• Turkhane Logo

Almanya’da yabancı din görevlilerine ‘temel seviyede dil bilme’ şartı getirildi

Almanya’da yabancı din görevlilerine temel seviyede Almanca bilme şartı getirilmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi. Yabancı din görevlilerinin bir yıl içinde Almancayı öğrenmesi gerekiyor.

17:38 08 Kasım 2019 Cuma
Almanya’da yabancı din görevlilerine ‘temel seviyede dil bilme’ şartı getirildi
Almanya’da yabancı din görevlilerine temel seviyede Almanca bilme şartı getirilmesini öngören yasa tasarısı kabul edildi. Yabancı din görevlilerinin bir yıl içinde Almancayı öğrenmesi gerekiyor.





Almanya’da istihdam ve ikamet düzenlemelerinde yapılması planlanan değişiklik tasarısı Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Tasarı, imamlar gibi yabancı din görevlilerine Almanca bilme şartı getirilmesini öngörüyor.


TEMEL SEVİYEDE DİL BİLME ŞARTI

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil tarafından hazırlanan tasarıda “Alman dilinin yabancı din görevlileri tarafından kullanımının güçlendirilmesi hedefi ancak bu kişilerin Almanya’ya giriş yaptıklarında Almanca bilmeleri durumunda başarılı olabilir ki bu, toplumla en başta iletişime geçmelerine de olanak sağlar” denildi.

Tasarıda ayrıca din görevlilerinin toplumda “biçimlendirici” bir rol oynadıklarına dikkat çekiliyor. Din adamlarının farklı kültürler ve dinler arası barışçıl ortak yaşamın tesisi ve yeni göçmenlerin Almanya’ya başarılı entegrasyonu için “örnek olma ve danışmanlık rollerinin” önemi vurgulanıyor.

Tasarıya göre “temel düzeyde dil bilen” yabancı din görevlilerine oturma izni verilmesi onaya tabi olmayacak. Ancak özel durumlarda temel Almanca bilgisine sahip olmayan din görevlilerine de oturma izni verilebilecek. Bu durumda din görevlisinin ülkeye giriş yaptıktan sonraki bir yıl içinde temel seviyede dil bilgisine sahip olduğunu kanıtlaması gerekecek.

TARTIŞMALARI BERABERİNDE GETİRDİ

Bakanlar Kurulunun kararı Alman siyasetini ikiye böldü. Yeşiller, Almanya için Alternatif (AfD) ve Sol Partinin din politikalarından sorumlu yetkilileri, planı eleştirerek dil bilmenin yabancı ülkelerin gönderilen görevliler aracılığıyla nüfuz kurması sorununu çözemeyeceğini savundu.

İktidardaki koalisyon hükumetinin büyük ortağı Hristiyan Birlik partilerinin din politikaları raportörü Christoph de Vries ise, “Bu şekilde şimdiye kadar Almanya’da görevlendirilmesi gündeme gelebilen pek çok imam artık Almanya’da görev yapamayacaktır” dedi. De Vries, bunun yerine imamlık eğitimi alan ve camilerde görevlendirilenler arasında Türk kökenli Almanların sayısının giderek artacağını kaydetti.

Alman Konrad-Adenauer Vakfının Mart ayında açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, Almanya’daki camilerde görev yapan imamların yüzde 80 ila yüzde 90’ı yabancı ülkelerden gönderiliyor.

Almanya’daki en büyük Müslüman cemaati oluşturan Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB), Türkiye’deki Diyanet ile yakın bağı ve imamların çoğunun Türkiye’den gönderilmesi Almanya’da geçmişte de yoğun siyasi tartışmalara yol açmıştı. Ancak Almanya’da pek çok Hristiyan cemaat ve Katolik kilisesinde de yabancı din görevlileri bulunuyor.

Son güncelleme: 17:38 08.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı