• Turkhane Logo

Almanya'dan Rusya'yı kızdıracak hamle: Holodomor soykırım olarak tanınacak

Ukrayna'da 1930'ların başında SSCB tarafından uygulanan açlığa maruz bırakarak öldürme

19:11 25 Kasım 2022 Cuma
Almanya'dan Rusya'yı kızdıracak hamle: Holodomor soykırım olarak tanınacak
Ukrayna'da 1930'ların başında SSCB tarafından uygulanan açlığa maruz bırakarak öldürme

Almanya, 1930lu yılların başında dağılan Sovyetler Birliği tarafından Ukraynada uygulanan Holodomoru (aç bırakarak öldürme) soykırım olarak kabul etmeye hazırlanıyor. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Partinin (FDP) yanı sıra muhalefetteki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU ve CSU) Federal Meclise Holodomorun soykırım olarak tanınması için ortak önerge verdi. Konunun Çarşamba günü Meclis gündemine gelerek onaylanması bekleniyor.

Holodomor, diğer adıyla Ukrayna Kırımı, 1932-1933 yılları arasında Sovyetler Birliği tarafından Ukraynada uygulanan suni kıtlığa bağlı olarak aç bırakarak öldürme politikası olarak biliniyor.
DW Türkçenin haberine göre Holodomor, Sovyetler Birliğinin, diktatör Josef Stalinin (1878-1953) talimatıyla uygulamaya geçirdiği ekonomik ve sosyal politikaların Ukraynada köylüler tarafından desteklenmemesi üzerine yaşandı. Kooperatif tarım uygulamalarını reddeden Ukraynalı köylüler, Sovyetlerin zorlamalarına yanıt olarak tarım üretimini durdurdu. Sovyet rejiminin buna tepkisi ise sert oldu. Ülkeye gıda girişi engellendi. Açlıkla karşı karşıya kalan halkın başka bölgelere gitmelerine de izin verilmedi. Yaşanan kıtlık nedeniyle bazı kaynaklara göre 8 milyon Ukraynalı açlıktan ve yetersiz beslenmeye bağlı nedenlerden dolayı öldü. O dönemde bu rakam Ukrayna nüfusunun dörtte birine tekabül ediyordu. Ancak kesin ölüm sayısı Rusyanın arşivlere ulaşımı engellemesi nedeniyle tam olarak bilinmiyor.
Holodomoru Ukrayna dışında Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Andorra, Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, Estonya, Gürcistan, İspanya, İtalya, Kanada, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Meksika, Moldova, Paraguay, Peru, Polonya, Slovakya ve Vatikan soykırım olarak kabul ediyor.
Holodomor ayrıca 20. yüzyılın ilk yarısında Avrupada milyonlarca insanın hayatını yok eden Totaliter Sistemlerin İnsanlık Dışı Suçları Listesinde yer alıyor.
Ukraynada her yılın kasım ayının son Cumartesi günü, Holodomor kurbanlarını anma günü olarak kabul ediliyor.
Rusya ise Holodomorun soykırım olarak kabul edilmesine karşı çıkıyor.
Öte yandan insan hakları savunucuları, yardım kuruluşları ve kilise temsilcileri geçtiğimiz günlerde, savaş sebebiyle Ukraynada yeni bir kıtlık yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

Son güncelleme: 19:11 25.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı