• Turkhane Logo

AP'den Türkiye'ye kınama: OHAL, ulusal güvenliğin çok ötesine geçti

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlâline ilişkin gelişmeleri kınayan karar metnini kabul etti.

20:04 08 Şubat 2018 Perşembe
AP'den Türkiye'ye kınama: OHAL, ulusal güvenliğin çok ötesine geçti
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlâline ilişkin gelişmeleri kınayan karar metnini kabul etti.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Pirinin inisiyatifiyle hazırlanan karar metninde, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması ile yargı alanındaki keyfi kararlar gibi yapısal sorunlara dikkat çekiliyor.
 
BBC Türkçede yer alan habere göre AP kararında, 15 Temmuz darbe girişimi bir kez daha kınanıyor. Ancak 15 Temmuz sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle, Türkiyede temel hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlüğü konusunda derin endişe duyulduğu vurgulanıyor. Perşembe günü yapılan oturumda kabul edilen kararı değerlendiren AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Rakamlar şok edici. 100 binden fazla kişi işten çıkarıldı. 50 binden fazla kişi hapse atıldı diyor.
 
Kati Piri

Bu rakamların tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık olduğunu ifade eden Piri, bu kişilerin ailesi ve yakınlarının umutla durumun normale dönmesini beklediklerini söyledi. Kati Piriye göre, Türkiyede şu anda eşi görülmemiş bir şekilde demokratik muhalefetin sesi kesilmeye çalışılıyor. Pirinin değerlendirmesi şöyle:
 
Elbette Türk makamlarının, 15 Temmuz 2016 tarihindeki korkutucu darbe girişiminden sorumlu olanları adalete teslim etme hakkı var. Ancak OHAL uygulaması şu anda karşı sesleri susturmak için kullanılıyor. Bu, ulusal güvenliği korumanın çok ötesine geçti
 
AP Türkiye Raportörü Piri, Avrupa Birliğini (AB) Türkiyedeki insan hakları ihlallerini, daha net ve yüksek sesle dile getirmeye çağırdı. Piri, Bunu sadece AB bu değerlere dayandığı için değil, Türkiyenin aday ülke olarak bu yükümlülüklere uyması gerektiği için de yapmalı dedi. Kati Piri, Bu zor dönemde insan haklarına sahip çıkamazsak hem saygınlığımızı hem de Türk toplumunun büyük bir kısmının güvenini kaybedebiliriz diye konuştu.

Son güncelleme: 20:04 08.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı