• Turkhane Logo

AP seçimleri: Merkez sağ ve merkez sol geriledi, yeşiller ve aşırı sağcılar yükselişte

Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu (AP) için 28 üye ülkede bu hafta sonu düzenlenen seçimlerin sonuçlarında merkez sağ ve merkez sol partiler en büyük kayıpları yaşayan partiler oldu.

10:49 27 Mayıs 2019 Pazartesi
AP seçimleri: Merkez sağ ve merkez sol geriledi, yeşiller ve aşırı sağcılar yükselişte
Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu (AP) için 28 üye ülkede bu hafta sonu düzenlenen seçimlerin sonuçlarında merkez sağ ve merkez sol partiler en büyük kayıpları yaşayan partiler oldu.





Liberaller, yeşiller ve aşırı sağcılar ise sandalye sayılarını artırdı. Seçime katılım yüzde 50.95 ile 1994ten beri en yüksek seviyesine ulaştı.


BBC Türkçe’nin haberine göre, bugüne kadar merkez sağ partilerin üye olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP) ve merkez sol partilerin üye olduğu Sosyalistler ve Demokratlar grubunun (S&D) sandalyeleri APde çoğunluğu sağlamaya yetiyordu. Fakat artık grup sırasıyla 178 ve 147 vekil ile 751 sandalyeli Avrupa Parlamentosunda çoğunluğa sahip olmayacak.

Parlamentoda sandalyesini en fazla artıran grup ise Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) oldu.

ALDE sandalye sayısını 41 artırarak 108 sandalye ile APnin en büyük üçüncü grubu oldu. ALDE 22 sandalye ile en fazla Fransadan AP vekili çıkardı. İngilterede ikinci sıraya yerleşen Liberal Parti de ALDEnin APdeki sandalyelerine önemli bir katkı verdi.

Sandalye sayısını 20 artırarak 70e çıkaran Yeşiller dördüncü, 12 sandalye kaybederek 58e gerileyen Avrupa Muhafazakar ve Reformcular İttifakı (ECR) ise beşinciliği aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası ile paylaştı.

Aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası da 37 olan vekil sayısını 58e yükseltti. Aşırı sağın en büyük zaferi, birinci sırayı aldıkları Fransa ve İtalyadan geldi.

Aşırı sağcı, popülist ve AB karşıtı partilerin üye olduğu Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası grubu da sandalye sayısını sekiz artırarak 56ya çıkardı. İngilterede Brexit Partisi ve İtalyada Beş Yıldız Hareketi, bu gruptaki vekillerin çoğunu oluşturuyor.

İngiltere ve Polonyadaki muhafazakar partilerin en büyük üyeleri arasında yer aldığı ECRye bir dönem Türkiyeden AKP de üyeydi.

BBC Avrupa Editörü Katya Adler, milliyetçi ve popülist oylarının AB müesses nizamının korktuğu kadar artmadığını, AP vekillerinin çoğunun AB yanlısı olduğunu söylüyor.

Sosyalist, çevreci ve komünist partilerin üye olduğu Avrupa Birleşik Solu - Kuzeyli Yeşil Solu grubununsa 14 sandalye kaybederek 38 vekille APnin en küçük grubu olması bekleniyor.

Almanya’da Başbakan Angela Merkelin merkez sağ partisi seçimi birinci bitirmeyi başarsa da beş sandalye kaybederek 29 AP vekili çıkardı. Merkez sol sahip olduğu 27 sandalyeden 12sini kaybederek üçüncü sıraya gerilerken 9 yeni sandalye kazanan Yeşiller ikinciliği aldı.

BBC Berlin Muhabiri Jenny Hill, Yeşillerin zamanın ruhunu yakaladığını, diğer partilerinse tutarlı bir çevre politikası üretmekte zorlandığını belirtiyor.

Hill, Yeşillerin 30 yaş altındaki oy oranının yüzde 30 civarında olduğunu aktarıyor.

Seçimler öncesinde 90 etkili YouTuber, Yeşillere oy verilmesi çağrısında bulunmuş, iklim değişikliğini reddetmekle suçladıkları aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine oy vermemeleri çağrısında bulunmuşlardı. AfD seçimde yüzde 10 oy alarak dördüncü parti oldu.

Fransada ise ABnin merkez sağ ve merkez sol partileri neredeyse silindi. Marine Le Penin aşırı sağcı partisi Ulusal Cephe 22 sandalye ile birinci olurken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun liberal partisi En Marche ikinci sırada yer aldı ve 21 sandalye kazandı. Üçüncü sırada ise 12 sandalye ile Yeşiller var.

APde 74 sandalyeye sahip olan Fransayı merkez sağ EPP ve merkez sol SD gruplarında toplam 12 vekil temsil edecek.

ABden ayrılma sürecini (Brexit) tamamlayamadığı için AP seçimlerine katılmak zorunda kalan İngilterede iktidardaki Muhafazakar Parti ve ana muhalefetteki İşçi Partisi büyük kayıplar yaşadı. İlk iki sırayı ise yeni kurulan ve ilk defa seçime giren Brexit Partisi ile Liberal Demokratlar aldı. Bu iki parti sırasıyla yüzde 31,7 ve yüzde 20,7 oy aldı.

Muhafazakar Partinin oyu yüzde 9,2ye, İşçi Partisinin oyu ise yüzde 13,8e geriledi. BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg, Muhafazakar Partinin 1832den beri en düşük oyu aldığını aktarıyor.

Brexit Partisi ABden ayrılmayı, Liberal Demokratlar ise ABde kalmayı savunuyor.

ABde kalma ve İskoçyanın bağımsızlığından yana olan İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicolas Sturgeon, İskoç Ulusal Partisinin oyunun AP seçimlerindeki en yüksek seviyeye ulaşmak üzere olduğunu, bunun da İskoç halkının ABde kalma isteğini gösterdiğini söyledi.

İtalya’da İktidar ortağı olan aşırı sağcı Lig partisi yüzde 28 ile zafer ilan etti. Sosyal demokrat Demokratik Parti ve koalisyonun diğer ortağı olan Beş Yıldız Hareketi ise yüzde 20 civarında oy aldılar.

İspanya’da İspanyada sosyal demokratlar yüzde 32, merkez sağ Halk Partisi yüzde 20, sağcı Vatandaşlar yüzde 12 ve Podemosun Birleşik Sol ve diğer sol gruplarla oluşturduğu ittifak da yüzde 10 oy aldı. Aşırı sağcı Voxun oyu yüzde 6da kaldı.

Nüfus olarak ABnin en büyüğü olan bu beş ülkenin 751 sandalyeli Avrupa Parlamentosunda 370 temsilcisi bulunuyor.

Türkiyenin komşularından Yunanistanda AP seçiminin sonucu erken genel seçime yol açtı. Avrupa Parlamentosunun yanı sıra yerel seçimlerin de yapıldığı ülkede iktidardaki radikal sol koalisyon SYRIZA, birinciliği merkez sağ Yeni Demokrasi partisine kaptırdı. SYRIZA yüzde 24, Yeni Demokrasi ise yüzde 33 civarında oy aldı.

Yeni Demokrasi lideri Kiryakos Mitsotakis, zafer ilan ettiği konuşmasında erken seçim talep etti. Bunun üzerine Başbakan Aleksis Çipras erken seçim yapılacağını duyurdu.

Kıbrıs’ta ise Merkez sağ Demokratik Seferberlik (DISY) yüzde 29 oy ile seçimi ilk sırada bitirdi.

Komünist Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) ise yüzde 27,5 ile ikinci sırada kaldı.

Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre AKELin Kıbrıslı Türk adayı Niyazi Kızılyürek, Avrupa Parlamentosuna seçilen ilk Kıbrıslı Türk oldu.

Merkez sağ Bulgaristanın Avrupa Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisi yüzde 30 oyla seçimi ilk sırada bitirdi. GERBin hemen arkasında yüzde 26 oyla Bulgar Sosyalist Partisi geliyor.

Son güncelleme: 10:49 27.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı