• Turkhane Logo

Almanya’dan kritik Rusya kararı: Petrol ve Gaz alımını sonlandıracak

Güvenlikten sonra enerji politikalarını gözden geçiren Alman Hükümeti, Rusya’dan petrol, gaz alımını tümüyle sonlandırmayı hedefliyor.

15:01 29 Mart 2022 Salı
Almanya’dan kritik Rusya kararı: Petrol ve Gaz alımını sonlandıracak
Güvenlikten sonra enerji politikalarını gözden geçiren Alman Hükümeti, Rusya’dan petrol, gaz alımını tümüyle sonlandırmayı hedefliyor.

Rusyanın Ukrayna saldırısının Almanyada yol açtığı değişim devam ediyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Ukraynayı işgal kararının ardından, tarihi olarak nitelendirilen bir adımla askeri harcamalarını artırarak silahlanma kararı alan Almanya, enerji politikalarında da köklü değişikliğe gidiyor.
Avrupanın en güçlü ekonomisi Almanya, Rusyaya enerji alanındaki bağımlılığına son vermeyi hedefliyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, bu hedef için belirlenen yol haritası hakkında, Almanya Dışişleri Bakanlığı ev sahipliğinde bugün başkent Berlinde düzenlenen Enerjide Dönüşüm Diyaloğu konferansında konuştu.
Fiili ambargo vurgusuPutinin Ukrayna savaşının jeopolitik ve güvenlik değerlendirmelerinde değişime yol açtığını söyleyen Baerbock, bu gelişmeler ışığında Rusyanın petrol ve gazına olan bağımlılığı tamamıyla sona erdirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Önceki Alman hükümetlerini, Rusyaya bağımlılığı azaltmak için gerekli adımları atmamakla eleştiren Bakan Baerbock, Rusyadan petrol ve kömür alımlarına bu yıl, doğal gaz alımlarına da 2024ün ortasında son vermeyi amaçladıklarını anlattı, Bunu ulusal, adım adım, fiilen bir petrol ambargosu olarak nitelendirebilirsiniz dedi.
Enerji politikaları, güvenlik politikalarıdırBununla birlikte Baerbock Rusyaya enerji alanındaki bağımlılığın, diğer ülkelerin sırtından azaltılamayacağını savundu, küresel ısınma ile mücadele için de zengin ülkelerin daha yoksul ülkelere yılda 100 milyar euro tahsis etme sözünü hatırlattı.
Annalena Baerbock, iklim krizinin yol açtığı zararların sınırlandırılması için tüm ülkeler ve dünyanın tüm bölgelerinin fosil enerjilerden bağımsız olmasının sağlanması gerektiğini belirtirken, ancak bu yolla güvenliği güçlendirilmesine katkı sunulabileceğini vurguladı.
Alman Hükümetinin, değerlere dayanan dış ve enerji politikaları izleme hedefine de vurgu yapan Baerbock, Enerji politikaları güvenlik politikalarıdır dedi.
Habeck: Fiyatlar ve enflasyon artacak
Konferansta Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck de bir konuşma yaptı.
Ukrayna savaşının, geçmişte enerji alanında izlenen politikalarda yapılan dramatik yanlışları gözler önüne serdiğini söyleyen Habeck, Almanyanın bizzat kendisini Rusyaya bağımlı hale getirdiğini kaydetti.
Gelinen noktada, hem Almanya hem Avrupanın Rusyaya enerji alanındaki bağımlılığına adım adım son vermek durumunda olduğunu vurgulayan Robert Habeck, kısa vadede bu sürecin fiyat artışı ve daha yüksek bir enflasyona yol açacağını, uzun vadede ise doğru kararları alabilme olanağını sunacağını belirtti.

Bu savaşın sonuçlarını hafifletebilmek için sahip olduğumuz en iyi araçlar, yenilenebilir enerjilerin hızla yaygınlaştırılmasıdır diyen Alman bakan, Rusyanın Ukrayna saldırısının enerji dönüşümünü çok daha hızlandırma gerekliliğine yol açtığına işaret etti.
Tekeller ve otoriter eğilimlerFosil enerjilerin her daim siyasi ve iktisadi tekeller oluşması eğilimini beraberinde getirdiği uyarısında bulunan Habeck, bunun otoriter eğilimlere de yol açtığını belirtti.
Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, yenilenebilir enerjilerde durumun çok farklı olduğuna işaret ederek, Rüzgar çalınamaz, güneş kimseye ait değil dedi.
Avrupanın en güçlü sanayisine sahip Almanya, Rusyanın Ukraynaya saldırısıyla birlikte Rus enerjisine bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.
Almanya savaş öncesinde, doğal gazının yüzde 55ini, petrolün yüzde 35ini ve kömürün yüzde 45ini Rusyadan tedarik ediyordu.

Son güncelleme: 15:01 29.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı