• Turkhane Logo

Angela Merkel böyle uğurlandı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin'de Perşembe akşamı gerçekleştirilen askeri törenle uğurlandı. Merkel, önümüzdeki haftaya kadar görevinde kalmaya devam edecek.

12:52 03 Aralık 2021 Cuma
Angela Merkel böyle uğurlandı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin'de Perşembe akşamı gerçekleştirilen askeri törenle uğurlandı. Merkel, önümüzdeki haftaya kadar görevinde kalmaya devam edecek.

Angela Merkel törende yaptığı kısa konuşmada, yeni Alman hükümetine ve başbakanı Olaf Scholza başarılar diledi.

Eğer mutsuzluğa, kıskançlığa ve umutsuzluğa kapılmazsak geleceği iyi yapabileceğimize yürekten inanıyorum. diyen Merkel sözlerine devam etti:

Üç yıl önce bir yerde söylediğim gibi, işe kalbinizde mutlulukla koyulun. Doğu Almanyadaki hayatımda ve sonrasındaki özgürlük zamanlarında ben hep bunu yaptım. Bu mutluluk hepimizin ve ulusumuzun bağrında olsun. Hepinize kalbimin derinliklerinden teşekkür ediyorum.


Törende çalınan müzikleri de Merkel seçti.

67 yaşındaki siyasetçi bir ilahi ve 2 de şarkı seçti. 16 yıl boyunca başbakanlık görevini yürüten deneyimli siyasetçinin seçtiği şarkılar ise dikkat çekti.

Alman punk müzik şarkıcısı Nina Hagenin Du hast den Farbfilm vergessen (Renkli filmi unuttun) şarkısını tercih eden Merkel, bir diğer Alman şarkıcı Hildegard Knefin Für mich solls rote Rosen regnen (Benim için kırmızı güller yağsın) adlı popüler şarkısı ve bir 18. Yüzyıl ilahisi olan Großer Gott, wir loben Dichi (Büyük Tanrı, seni övüyoruz) de törende çaldırdı.

Grosser Zapfenstreich olarak adlandırılan askeri veda töreni, Alman siyasetçilerin görevlerinden uğurlandığı 16. yüzyıldan kalma bir gelenek.
Kendi deyimiyle genelde klasik müzik seven Merkel bir müzik tutkunu olarak biliniyor.


Merkel gibi bir Doğu Almanyalı olan Nina Hagen, şarkısında sosyalist Doğu Almanyaya gönderme yaparak, Artık kimse bize inanmayacak, burası ne kadar güzeldi, haha, haha diyor.

Her ikisi de 60lı yaşlarının ortasında olan iki kadın, 1992 yılında uyuşturucuyla ilgili bir TV şovunda tartışmışlardı. Hagen, 1980de BBCnin Old Grey Whistle Test isimli şovundaki İngilizce performansıyla hem Almanyada hem de yurt dışında büyük bir başarı elde etmişti.

Öte yandan Merkelin Hagen şarkısını tercih etmesi ise mizah anlayışının bir parçası olarak görüldü.

Tagesspiegel gazetesine göre, hemen hemen her Doğu Alman bu şarkının sözlerini ezbere bilir.

Öte yandan Merkel haricindeki bazı başka politikacıların da şarkı tercihleri sıra dışı idi.

Merkelden önceki Başbakan Gerhard Schröder de Kasım 2005te Frank Sinatranın My Way (Benim Yolum) şarkısını seçmişti. Eski Savunma Bakanı Thomas de Maizière ise 2014te 1980lerin hit pop şarkısı Life Is Lifeı seçmişti.

Eski Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg de 2011de Deep Purpleın Smoke On The Water (Sudaki Duman) şarkısının çalınmasını istemişti.

Son güncelleme: 12:52 03.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı