• Turkhane Logo

Almanya'dan Erdoğan'ın İsveç koşuluna ret

Başbakan Scholz, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri ile İsveç'in NATO üyeliğinin bağlantılı konular olmadığını vurguladı. Birçok Alman siyasetçi de Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterdi.

21:20 10 Temmuz 2023 Pazartesi
Almanya'dan Erdoğan'ın İsveç koşuluna ret
Başbakan Scholz, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri ile İsveç'in NATO üyeliğinin bağlantılı konular olmadığını vurguladı. Birçok Alman siyasetçi de Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterdi.

DW Türkçede yer alan habere göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İsveçin NATO üyeliğine onay için Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine yeniden başlanması şartını reddetti.

İsveçin NATO üyeliği ile Türkiyenin AB üyelik müzakerelerinin birbiriyle bağlantısı olmadığını belirten Başbakan Scholz, Bu nedenle de birbiriyle bağlantılı olarak düşünülmemesi gerektiği kanısındayım dedi.

İsveçin en kısa sürede NATOya katılmasını umduğunu ifade eden Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğanın açıklamalarından yakında verilebilecek bir karar olduğu yönünde olumlu bir mesaj aldığını dile getirdi.

İsveçin NATOya en kısa sürede katılması için çaba göstermeyi sürdüreceğini belirten Scholz, İsveç NATO üyeliği için gereken bütün şartları karşılıyor ifadesine vurgu yaptı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan, AB Komisyonunun Türkiye ile ilişkilerin durumu ve AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin yeniden nasıl iyileştirilebileceği ve ilerletilebileceğine dair rapor hazırlayacağını hatırlattı.

Erdoğanın İsveçin NATO üyeliğine onay ile ilgili Önce gelin Türkiyenin Avrupa Birliğinde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveçin de önünü açalım şeklinde sözleri Almanyada birçok siyasetçi tarafından tepkiyle karşılandı.
CDUlu politikacıdan şantaj yorumu

Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili milletvekili Norbert Röttgen, Erdoğanın NATO ve ABnin birbirinden tamamen farklı organizasyonlar olduğunu anlaması gerektiğini vurguladı. Funke Medya Grubuna konuşan Röttgen, AB ve NATOnun şantajı bir davranış şekli olarak kabul etmeme konusunda aynı görüşte olduklarını söyledi. Türkiyenin AB yolunu tıkayan AB değil, tam aksine sadece Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğandır diyen Röttgen, Erdoğanın Türkiyeyi bilinçli bir şekilde demokrasi ve hukukun üstünlüğünden, dolayısıyla da ABden uzaklaştırdığını savundu.
FDPli Lechte: Erdoğan tehlikeli bir oyun oynuyor

İktidar ortağı Hür Demokrat Partiden (FDP) milletvekili Ulrich Lechte de, Erdoğanın şartını eleştirerek Erdoğan tehlikeli bir oyun oynuyor dedi. Welt gazetesine konuşan Lechte, Türkiye Cumhurbaşkanı İsveç ile bütün bir ülkeyi rehin alarak, sadece NATO üyeliğini değil Avrupanın daha güvenli olmasını da engelliyor ifadelerini kullandı.

Yeşiller Eş Genel Başkanı Ricarda Lang da Erdoğanın şartını eleştirdi. İki konunun birbiriyle bağlantısı olmadığını belirten Lang, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlanamamasının geçerli nedenleri olduğunu ifade etti. Türkiyedeki demokrasi ve insan haklarının durumuna işaret eden Lang, bunu değiştirmenin Erdoğanın elinde olduğunu dile getirdi.
ABD ve ABden açıklama

Erdoğanın şartını AB Komisyonu da reddetti. AB Komisyonu sözcüsü Dana Spinant, Türkiye ile bağlantılı bu iki süreç arasında bağlantı kuramazsınız dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Erdoğanın açıklamalarını, Türkiye ile AB arasındaki bir mesele olarak değerlendirdi. Beyaz Saray sözcüsü ABDnin Türkiyenin AB üyeliğini her zaman için desteklediğini ve desteklemeyi sürdüreceğini belirterek, ancak bu tartışmaların Türkiye ile Birlike üye 27 ülkenin meselesi olduğunu kaydetti. Sözcü, NATOya katılmaya hazır olan İsveçe odaklandıklarını da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 21:20 10.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı