• Turkhane Logo

Almanya'da 'zorunlu askerlik' geri mi geliyor: Bakandan flaş açıklama

Zorunlu askerliğin kaldırılmasını 'hata' olarak nitelendiren Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius,

18:12 07 Aralık 2023 Perşembe
Almanya'da 'zorunlu askerlik' geri mi geliyor: Bakandan flaş açıklama
Zorunlu askerliğin kaldırılmasını 'hata' olarak nitelendiren Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius,

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinde 2011de zorunlu askerliğin kaldırılmasını hata olarak nitelendirdi. Pistorius, Die Zeit gazetesine verdiği röportajda, ülkeyi ve (NATO) ittifakı savunma görevinin mümkün olan en iyi şekilde yerine getirebilmesi için Alman ordusunun yapısının nasıl değiştirilebileceğine dair planların 2024ün mart sonuna kadar kendisine sunulması talimatını verdiğini söyledi.

TARTIŞMA YENİDEN İVME KAZANACAKGazete Duvarda yer alan haere göre, Zorunlu askerlik uygulaması geri gelebilir mi? sorusu üzerine Pistorius, Bunu (zorunlu askerliği) kaldırmak hataydı. Şimdi bunun yeniden uygulamaya konulması anayasal ve yapısal sorunlara yol açıyor ancak bu konudaki tartışmanın yeniden ivme kazanacağını düşünüyorum dedi.
SAVAŞ TEHDİDİ FİKRİNE ALIŞMALIYIZ DEMİŞTİPistorius, ekim sonunda yaptığı açıklamada, Almanyanın savunma harcamalarını artırması ve silahlı kuvvetlerin modernize edilerek yeni güvenlik sorunlarıyla başa çıkabilecek hale getirilmesi gerektiğini belirterek Avrupada bir savaş tehdidi olabileceği fikrine alışmalıyız ve bu da savaşa hazır olmamız gerektiği anlamına geliyor ifadelerini kullanmıştı.

Almanyanın yaklaşık 181 bin askeri bulunuyor. Bu sayının 2031e kadar 203 bine çıkarılması hedefleniyor ancak bu sayının da ülke savunması için yeterli olmayacağı savunuluyor. Zorunlu askerlik uygulaması, 2011de dönemin Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümeti tarafından kaldırılmıştı ancak Rusya-Ukrayna Savaşının başlamasının ardından ülkede zorunlu askerliğin yeniden uygulamaya konulmasına ilişkin tartışmalar yoğunlaşmıştı. 

Son güncelleme: 18:12 07.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı