• Turkhane Logo

AP Türkiye Raportörü Kati Piri: AB’nin sessizliği Erdoğan’ın otoriterliğine güç veriyor

“AB’nin sessizliğinin Erdoğan’ın otoriterliğine güç verdiğini” söyleyen Kati Piri, “AB ne kadar sessiz kalırsa, Erdoğan o kadar istediği her şeyi yapabileceğini ve yanına kalacağını düşünüyor.

23:05 23 Nisan 2019 Salı
AP Türkiye Raportörü Kati Piri: AB’nin sessizliği Erdoğan’ın otoriterliğine güç veriyor
“AB’nin sessizliğinin Erdoğan’ın otoriterliğine güç verdiğini” söyleyen Kati Piri, “AB ne kadar sessiz kalırsa, Erdoğan o kadar istediği her şeyi yapabileceğini ve yanına kalacağını düşünüyor.



Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Parlamenter Kati Piri, “Eğer önümüzdeki seçimlerde parlamentoya yeniden seçilirsem, Selahattin Demirtaş’ın evine, eşi Başak hanım ve çocukların yanına döneceği güne kadar savaşamaya devam edeceğimi garanti ederim” dedi.Bu nedenle buna karşı bizim AP’de güçlü bir ses çıkarmamız gerekiyor. Ve sadece Türk devletini değil aynı zamanda, Türkiye’de yaşananlara karşı ilgisiz kalan AB hükümetlerini de eleştirmeye devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’de yaşanan antidemokratik uygulamalar ve insan hakları ihlalleri ile ilgili sert eleştiriler içeren rapor hazırlayan Kati Piri, Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasının istenmesine rağmen istenilen reformların gerçekleşmemesi ile ilgili açıklamada bulundu.


ANF’nin sorularını yanıtlayan Kati Piri, Türkiye’de yaşanan ihlalleri AP’de açıkça dile getirmenin önemli etkiye sahip olduğunu vurguladı. Türkiye’nin istenen reformları gerçekleştirmediği taktirde Avrupa Birliği’nin (AB) ayırdığı fonlardan faydalanamayacağını ifade etti.

Kati Piri açıklamasının devamında “Bizler bütçe konusunda eş karar verici mekanizmayız, Türkiye’ye ayrılan fonlar, AB-Türkiye antlaşması çerçevesinde mülteciler için harcanması gereken 6 milyar Euro. (Para çok önemli bir boyut) AP bu konuda eş kanun koyucu merci. Şimdiye kadar gördüklerimiz devam eder ve Türkiye kanunlara uymazsa fonları keseriz.” dedi.

“Türkiye vatandaşlarının vizesiz seyahati konusunda, biz eş karar verici parlamentoyuz” diyen Kati Piri,  “Anti terör yasasında asli reformlar görmek istiyoruz, bunlar olmazsa vizesiz seyahati kabul edemeyiz. Sonra gümrük birliği var. Türkiye içerisindeki en büyük yatırımcı Avrupa Birliği (AB). Yani ticaret ilişkilerimizde önemli bir boyut. Gümrük Birliği’nin yenilenmesi ve modernize edilmesi için de AP’nin onayına ihtiyaç vardır.” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN AB İLİŞKİLERİNDE AP’NİN ONAYINA İHTİYACI VAR”

Türkiye’nin AB ilişkilerinin her aşamasında AP’nin onayına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kati Piri, “Bu yüzden Türkiye’de yaşananlarla ilgili yapılan ağır eleştirileri umursamazlık yapamazsınız.” dedi.

“AP’nin aldığı karara rağmen, AB neden resmi olarak müzakereleri dondurmuyor?” sorusuna cevap veren Piri, “AB liderlerinin Haziran’da ne yapacağını görmemiz gerekiyor. Haziran’da toplantı var ve bu toplantıda AP’nin müzakerelerin durdurulması çağrısı görüşülecek. Dürüst olmak gerekirse, biz parlamentoda oy çokluğuyla bu kararı aldık, parlamentonun çoğunluğu Türkiye’deki mevcut hükümet yüzünden müzakerelerin hemen durdurulması taraftarı.” şeklinde cevapladı.

AB Konseyi’nde ülke liderleri oy birliği ile karar vermeleri gerektiğini ifade eden Kati Piri, “Macaristan başkanı Victor Orban ve Polonya başkanı gibi liderler Erdoğan’ı kızdırmak istemiyorlar, çünkü AB ve Türkiye’nin göçmen anlaşmasının devam etmesini istiyorlar. Bu yüzden AB liderlerinin Türkiye’ye karşı bir strateji eksikliği görebiliyoruz. Bu çok sinir bozucu.” ifadesini kullandı.

“İSTİKRAR OLDUĞU MÜDDETÇE SESSİZ KALMAYI TERCİH EDİYORLAR”

“Avrupa sürekli değerlerden ve insan haklarından bahsediyor ama gerçekte harekete geçmeye gelince bu değerleri sıklıkla unutuyorlar.” eleştirisinde bulunan Kati Piri, “Türkiye’ye karşı gördüğümüz de bu. Bence birçok Avrupalı politikacı, “Türkiye NATO üyesi, OSCE üyesi, AK üyesi ve onu zorlamak istemiyoruz, bizden çok uzaklaşmamalı, doğuya doğru uzaklaştırılmamalı, batıya bağlı kalmalı, ticari çıkarlarımız var” diye yaklaşarak bir şekilde istikrar olduğu müddetçe sessiz kalmayı tercih ediyorlar.” dedi.

“AB’NİN SESSİZLİĞİ ERDOĞAN’IN OTORİTERLİĞİNE GÜÇ VERİYOR”

Avrupalı liderlerin bu politikasına tamamen karşı olduğunu belirten Kati Piri, “Benim gördüğüm, AB’nin sessizliği Erdoğan’ın otoriterliğine güç veriyor, AB ne kadar sessiz kalırsa, Erdoğan o kadar istediği her şeyi yapabileceğini ve yanına kalacağını düşünüyor. Bu nedenle buna karşı bizim AP’de güçlü bir ses çıkarmamız gerekiyor. Ve sadece Türk devletini değil aynı zamanda, Türkiye’de yaşananlara karşı ilgisiz kalan AB hükümetlerini de eleştirmeye devam etmemiz gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

“DEMİRTAŞ İÇİN SAVAŞACAĞIM”

“HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM kararına rağmen halen cezaevinde tutuluyor. Sizin de defalarca çağrılarınız oldu, AP’nin yeni girişimleri olacak mı?” sorusuna cevap veren Kati Piri, “AP’de bugün son günümüz. Seçimlerden sonra yeni bir parlamento kurulacak. Eğer önümüzdeki seçimlerde parlamentoya yeniden seçilirsem, Selahattin Demirtaş’ın evine, eşi Başak hanım ve çocukların yanına döneceği güne kadar savaşamaya devam edeceğimi garanti ederim.”dedi.

Son güncelleme: 23:05 23.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı