• Turkhane Logo

Arakanlı Müslümanların kampında bir yılda 48 bin bebek doğdu

Bangladeş'te 700 bin Arakanlı Müslümanın yaşadığı Kutapalong mülteci kampında bu yıl 48 bin bebek dünyaya geldi.

01:08 26 Aralık 2018 Çarşamba
Arakanlı Müslümanların kampında bir yılda 48 bin bebek doğdu
Bangladeş'te 700 bin Arakanlı Müslümanın yaşadığı Kutapalong mülteci kampında bu yıl 48 bin bebek dünyaya geldi.

İngiltere merkezli çocuklara yardım örgütü Save The Children (Çocukları Kurtarın Vakfı), bebekleri dünyaya getiren Arakanlı kadınların kaçının Myanmar askerlerinin tecavüzü sonucu hamile kaldığının bilinmediğini duyurdu.

İngiliz Guardian gazetesi, Birleşmiş Milletlerin (BM) etnik temizlikle suçladığı Myanmar ordusunun saldırıları sonucu yaşadıkları yerleri terk ederek Bangladeşe sığınan Arakanlı Müslümanların yaşamlarını ve bebeklerin hikayelerini konu alan bir haber yayımladı.

Rahimenin doğduğu gece


Haberde özetle şöyle deniyor:

Rahimenin doğduğu gece Bangladeşte Cox Bazardaki Kutupalong mülteci kampı yağmur altındaydı.

Dildar Begüm çadırda, doğum sancısı çeken bir Arakanlı kadına yardım ediyordu. Kadın doğumda kanaması durdurulmayınca öldü. Begüm, göbek bağını kestiği bebeği Allah gönderdi diyerek sahiplendi.

3 çocuk annesi 50li yaşlardaki Begüm, o gece mülteci kampında bir kez daha anne olmuştu. Parası yoktu, karnını doyurmak zorunda olduğu bebeği emziremiyordu.


Ağustos 2017de Myanmar askerleri Begümün Buthidaungdaki köyünü ateşe verdi. Sınırı geçip komşu ülke Bangladeşe giderlerken genç bir çift de onlara katıldı. Adam vuruldu. Birkaç aylık hamile olan kadın, kocasını gömemeden yoluna devam etmek zorunda kaldı.

Sonunda sınırı geçip, BMnin ifadesiyle tipik bir etnik temizlikten kurtularak kampa gelen diğer 700 bin Arakanlı Müslümana katıldılar.

Begüm, daha sonra doğumda ölen kadınla aynı yerde yaşamaya başlamıştı.

Arakanlı Müslümanlar için zulmün ve mülteci olmanın beklenmeyen sonuçlarından biri yeni ailelerin oluşmasıydı. Kadınlar, kendilerinin olmayan çocukların anneleri oluverdiler.

Bebeklerin kaydı yok

Krizin üzerinden bir yıl geçmişti ve yardım örgütleri Myanmar askerlerinin Arakanlı kadın ve kız çocuklarına tecavüzü nedeniyle yazın bir doğum patlamasının yanı sıra terk edilmiş bebeklerin sayısında da artış bekliyorlardı.

Save the Children, 2018te 48 bin bebek dünyaya geldiğini tahmin ediyor. Bebeklerin çoğu çadırlarda dünyaya geldi. Çoğunun kayıtları yok. Bunun nedeni Arakanlıların tecavüz nedeniyle yaftalanmaktan korkması.

Kadınların çoğu bebeklerini düşürmek için ilaç aldı

Kamplarda ebelik yapan 35 yaşındaki Seyide Hatun, Birçok ailenin başına geldi. Kamplardaki kadınlar bebeklerini düşürmek için ilaç aldı. Ama kadınların birçoğu, bunu kendi aralarında bile konuşmuyor diyor.

Evlenmemiş kadınların çocuk sahibi olması, aile için bir utanç meselesi.

Seyide Hatun, Bu durumdaki kadınların eş bulabilme ihtimali azalıyor. Onlarla bazen, evlenecek başka kadın bulamayan yoksul erkekler evleniyor diye konuşuyor.

Son 6 ay içinde yardım örgütü çalışanları terk edilmiş bazı bebek vakalarıyla karşılaştı.

Kasım başında, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün sağlık merkezine 5 bebek bırakıldı.

Finlandiya Kızılhaçında görevli bir gönüllü, 13 yaşında doğum yapan bir kız çocuğunun bebeğinin yakınları tarafından evlat edinildiğini anlattı.

Save the Childrenın Ağustosta yayımladığı bir rapora göre çok sayıda Arakanlı çocuk, şiddet nedeniyle anne babalarını kaybetti, ya da kaçmaya çalışırlarken ailelerinden ayrı kaldı.

Bebekler ortada kalmadı

Örgütün Cox Bazardaki sözcüsü Daphnee Cook, Korkulduğu kadar sayıda terk edilmiş bebek vakasına rastlamadık diyor.

Bunun nedeni, terk edilmiş ve kimsesiz çocuklara yakınlarının, komşularının ve kimi durumlarda yabancıların sahip çıkması.

Ama ailelerin gıda yardımlarına bağımlı olduğu dünyanın en büyük mülteci kampında çocuk bakmak kolay değil.

Begüm hasır beşiğinde uyuyan yedi aylık Rahimeyi sallarken, Artık bebek büyütemeyeceğimi düşünüyorum diyor. Begüm, iki kızından Rahimeyi emzirmelerini istemiş. Ama sütü reddeden Rahime formül süte alışmış.

Bu Begüm için bir lüks. Zira, formül sütün bir paketi 590 taka (yaklaşık 7 dolar).

BM ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü annelere formül süt vermiyor. Begüm artık formül süt alamadığı için Rahimeye muz, nişasta ve suyla yaptığı mamayı yediriyor, Hep aç ve sürekli ağlıyor. İnşallah yaşlandığımda o da bana kadar diyor.

Bangladeşe kaçarken kapının önünde bebek buldu

Eşini kaybeden 5 kız çocuğu annesi 35 yaşındaki Sakine Begüm (Dildar Begümle akrabalığı yok) hep bir erkek çocuk istemiş.

Geçen yıl Bangladeşe kaçarken bir evin önüne kanlar içinde bir erkek çocuk görüp sahiplenmiş.

Çocuk Sakine Begümün iki yaşındaki en küçük kızından altı ay küçük. Begüm, onu kızlarından daha çok emziriyor. O benim tek oğlum. Bana Allahın hediyesi diyor.

Kızının tecavüz sonucu doğan iki oğluna bakıyor

Arakanlı Müslümanların çilesi geçen yılki göçle başlamadı. Raziye Begümün (Gerçek ismi değil) tarlası Buthidaungda bir askeri kampın yanındaydı.

Begüm, Myanmar askerlerinin tavuklarını çaldığını, evlerini yağmaladığını ve kadınları taciz ettiğini hatırlıyor.

Begümün küçük kızı, iki kez askerlerin tecavüzüne uğramış, iki kez hamile kalmış. Kızı bebekleri düşürmeye çalışmış ama düşürememiş.

Myanmarda Arakanlı Müslümanların sağlık hizmetlerine erişimi yok.

60lı yaşlarındaki Begümün beş çocuğu var ve torunlarına bakıyor. Oğlan çocuklarından biri sekiz, diğeri 11 yaşında. Çocuklar ona Burha Ma yani Yaşlı Anne diyor. Kızı kampta yakınında yaşıyor.

Çocuklar çekik gözlü

Komşuları çekik gözlü oldukları için çocukların Myanmarlı askerlerden olduğunu konuşuyorlar. Zaman zaman çocuklar, anneannelerine Burha Ma, babamız nerede? diye soruyor.

Begüm Çocuklar da şüpheleniyor diyor ve onlara babalarının savaşta öldüğünü söylüyor.

Raziye Begüm, ileri yaşında her gün yapmak zorunda işlerin altında eziliyor Her gün su taşımak, ateş için odun toplamak, çamaşır yıkamak, pilav pişirmek ve ekmek yapmak zorunda.

Kampta okul yok. Çocukları her gün, uluslararası yardım örgütlerinin açtığı geçici eğitim merkezine gönderiyor. Okurlarsa ben öldükten sonra daha iyi bir hayatları olur diyor.
BBC Türkçe

Son güncelleme: 01:08 26.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı