• Turkhane Logo

AP, iki milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırıyor

Belçika savcılığının yürüttüğü

09:43 03 Ocak 2023 Salı
AP, iki milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırıyor
Belçika savcılığının yürüttüğü

Yunan parlamenter Eva Kailinin suçüstü yakalanması nedeniyle dokunulmazlık zırhı otomatik olarak kalkarken, aynı soruşturma çerçevesinde Katar ve Fastan rüşvet aldıkları iddia edilen AP milletvekilleri Andrea Cozzolino ve Marc Tarabellanın dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

Avrupa Parlamentosu, Belçika yargı makamlarının talebi üzerine, Katarın da dahil olduğu kurum içi yolsuzluk soruşturmasının bir parçası olarak, sosyal demokratlar grubundan İtalyan Andrea Cozzolino ve Belçikalı Marc Tarabellanın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için acil durum prosedürü başlattı.

Parlamento Başkanı Roberta Metsola yaptığı açıklamada, APde yolsuzluğa izin veremeyiz ve bununla mücadele etmek için her şeyi yapacağız dedi. APnin davanın en başından itibaren soruşturmaya yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yaptığını vurgulayan Metsola, Bu yapılanların cezasız kalmamasını sağlayacağız. Yetkililer, Parlamentonun kanundan yana olduğunu görecek dedi.

Dört kişi tutuklu yargılanıyor

Aralık ayı başında Belçika medyası Le Soir ve Knack sitesi, Belçika savcılığının, APnin ekonomik ve siyasi kararlarını etkileyebilmek için Katar ve Fasın AP üyelerine rüşvet verdiği iddiasını yazdı. Belçikalı savcılar, 9 Aralıkta, AP Başkan yardımcısı Yunan sosyalist milletvekili Eva Kailiyi, İtalyan danışman ve Kailinin eşi Francesco Giorgi, eski İtalyan Sosyalist Milletvekili Pier Antonio Panzeri ve bir STK yetkilisi Niccolo Figa-Talamancayı tutukladı.

Tutuklanmaları Avrupa Parlamentosunda deprem yaratan skandal soruşturması çerçevesinde Belçika polisi, 9 ve 12 Aralık tarihleri arasında, AP binasının içi de dahil olmak üzere 20 ayrı arama operasyonu gerçekleştirdi. Bu aramalarda toplam 1,5 milyon Euro nakit para ele geçirildi.

Aramaların ardından, ilk tutuklanan 4 kişi hakkında, 13 Aralık tarihinde suç örgütüne üye olmak, kara para aklamak ve yolsuzluk iddialarıyla souşturma başlatıldı. Eva Kailiye, evinde bulunan 600 bin Euro nakit para nedeniyle suçüstü yakalanma prosedürü uygulanınca, yasama dokunulmazlığından yararlanamadı. Aynı gün, Kailinin Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı unvanının kaldırılması da kararlaştırıldı.

Savcılık şimdi de, İtalyan Andrea Cozzolino ve Belçikalı Marc Tarabellanın da aynı soruşturmadan yargılanabilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması için AP başkanlığına başvuruda bulundu.

APde reform çabası

Savcılığın talebini acil durum prosedürü başlatarak hızla işleme koyan Başkan Roberta Metsola, dokunulmazlıkların görüşülmesini 16 Ocakta yapılacak ilk Genel Kurul toplantısının gündemine getireceğini duyurdu.

AP Hukuk İşleri Komitesi, dosyayı inceledikten sonra Genel Kurula bir öneride bulunacak. Genel Kurulda nihai karar, tüm Avrupa Parlamentosu üyelerinin katıldığı bir oturumda alınacak.

AP Başkanı Metsola, parlamentonun ilgili birimlerinden, bu sürecin 13 Şubatta tamamlanması için gerekenin yapılmasını istedi. Metsola açıklamasında ayrıca, yolsuzlukla mücadele için mevcut kuralların gözden geçirilmesi ve sistemin, özellikle kontrol mekanizmalarının güçlenmesi için gerekli reform önerisini de önümüzdeki haftalarda gündeme getireceğini açıkladı.

Son güncelleme: 09:43 03.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı