedilen üç din adamından ikisi, Irakın en önemli Şii din adamlarından Ayetullah Sistaninin takipçileri olduğunu söyledi.


BBCye yazılı bir açıklama yapan Sistani, Bu uygulamalar, dediğiniz gibi yapılıyorsa, koşulsuz kınıyoruz. Geçici evliliğin, kadının onurunu ve insanlığını aşağılayacak şekilde, seksin pazarlanması için bir araç olarak kullanılmasına izin verilemez dedi.

Bir Irak hükümeti sözcüsü de Bu kadınlar, din adamlarından şikayetçi olarak polise gitmezse, yetkili makamların harekete geçmesi zor ifadelerini kullandı. 

Irakın en önemli dini türbelerinin yakınlarında görev yapan din adamları tarafından işletilen evlilik büroları hakkında yaptığı gizli araştırma, din adamlarının büyük çoğunluğunun çok kısa süreler, bazen bir saat, için bile cinsel ilişkiye girilebilmesi amacıyla muta nikâhı kıymayı kabul ettiğini gösterdi.

Bazıları, bu süreli evlilikleri 9 yaşındaki kız çocuklarıyla bile yapmaya istekliydi. Ayrıca, muta nikâhında gelin olmaları için kadınları ve küçük yaşta kız çocukları bulmayı da teklif ettiler.

Belgesel, bazı din adamlarının kadın satıcısı rolünü de oynadıklarını ve çocukların cinsel istismarına dini onay verdiklerini de gösteriyor.

Muta nikâhı, Şiiler tarafından geçici evlilikler için kullanılan ve kadına para ödenen tartışmalı bir dini uygulama.

Sünnilerin çoğunlukta olduğu ülkelerde ise Misyar Nikâhı benzer bir işlev görüyor. Müslüman âlimler arasında da tartışma konusu bir uygulama bu. Bazı âlimler, fuhuşu meşru göstermek için kullanıldığını söylüyor ve kısa süreli bir evliliğin nasıl olabileceği konusu hala tartışılıyor.

Araştırma 11 ay sürdü. Bazı din adamları gizli kameraya kaydedildi ve cinsel tacize uğrayan kadınlarla temas kuruldu. Araştırma kapsamında aynı zamanda, din adamlarına muta gelini bulmaları için para ödeyen erkeklerle görüşüldü. 

Belgesel ekibi, Irakın en kutsal türbelerinden ikisinin muta nikahı kıyılmasında kullanıldığına dair kanıtlar buldu.

Örneğin, Şii Müslümanlar için en önemli mekânlardan başkent Bağdattaki Hadimiyede 10 din adamıyla temas kurdular. Bunlardan sekizi muta nikâhı kıyabileceklerini söyledi, yarısı da 12 ya da 13 yaşındaki bir kız çocuğuyla yapılan nikahı gerçekleştirebileceklerini belirtti.

Şii hacılar için dünyanın en büyük mekânı Kerbeladaki dört din adamından ikisi, küçük yaştaki kızlarla muta nikahı kıymayı kabul etti.

Dört din adamı gizlice görüntülendi. Üçü kadın bulabileceklerini, dört din adamından ikisi de küçük yaşta kız bulabileceklerini söyledi.

Bağdatta Sayyid Raad adlı bir din adamı, kimliğini gizleyen muhabire, Şeriatın muta nikâhı için süre sınırı koymadığını söyledi.

Raad, Bir erkek istediği kadar çok sayıda kadınla evlenebilir. Bir kızla yarım saatliğine evlenebilirsiniz, biter bitmez de hemen başka biriyle evlenebilirsiniz dedi.

Muhabir Sayyid Raada bir kız çocuğuyla muta nikâhının mümkün olup olmadığını sorduğunda ise Sadece bekaretini kaybetmemesine dikkat et yanıtını aldı.

Raad ayrıca Ön sevişme yapabilirsiniz, yanında yatabilirsiniz, vücuduna, göğüslerine dokunabilirsiniz. Önden cinsel ilişkiye giremezsin ama anal seks olabilir dedi.

Bu durumda kız çocuğunun canı yanarsa ne olacağı sorulduğundaysa, din adamı omuzlarını silkip, Bu senin ve onun arasında, kızın acıya dayanıp dayanamayacağıyla ilgili bir şey yanıtını verdi.

Irak çapında bir kadın sığınma evleri ağını yöneten Yanar Muhammed, kız çocuklarının insandan çok mal gibi görüldüğünü söyledi. Aynı zamanda kadın hakları eylemcisi olan Muhammed, Malı, belirli yollarla kullanmaya izin veriliyor. Ancak bekaret, ileride yapacakları büyük satış için kullanılıyor dedi.

Büyük satış burada evlilik anlamına geliyor. Muhammed, Bir kızın bekareti kaybolduğunda o, evlenilemez olarak görülüyor. Hatta namusuna halel getirdiği için ailesi tarafından öldürülmesi riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bedel ödeyenler hep kız çocukları ve kadınlar diye konuştu.

Belgesel yapımcıları, küçük kızlar bulabileceklerini söyleyen din adamlarıyla diyaloglarını gizlice kaydetti.

Aynı zamanda, bir din adamı tarafından satıldığını iddia eden ve bu iddiası görgü tanıkları tarafından desteklenen bir kız çocuğuyla görüştüler.

Son güncelleme: 17:03 04.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı