• Turkhane Logo

AP'deki yolsuzluk soruşturması genişliyor: Belçika ve İtalya'da 20 adrese baskın

Belçika polisi, Avrupa Parlamentosundaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, parlamentoda yeni aramalar yaptı. Ayrıca İtalya'da da bazı noktalarda aramalar yapıldığı açıklandı.

12:01 13 Aralık 2022 Salı
AP'deki yolsuzluk soruşturması genişliyor: Belçika ve İtalya'da 20 adrese baskın
Belçika polisi, Avrupa Parlamentosundaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, parlamentoda yeni aramalar yaptı. Ayrıca İtalya'da da bazı noktalarda aramalar yapıldığı açıklandı.

Belçika Federal Savcılığından yapılan açıklamada, AP Başkan yardımcılarından Yunan milletvekili Eva Kailinin de adının karıştığı yolsuzluk iddialarına yönelik soruşturmada, APde çalışan 10 kişinin bilgisayar sistemlerine erişimlerinin dondurulduğu, bunun, gerekli verilerin kaybolmasını engelleme amacı taşıdığı belirtildi.

Bu çerçevede APde bugün öğleden sonra aramalar yapıldığı, aramalarda amacın bu tür verileri ele geçirmek olduğu bildirildi.

Savcılık açıklamasında ayrıca dün İtalyada da aramalar yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, İtalyadaki aramalar hakkında detaylı bilgi yer almadı.

Belçika Savcılığının verdiği bilgiye göre, soruşturma kapsamında bugüne kadar 20 noktada baskınlar ve aramalar gerçekleştirildi. Bunların 19unun evlerde, birinin ise Avrupa Parlamentosundaki ofislerde yapılan aramalar olduğu kaydedildi.


Yüz binlerce euro bulundu
Aramalar sonucunda bir şüphelinin evinde 600 bin euro, Brükseldeki bir otel odasında çanta içinde birkaç yüz bin euro ve bir AP milletvekilinin dairesinde 150 bin euro bulundu.

Kaili ön duruşmaya çıkarılacak
Şu ana kadar 6 kişinin gözaltına alındığı soruşturmada, Eva Kaili dahil 4 kişi tutuklandı. Diğer iki kişi serbest bırakıldı. Tutuklanan kişiler, çarşamba ön duruşmaya çıkarılacak.

Eva Kaili Brükseldeki St. Gilles cezaevinde tutuluyor.

APnin Belçikalı milletvekili Marc Tarabellanın Belçikadaki evinde de dün arama yapıldı.

Savcılık, her milletvekilinin milliyeti ve yaşadığı yere göre yasal süreç takip edildiğini, Belçikalı milletvekili Tarabellanın evindeki aramada, yasa gereği AP Başkanı Roberta Metsolanın da bulunduğu bilgisini paylaştı.

Belçika Federal Savcılığı, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır APnin kararlarını etkilemek amacıyla APde stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiği şüphesiyle soruşturma açıldığını 9 Aralıkta duyurmuştu.

Belçika polisinin, Eva Kaili ile 5 kişinin evlerinde yaptığı aramalarda yüksek miktarda nakit para, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirildiği ifade edilmişti.

Basında çıkan haberlerde, Eva Kaili ve bazı parlamenterlerin, APnin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere Katardan rüşvet aldığı iddia edilmiş, Kaili dahil 4 kişinin yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındığı bildirilmişti.

Kaili ile APdeki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakının (S&D) eski İtalyan milletvekili ve İtalyan Articulo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini ve S&D grubundan asistan Francesco Giorgi gözaltına alınanlar arasında yer alıyordu.

Katar iddiaları reddetti

Katar ise Avrupa Parlamentosunun bazı ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı.
Katar Avrupa Birliği Misyonundan yapılan açıklamada, Basında haberleri çıkan bazı kişilere yönelik suçlamalarla Katarın ilişkilendirilme çabalarının kesin bir dille reddedildiği belirtilmiş, Katar devletinin birtakım iddialarla ilişkilendirildiği bu haberlerin, asılsız olduğu ifade edilmişti.

Son güncelleme: 12:01 13.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı