• Turkhane Logo

Almanya’nın sızan Türkiye raporu: Basın senkronize, yargı terör suçlamalarında fazla hızlı ve rahat

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye ile ilgili basına sızan özel 31 sayfalık raporda Türk yargısı ve basınıyla ilgili çarpıcı ifadeler bulunuyor.

08:58 01 Ekim 2020 Perşembe
Almanya’nın sızan Türkiye raporu: Basın senkronize, yargı terör suçlamalarında fazla hızlı ve rahat
Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye ile ilgili basına sızan özel 31 sayfalık raporda Türk yargısı ve basınıyla ilgili çarpıcı ifadeler bulunuyor.



Der Spiegel’de yayınlanan Türkiye ile ilgili 31 sayfalık, 24 Ağustos tarihli raporda, basın ve düşünce özgürlüğü konularında ilginç ifadeler yer aldı. Hazirana kadar olan dönemi kapsayan raporda, toplantı ve gösteri hakkı, fikir beyan etme, basın özgürlüğü alanlarında ciddi bir baskının olduğu belirtildi. Türkiye’de yayın yapabilen yazılı ve görsel medyanın ise neredeyse tamamen aynı çizgiye geldiği ve adeta senkronize olduğu, çoğulculuğun ise artık mevcut olmadığı belirtildi.

DEMOKRATİK HAKLAR SADECE YAZILI MEVCUT


Raporda, temel haklar noktasında büyük ihlallerin olduğu vurgulanırken, anayasadaki demokratik hakların ağır darbe aldığı ve artık sadece yazılı olarak mevcut oldukları ifade edildi.

YARGIYA AĞIR ELEŞTİRİ

Türk yargısını terör suçlamaları konusunda fazla hızlı ve rahat olarak nitelendiren raporda, Türk güvenlik güçlerinin güneydoğu bölgesindeki uygulamalarına halk tarafından getirilen eleştirilerin dahi bu tür suçlamalarda kullanılabildiği belirtiliyor.

Raporda, Türk yargısının büyük oranda işlevsizleştirildiği ve politik olarak yönlendirildiği de ifade edilerek iktidarın hoşuna gitmeyen kararlar alan hakimlerin ve savcıların bireysel olarak cezalandırıldığı anlatıldı. Ayrıca raporda, bazı diğer hakim ve savcıların hükumetin istediklerini yaparak durumu kendi kariyerleri için fırsata çevirdikleri aktarıldı.

MÜLTECİ KONUSU DA YER ALDI

Uluslararası kıyaslamalarda Türkiye’nin mülteci ve göç politikalarının olumlu olmaya devam ettiği rapora eklenerek ülkenin dünyadaki en büyük mülteci kalabalıklarından birine ev sahipliği yaptığının altı çiziliyor. Türkiye’nin bu anlamda Avrupa Birliği (AB) için zor ama önemli bir ortak olmaya devam ettiği kaydediliyor.

Raporda ayrıca Türkiye’de bulunan mültecilerin çoğunun yasa dışı şekilde çalışmaya devam ettiği ve bu nedenle de ortaya insan hakları ihlalleri çıktığı, güvenlik güçleri ve iş verenlerin durumu suistimal edebildikleri ekleniyor. Yine bununla birlikte yaşanan ihlallerin sistematik olduğuna dair yeterli bulgular olmadığı belirtiliyor.

BU TÜR RAPORLAR NEDEN HAZIRLANIYOR?

Alman basınına yansıyan rapor, Federal Alman devletinin düzenli aralıklarla en çok sığınmacı aldığı ülkelere yönelik hazırladığı türde belgeler. Bu raporların sonucuna göre, sığınmacılık politikaları yeniden değerlendiriliyor ve verilecek olan izinlerin sayısı arttırılıyor veya düşürülüyor. Son bir yılda Almanya’ya 10 binden fazla Türk sığınma ve iltica başvurusu yaptı. Bu başvuruların neredeyse yarısının kabul edildiği biliniyor.

Son güncelleme: 08:58 01.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı