• Turkhane Logo

Almanya'da sinagoga saldırı

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir sinagoga molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Alman siyasetçiler ve Yahudi kuruluşları saldırıyı kınadı.

20:51 18 Ekim 2023 Çarşamba
Almanya'da sinagoga saldırı
Almanya'nın başkenti Berlin'de bir sinagoga molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Alman siyasetçiler ve Yahudi kuruluşları saldırıyı kınadı.

DW Türkçede yer alan habere göre Almanyanın başkenti Berlinde Mitte semtinde bulunan bir sinagoga molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Berlin polisi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kimliği belirlenemeyen kapüşonlu iki kişinin gece  saat 03.45 sularında sinagoga doğru içi sıvı dolu ve yanar vaziyette iki şişe fırlattıktan sonra kaçtıklarını belirtti. Açıklamada şişelerin sinagoga isabet etmediği, kaldırıma çarparak kırıldığı belirtilirken, kaldırımda oluşan küçük ölçekteki yangının ise bir polis tarafından yangın söndürme tüpü aracılığıyla söndürüldüğü kaydedildi. Olayın failleri ise yakalanamadı.

Bu olayla ilgili soruşturma devam ederken, aynı sinagogun önünde bir saldırı girişimi daha oldu. 30 yaşında olduğu açıklanan bir kişi saat 08.00 sularında e-scooter ile sinagogun önünde durdu ve sloganlar atarak yaya vaziyette sinagoga doğru koşmaya başladı. Polis söz konusu şüpheliyi gözaltına aldı. Polise direnen kişi İsrail karşıtı sloganlar attı. Kimliği tespit edilen kişi daha sonra serbest bırakıldı.
Yahudiler Merkez Konseyi: Bu psikolojik bir terör

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi sinagoga yönelik saldırıyı şiddetle kınadı. Konseyden yapılan açıklamada, Bu kundaklama girişimi Hamas terörünün Alman sokaklarında yüceltilmesinin mantıksal bir devamıdır. Öfke Günü sadece bir deyim değildir. Bu, somut saldırılara yol açan psikolojik bir terördür ifadeleri kullanıldı.

İsrailin Berlin Büyükelçiliği saldırıyla ilgili geniş çaplı soruşturma talebinde bulundu. Büyükelçilik açıklamasında, Alman kolluk kuvvetlerinin bu olayı tavizsiz bir ciddiyetle ele alacağına inanıyoruz denildi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser saldırı girişimini, alçakça bir eylem olarak tanımlarken, Failler hızlı bir şekilde tespit edilmeli ve tüm ciddiyetle eylemlerinden sorumlu tutulmalıdır dedi. Faeser, Almanyadaki Yahudi kuruluşlarının korunmasının en önemli öncelik olduğunu da sözlerine ekledi.
Başbakan Scholzdan güvenliği artırma açıklaması

Başbakan Olaf Scholz kundaklama girişiminin ardından yaptığı açıklamada, sinagoglar ve Yahudi kuruluşları için güvenlik önlemlerinin artırıldığını bildirdi. Scholz, Kahire ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Yahudi kuruluşlarına yönelik saldırıları kesinlikle kabul etmeyeceğimiz çok açık dedi. Scholz Yahudi düşmanı sloganların atıldığı şiddet olaylarına da müsamaha gösterilmeyeceğini sözlerine ekledi.

Hükümet sözcüsü yardımcısı Wolfgang Büchner, Scholzun Pazar günü Almanyanın Dessau kentinde bir sinagogun açılışına katılmayı planladığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Steinmeierden çağrı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de saldırıyı kınadı. Almanyanın İsrail ile tarihi nedenlerden dolayı özel bir ilişkisi olduğuna dikkat çeken Steinmeier, ülkede yaşayan herkesin Nazi toplama kampı Auschwitzin tarihini ve antisemitizmle mücadelede Almanyanın tarihi sorumluluğunu bilmesi gerektiğini söyledi.

Steinmeier, Herkese çağrım, tarihimiz nedeniyle antisemitizmin bu ülkede daha fazla yayılmaması için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğidir dedi.

Öte yandan Almanyadaki Müslümanlara karşı genel bir şüphe oluşmaması konusunda da uyarıda bulunan Almanya Cumhurbaşkanı, ancak kendilerinden Hamasın İsraildeki saldırıları ve askeri faaliyetleriyle aralarına açıkça mesafe koyduklarını ifade etmelerinin beklenebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 20:51 18.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı