• Turkhane Logo

Almanya'da SPD büyük koalisyona "evet" dedi

Almanya'da genel seçimlerden yaklaşık beş ay sonra hükümetin kurulmasının önündeki son engel de kalktı. Sosyal Demokrat Parti üyeleri, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile büyük koalisyon kurulmasına onay verdi.

12:48 04 Mart 2018 Pazar
Almanya'da SPD büyük koalisyona
Almanya'da genel seçimlerden yaklaşık beş ay sonra hükümetin kurulmasının önündeki son engel de kalktı. Sosyal Demokrat Parti üyeleri, Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile büyük koalisyon kurulmasına onay verdi.

Almanyada Başbakan Angela Merkel liderliğindeki yeni hükümet yakın bir tarihte kurulabilecek. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlinde düzenlediği basın toplantısında koalisyon anlaşmasına ilişkin oylamaya katılan parti üyelerinin çoğunluğunun evet oyu kullandığını kamuoyuna duyurdu. 

SPDden verilen bilgilere göre, oylamada toplam 378 bin 437 oy kullanıldı. Katılım oranının yüzde 78,39 olduğunu duyuran SPDli Dietmar Nietan, evet oyu kullananların sayısının 239 bin 604, hayır oyu kullananların sayısının ise 123 bin 329 olduğunu açıkladı. Bu veriler doğrultusunda evet oyu kullananların oranının yüzde 66,02 olduğu bildirildi. 

SPD’nin genel başkanlığını vekaleten yürüten Olaf Scholz sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, „Artık kesin sonuçlar elimizde. SPD gelecek federal hükümette yer alacak“ dedi. 


SPD üyelerinin koalisyon anlaşmasına onay vermesiyle birlikte Merkelin 14 Martta dördüncü kez başbakan seçilmesi bekleniyor. 

Oylama iki hafta sürdü

Sosyal Demokrat partili 463 bin üye iki hafta boyunca mektupla kendilerine yöneltilen Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile Şubat ayında üzerinde uzlaşılan koalisyon anlaşması uygulansın mı?  sorusuna evet veya hayır seçeneğiyle yanıt verdi.

Cumartesi gece yarısına kadar partinin Leipzigdeki merkezinde toplanan pusulalar daha sonra Berline getirilerek, gece boyunca sayıldı.

Koalisyon anlaşmasının kabul edilebilmesi için parti üyelerinin yarısından fazlasının parti içi oylamada anlaşamaya evet demesi gerekiyordu. Parti yönetimi oylamanın 1,5 milyon euroya mal olduğunu açıkladı. 

Sosyal Demokrat Partinin oyları 24 Eylülde yapılan genel seçimlerde yüzde 20,5e gerileyince parti muhalefette yer alacağını açıklamıştı.  

Ancak Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller ile koalisyon kurma girişimi başarısız olunca Hristiyan Birlik partileri olası bir azınlık hükümeti veya erken seçim olasılığından önce Sosyal Demokrat Parti ile yeniden koalisyona gitmeye hazır olduğunu duyurmuştu.

21 Ocakta Bonnda düzenlenen olağanüstü parti kurultayında SPDli delegeler, Hristiyan Birlik partileri ile koalisyon görüşmelerine başlanmasına onay vermişti. Oylamada 642 delegeden 362si Evet oyu kullanmıştı.

Almanyada 2013 yılından bu yana büyük koalisyon olarak adlandırılan CDU/CSU-SPD hükümeti iktidarda.

© Deutsche Welle Türkçe

 

Son güncelleme: 12:48 04.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı